free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jó humor, rossz humor

Borsa         Címkék: humor, párkapcsolat, púder 0 hozzászólás

A viccelődő férjek ronthatják a házasság instabilitását, és a szellemeskedésnek időnként válás a vége. Szakértő szemmel a humor hatásáról és fajtáiról.

A humor nemcsak az érett személyiség ismérveként szerepel a "Milyenek volnánk ideális esetben?" listákon. Önmagunk fejlesztése mellett igen nagy jelentőségű a társas kapcsolataink fenntartásában és szabályozásában is. Némi rugalmasság persze itt sem árt: Woody Allennel jó volna elökörködni egy kocsmatúrán, amikor a másfél éves szingliségünk felett kesergünk, de a sértődésre hajlamos ángyainkkal elköltött uzsonnára jobb, ha egy finomabb humorú, kedélyesebb sráccal állítunk be.

A humor vadidegenek között is képes erős közelséget teremteni, és az sem véletlen, hogy újdonsült szerelmespároknak gyakran teszik fel a kérdést: "Na és, nevettetek már együtt?". Az összemosoly megerősíti az érzések kölcsönösségét, és stabilizálja a kapcsolatot. Viták esetén különösen jól jön, például mert csökkenti a harcoló felek feszültségét, és segít abban is, hogy nyílt ellenségeskedés nélkül valahogy mégis kimondjuk, amit legbelül gondolunk: "Végre olyan főnököm van, amilyet mindig is szerettem volna! – lelkendezik egy 36 éves nő. – Az eddigiek vagy sunyin lapítottak, vagy a fejemet is leordibálták. A mostani igazi szofisztikált macsó: kőkeményen kritizál, de olyan frappánsan, hogy a folyamatos röhögés elveszi a mondanivalója bántó élét. Így mindig tudom, mit rontottam el, de nem szégyenülök meg, és nem húzom fel az orromat. Nem beszélve arról, hogy ebben az oldott stílusban magam is bátrabban vágok vissza neki, és közlöm az elképzeléseimet."Ha a jó humorérzék csökkenti a stresszt a párkapcsolati konfliktusokban, akkor miért számol be a nők egy része arról, hogy a férfiak poénjai egyszerűen meghiúsítják az értelmes párbeszédet vitás helyzetekben? Amerikai vizsgálatok ugyancsak arra az eredményre jutottak, hogy a viccelődő férjek tovább ronthatják a házasság instabilitását, és a "szellemeskedés" időnként válással végződik. Ahhoz, hogy megfejtsük, mikor ér fel Kiss Ádám egy antidepresszáns-kúrával, és mikor tépázza tovább az idegeinket, érdemes röviden átnéznünk a humor fajtáit. Az úgynevezett "affiliációs humor" a kapcsolatok kovásza. Jótékony és ártalmatlan tréfálkozás, időnként csipkelődő, de sohasem rosszindulatú. Az "önszabályozó humor" inkább amolyan belső beszéd, az érzelmeink terelése érdekében végrehajtott manőver. Araszolunk például a dugóban, és ahelyett, hogy a csillagos égbe röptetnénk a vérnyomásunkat, megpróbáljuk észrevenni a helyzet komikumát. A két, alapvetően pozitív célokra felhasználható humortípussal áll szemben az "agresszív humor". Ide főleg mások kifigurázása, leoltása, gúnyolása tartozik. A szarkasztikus, cinikus megjegyzések úgy turbózzák fel az önbizalmunkat, és azáltal hizlalják az egónkat, hogy egyúttal másokat leértékelnek – gondoljunk például a politikusok szurony helyett bevetett, ellenséges monológjaira. Ugyancsak problematikus lehet az "énvédő humor" rendszeres használata is: az osztály bohócai sorolhatók ide, akik mazochistamód magukat ajánlják fel céltáblaként a többieknek, miközben az öngyűlöletüket is megerősítik (Woody Allen öncsesztetései kiválóan példázzák ezt a típust).

Valószínűleg senkit sem ér váratlanul, hogy az affiliációs humor a befutó, ha a kapcsolataink intimitásának erősítését célozzuk. "Sosem gondoltam volna, hogy beleszeretek egy nálam alacsonyabb, vézna srácba – meséli egy 21 éves nő. – Levett a lábamról a stílusával. Nem egyszerűen amiatt, mert könnyedén felvidít. Ha jobban belegondolok, ez így nem is igaz. Nem olyan, mintha bevennél egy Prozacot, és ha esik, ha fúj, üresen mosolyogsz mindenen. Inkább inspirál, felvillanyoz, bátorít. Próbáljuk komolyan venni a dolgokat, de nem véresen, inkább úgy, hogy a legkilátástalanabb szitukon is észreveszünk valamilyen fogást. Egy pontot, amin keresztül az egész kifordítható. Ami fájdalmas, az persze valamennyire fájdalmas marad, de az, hogy együtt találunk valamilyen új, sokszor vicces lehetőséget, hihetetlenül összekovácsol minket." Ne legyünk azért álszentek sem: az agresszív humornak és az öngúnynak továbbra is akad helye – néha igenis jólesik kiröhögni a kekeckedő ellenőröket vagy a harsányan horkoló érettségi elnököt. Az arányokon és az időzítésen múlik minden, és ezzel vissza is kanyarodhatunk a kapcsolatromboló férfihumor rejtélyéhez."A barátom nem értette, hogy amikor komoly összetűzésbe kerültem a főnökömmel, olyannyira, hogy majdnem kirúgtak, miért nem voltam képes behívni az iwiw-képeit, és Photoshoppal megdolgozni, ahogy időnként szoktuk – mondja egy 29 éves nő. – Amikor a kiborulás határán állok, sokkal nagyobb szükségem volna támogatásra és törődésre, mint az ilyen olcsójánoskodásra, csak hogy vidám legyek akkor is, amikor semmi okom rá." A rugalmasság a kulcsszó, amit mindnyájunknak érdemes szem előtt tartanunk. Mások ledorongolása, ordenáré mód való kiröhögése jól jöhet időnként, de kiélezett stresszhelyzetekben a humor finomabb, a kapcsolat szempontjait előtérbe helyező/erősítő válfajaira van szükség. Ahogy egy elvált asszony fogalmaz: "Amikor a volt férjem viccelődni próbált, azt éreztem, hogy nem vesz komolyan, nem érdeklik a problémáim, tereli a szót és még ki is gúnyol az érzékenységemért. A mostani párom sem fogja vissza magát, nem áll neki velem zokogni, mégis más. Végighallgatja a sirámaimat, aztán szép lassan csepegteti a poénjait úgy, hogy a végén már magam sem értem, hogy voltam képes annyira beszűkülni, hogy elhittem: a legnagyobb lúzer vagyok a teremtésben."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés