free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kapcsolat a nemválasztás és a nők táplálkozása között

Ádám Péter         Címkék: gyerek, kutatás, nemválasztás, szülés, táplálkozás 2 hozzászólás

Legyinthetünk a nők táplálkozása és a születendő gyerek neme közötti kapcsolatra, a tudósok azonban látnak logikát benne. Az állatoknak mindenesetre bejött.

Nemrég megjelent egy hír a Borsán, amely szerint, ha egy kismama terhességének első pár napjában zsíros ételeket fogyaszt, akkor nagyobb eséllyel születik majd fiú gyereke, mintha diétás koszton élne. Erre a kutatók egereken végzett kísérletek során következtettek, és igazán halvány fogalmuk nem volt arról, hogy mivel is tudnák alátámasztani az általuk feltárt jelenséget. Ha így nem is, a születendő gyermek nemét azért más módszerekkel már lehet szabályozni.

Ami a leendő anyukák táplálkozásai szokását illeti, nem az általunk közölt kutatás eredménye az egyetlen, amely összefüggést lát a nők étrendje és a születendő gyerek neme között. Pár évvel ezelőtt már az Oxford Egyetem kutatói például arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akik korábban kalóriadúsan táplálkoztak 56 százalékban szültek fiú csemetét, míg az alacsony kalória mennyiséget fogyasztóknak csak 45 százalékban született fiú gyermekük. Az akkori kutatást végzők kiemelték a reggeli fontosságát, ugyanis azok az anyák, akik rendszeresen magas kálium-, nátrium- és kálciumtartalmú gabonapelyheket reggeliztek 59 százalékban szültek később fiút, ezzel szemben azok, akiknek ritkán vagy egyáltalán nem volt szokásuk gabonapelyheket fogyasztani reggelente 43 százalékban szültek fiút. A táplálkozás és a születendő gyerek neme közötti összefüggés tehát itt is világosan bizonyítható volt, a pontos mechanizmusra azonban az oxfordi kutatók sem leltek semmiféle magyarázatot.Az összefüggés okát viszont az evolúcióban találták meg a szakemberek. "Az állatvilágban több fajnál is ismert, hogy amikor szűkösek a táplálékforrások, megnövekszik a nőstény utódok száma - világosít fel minket László Róbert genetikus. - A fajfenntartás szempontjából ugyanis a nőstények számának fontos jelentősége van, hiszen egy jó génekkel rendelkező hím több nőstényt is sikeresen képes megtermékenyíteni, így nagyobb eséllyel fogja tudni túlélni az adott faj a táplálékhiányos időket." A kisebb létszámú hím még akkor is nagyobb biztonságot jelent, ha a nőstényekhez képest kisebbek is a szaporodási esélyeik, hiszen csak a "sikeres" hímek fognak nagyobb arányban utódokat nemzeni. Ezért amikor az adott faj tagjai dúskálnak eledel szempontjából, a születendő hímek száma emelkedni fog, hogy minél több jó génekkel rendelkező egyed legyen a párzási időszakban.

Magára a hogyanra is született már néhány elmélet, amely szerint az eddigi tudásunkkal ellentétben nem csak a férfi és a vak szerencse tudja befolyásolni a születendő gyerek nemét, de molekuláris szinten a nőnek is van némi "beleszólása" az utód nemét illetően. "Egyes elméletek szerint a nők valamilyen ismeretlen módon befolyásolni tudják a hímivarsejtek vagy a megtermékenyített petesejtek túlélési esélyeit - mondja a genetikus. - Ezt például arra alapozzák, hogy az Y-kromoszómát hordozó spermiumok felszínén egy olyan antigén található, amely ellen a női szervezet képes ellenanyagot termelni, és elpusztítani az Y-os spermiumokat, így csak az X-kromoszómát hordozó hímivarsejtek juthatnak el a petesejthez, ami 100 százalékosan lány gyerek születését fogja eredményezni." Másik lehetséges elmélet az, hogy a petesejtek felszínén található fehérjék, amelyek segítik a spermiumok kapcsolódását a petesejthez, valamilyen módon szelektálhatnak a különböző nemi kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek között.A gyerek nemét persze más módszerekkel lehet befolyásolni, azonban ehhez már egy komplett laboratóriumra van szükség. A kémcsövekben ugyanis szétválaszthatók a kétféle nemi kromoszómát tartalmazó spermiumok egymástól. "Az X- és az Y-kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek eltérő elektromos töltéssel rendelkeznek, így ha egy állandó elektromos erőteret hozunk létre a spermiumok körül, azok szépen elválnak majd egymástól" - magyarázza László Róbert. Ezzel a módszerrel mesterséges megtermékenyítés esetén jó eséllyel előre meg lehet határozni a születendő gyerek nemét. Az eljárást amúgy már több országban is sikeresen alkalmazzák, még ha ez többeknél etikai aggályokat is felvet.

Ha valaki azonban nem igazán szeretné, ha a születendő csemete alapjait egy laborban terelgessék mindenféle elektromos mezőkben, nem is beszélve az eljárás költségeiről, annak nem marad más lehetősége, mint a táplálkozási "trükk" megpróbálása. Már ha egyáltalán szeretné valamilyen módon meghatározni gyermeke nemét. A szakemberek szerint a reggeli gabonapelyhes verzió jelentené a legjobb megoldást, hiszen ezek magas tápanyag- és vitamintartalma különösen hasznos az egészség szempontjából, ami ugye senkinek sem árt. A táplálkozással összefüggő nemválasztásban tehát van logika, még ha biztos módszernek egyáltalán nem is nevezhető, de ha az állatoknak bejött, akkor talán nekünk is sikerülhet.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés