free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dalban mondlak el: nő- és férfigyalázó popszámok

Borsa         Címkék: férfi, hímtag, , popszám 0 hozzászólás

HT2 az emberiség férfi- és nőellenes dalkincséből szemezget. Az összeállítás adok-kapok jelleggel született, vagyis minden csajpocskondiázásra egy pasigyalázó szám következik.

A zenében többek között az a szép, hogy bármiről szólhat, és szól is mindenről. Komponáltak már operát a valkűrökről, és írtak számot arról is, hogy Sheena egy punk rocker, született dal arról, hogy milyen az autópályán furikázni, és arról is, hogy milyen lehet az út a Holdra. Valós, sőt banális dolgok, magasztos, sőt misztikus történetek, elérhetetlen és nem is létező helyek, érzelmek, hangulatok, tudatállapotok: zene mindhez van.

Nem jelent kivételt természetesen a fiú-lány kérdéskör sem, sőt ez az egyik leggazdagabb terület mind közül, és a téma árnyoldalainak, így például a két nem kibékíthetetlen ellentétének is megvan a maga dalkincse – én pedig most épp ebből szemezgetnék. Eredetileg külön-külön akartam a nő- és a férfiellenesség indulóiból egy-egy összeállítást készíteni, de aztán rájöttem, hogy ha már azt mondom: modellezzünk popzenével, akkor úgy lesz a jó, ha adok-kapok rendszerben egymásnak eresztem a két kategóriát, mert kár lenne szétválasztani azt, ami a valóságban is összetartozik. A rendhagyó jukeboxhoz rövid kommentárok tartoznak, állásfoglalást és ítéletalkotást viszont senki ne várjon, hiszen ez végül is csak zene, vagyis mindenkinek azt mondja, amit az illető hallani akar.

The Rolling Stones – Some Girls

A Stones egyik legbotrányosabb száma – a feministáknál teljesen kiverte a biztosítékot az olyan soraival, hogy „a fekete lányok egész éjjel csak b...ni akarnak”, és hogy „az amerikai lányok mindent maguknak akarnak”.A zenekar erre csak annyit felelt: a szöveg a nőkkel kapcsolatos  sztereotípiákat gúnyolja, vagyis éppen hogy ellene beszél mindannak, amivel vádolják.

TLC – No Scrubs

Kábé arról szól, hogy a csóró csávók ócskák, ezért labdába sem rúghatnak a művésznőknél. Egy versszak össze is foglal mindent:„Ha nincs kocsid, és gyalog jársz / akkor rólad van szó, fiacskám / Ha otthon laksz az anyukádnál / akkor rólad van szó, fiacskám / Ha van egy csajod, de nem szereted / akkor rólad van szó, fiacskám / Ha pénz nélkül akarsz megkapni engem / hát én ezt nem akarom.”

Beastie Boys – Girls

A hiphop-bandánál gyakran nehéz eldönteni, mit mennyire gondolnak komolyan, és nem kivétel ez alól a Girls című daluk sem.A kis kétperces szösszenet „hosszú” ideig csak egy átlagos tiráda, amely a „nekem csaj kell” tematika mentén halad előre, de az utolsó versszak rendesen beakaszt a primitív idillnek, amikor felhangzik benne, hogy „Csajokat, hogy elmosogassanak / Csajokat, hogy kitakarítsanak / Csajokat, hogy mossanak / Csajokat a fürdőszobába / Csajokat, én csak csajokat akarok”...

The Forester Sisters – Men

A magukfajta country-csapatok többségéhez hasonlóan felénk nem túl ismertek, sőt most már semerre nem azok (ezért is tudunk csak egy részletet mutatni a szóban forgó számukból), de 1991-ben ott voltak a Billborad-listán Amerikában a Men című dalukkal, amelyből gyakorlatilag bármely részt idézhetjük, mert az egész a férfiak becsmérléséről szól. Vegyük mondjuk az elejét: "Fizetnek egy vacsorát, megfogják az ajtót / de ettől eltekintve mire valók?”, vagy például a közepét: „Szolgálnak egy célt, kielégítenek egy szükségletet / Biztosítják a fajfenntartást”, és azonnal láthatjuk, hogy nem éppen finom a mondanivaló – szerintük viszont csak vicc az egész.

James Brown – It's a Man's Man's Man's World

Sokak szerint a hímsoviniszta zene alapdala annak ellenére is, hogy a refrén mindig fordít egyet a verzék tartalmán.A száraz tények: Brown arról énekel, hogy a világon mindent, de tényleg mindent a férfiak találtak ki az autótól az elektromos áramon át a hajóig, ők teszik boldoggá a gyerekeket, mert ők csinálják a játékokat, és ők keresik a pénzt is – aztán rendre hozzáteszi, hogy nők nélkül viszont semmit nem érne az egész, mert a férfiak csak „elvesznének a vadonban”.

The Vaselines – You Think You're a Man

Jó csavaros a sztori. Ha a dal szövegét nézzük, elég egyértelmű, miről van szó: „Férfinak hiszed magad / pedig csak egy fiú vagy / Férfinak hiszed magad / Pedig csak egy játékszer vagy / Férfinak hiszed magad / De észre sem vetted / Nem voltál elég férfi ahhoz / Hogy kielégíts engem”. Ha viszont a teljes igazságot akarjuk, akkor hozzá kell ehhez venni azt is, hogy a szám egy feldolgozás, aminek az eredetijét a híres drag queen, Divine nyomta, a Vaselines pedig egy csaj-pasi duó. Ejha.

The Cramps – All Women Are Bad

Lehet persze pasi és csaj által együtt előadott nőgyalázó dalt is találni: a Cramps magját egy házaspár alkotta, és az All Women Are Bad-nek már a címe is elég egyértelműen jelzi, hogy nem a politikai korrektség himnuszáról van szó. A szám szövege egyébként roppant szellemes: a címbeli megállapítást Ádám szájába adja, utolsó két sorában pedig azt mondja: „Add nekem annak a parfümnek a címkéjét / hadd emlékezzek rá, mi tett tönkre.” Más kérdés, hogy van-e kedve mindenkinek nevetni.

Destiny's Child – Bills Bills Bills

Beyoncé elég gyakran elég nyilvánvalóan kerülgeti a témát, és így volt ez már akkor is, amikor még a Destiny's Childban énekelt. A Bills Bills Bills tökéletes példája ennek: egy fickóról szól, akivel az elején még minden rendben volt, de most már valami nem stimmel, mert nincsen pénze – a refrén pedig arra jut, hogy amíg a pasas kifizeti a csaj telefonszámláját és benzinjét, addig maradhat, de ha erre képtelen, vége mindennek.

David Allen Coe – Don't Bite the Dick

Férfioldalról a legkeményebb szöveg természetesen egy countryzenészhez kötődik. Erről a számról tényleg nincs mit mondani, mert minden sora magáért beszél: „Ne harapd meg a f...t bébi, amivel b...nak / meg kell tanulnod ügyesen szopogatni”, és így tovább. Persze az előadója szerint ez is csak poén.

Lily Allen – Not Big

A nagyszájú brit lány természetesen arra gondolt, amikor megírta a Nem nagy című dalát. Sőt nem is csak gondolt, mert a számban kerek perec ki van mondva: az exének kicsi volt a farka, és sosem tudta őt kielégíteni, most pedig ezt az egész világ meg is tudja, miközben Lily végigszánt az illető összes barátján, gúnyosan hajlítgatva a kisujját. Au.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés