free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kapcsolat a nemválasztás és a nők táplálkozása között

Ádám Péter         Címkék: gyerek, kutatás, nemválasztás, szülés, táplálkozás 2 hozzászólás

Legyinthetünk a nők táplálkozása és a születendő gyerek neme közötti kapcsolatra, a tudósok azonban látnak logikát benne. Az állatoknak mindenesetre bejött.

Nemrég megjelent egy hír a Borsán, amely szerint, ha egy kismama terhességének első pár napjában zsíros ételeket fogyaszt, akkor nagyobb eséllyel születik majd fiú gyereke, mintha diétás koszton élne. Erre a kutatók egereken végzett kísérletek során következtettek, és igazán halvány fogalmuk nem volt arról, hogy mivel is tudnák alátámasztani az általuk feltárt jelenséget. Ha így nem is, a születendő gyermek nemét azért más módszerekkel már lehet szabályozni.

Ami a leendő anyukák táplálkozásai szokását illeti, nem az általunk közölt kutatás eredménye az egyetlen, amely összefüggést lát a nők étrendje és a születendő gyerek neme között. Pár évvel ezelőtt már az Oxford Egyetem kutatói például arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akik korábban kalóriadúsan táplálkoztak 56 százalékban szültek fiú csemetét, míg az alacsony kalória mennyiséget fogyasztóknak csak 45 százalékban született fiú gyermekük. Az akkori kutatást végzők kiemelték a reggeli fontosságát, ugyanis azok az anyák, akik rendszeresen magas kálium-, nátrium- és kálciumtartalmú gabonapelyheket reggeliztek 59 százalékban szültek később fiút, ezzel szemben azok, akiknek ritkán vagy egyáltalán nem volt szokásuk gabonapelyheket fogyasztani reggelente 43 százalékban szültek fiút. A táplálkozás és a születendő gyerek neme közötti összefüggés tehát itt is világosan bizonyítható volt, a pontos mechanizmusra azonban az oxfordi kutatók sem leltek semmiféle magyarázatot.Az összefüggés okát viszont az evolúcióban találták meg a szakemberek. "Az állatvilágban több fajnál is ismert, hogy amikor szűkösek a táplálékforrások, megnövekszik a nőstény utódok száma - világosít fel minket László Róbert genetikus. - A fajfenntartás szempontjából ugyanis a nőstények számának fontos jelentősége van, hiszen egy jó génekkel rendelkező hím több nőstényt is sikeresen képes megtermékenyíteni, így nagyobb eséllyel fogja tudni túlélni az adott faj a táplálékhiányos időket." A kisebb létszámú hím még akkor is nagyobb biztonságot jelent, ha a nőstényekhez képest kisebbek is a szaporodási esélyeik, hiszen csak a "sikeres" hímek fognak nagyobb arányban utódokat nemzeni. Ezért amikor az adott faj tagjai dúskálnak eledel szempontjából, a születendő hímek száma emelkedni fog, hogy minél több jó génekkel rendelkező egyed legyen a párzási időszakban.

Magára a hogyanra is született már néhány elmélet, amely szerint az eddigi tudásunkkal ellentétben nem csak a férfi és a vak szerencse tudja befolyásolni a születendő gyerek nemét, de molekuláris szinten a nőnek is van némi "beleszólása" az utód nemét illetően. "Egyes elméletek szerint a nők valamilyen ismeretlen módon befolyásolni tudják a hímivarsejtek vagy a megtermékenyített petesejtek túlélési esélyeit - mondja a genetikus. - Ezt például arra alapozzák, hogy az Y-kromoszómát hordozó spermiumok felszínén egy olyan antigén található, amely ellen a női szervezet képes ellenanyagot termelni, és elpusztítani az Y-os spermiumokat, így csak az X-kromoszómát hordozó hímivarsejtek juthatnak el a petesejthez, ami 100 százalékosan lány gyerek születését fogja eredményezni." Másik lehetséges elmélet az, hogy a petesejtek felszínén található fehérjék, amelyek segítik a spermiumok kapcsolódását a petesejthez, valamilyen módon szelektálhatnak a különböző nemi kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek között.A gyerek nemét persze más módszerekkel lehet befolyásolni, azonban ehhez már egy komplett laboratóriumra van szükség. A kémcsövekben ugyanis szétválaszthatók a kétféle nemi kromoszómát tartalmazó spermiumok egymástól. "Az X- és az Y-kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek eltérő elektromos töltéssel rendelkeznek, így ha egy állandó elektromos erőteret hozunk létre a spermiumok körül, azok szépen elválnak majd egymástól" - magyarázza László Róbert. Ezzel a módszerrel mesterséges megtermékenyítés esetén jó eséllyel előre meg lehet határozni a születendő gyerek nemét. Az eljárást amúgy már több országban is sikeresen alkalmazzák, még ha ez többeknél etikai aggályokat is felvet.

Ha valaki azonban nem igazán szeretné, ha a születendő csemete alapjait egy laborban terelgessék mindenféle elektromos mezőkben, nem is beszélve az eljárás költségeiről, annak nem marad más lehetősége, mint a táplálkozási "trükk" megpróbálása. Már ha egyáltalán szeretné valamilyen módon meghatározni gyermeke nemét. A szakemberek szerint a reggeli gabonapelyhes verzió jelentené a legjobb megoldást, hiszen ezek magas tápanyag- és vitamintartalma különösen hasznos az egészség szempontjából, ami ugye senkinek sem árt. A táplálkozással összefüggő nemválasztásban tehát van logika, még ha biztos módszernek egyáltalán nem is nevezhető, de ha az állatoknak bejött, akkor talán nekünk is sikerülhet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés