free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kínában egyedülálló nő nem lehet űrhajós

Borsa         Címkék: gyerek, házasság, kína, nők, űrhajós 3 hozzászólás

Kínában a női űrhajósoknak nem csak a férfiakra is érvényes követelményeknek kell megfelelniük. Az általános kizáró okok mellett még két feltételnek is meg kell felelniük.

Kínában az űrhajósokat gyakran "emberfeletti lényekként" emlegetik. A leendő asztronautáknak ugyanis gyakorlatilag hibátlanoknak kell lenniük: nem szenvedhetnek krónikus torokfájásban vagy orrfolyásban, nem lehet ételallergiájuk, lyukas foguk, sebhelyeik vagy ótvaros bőrük. Az erős testszag, a rossz lehelet, a horkolás, sőt, még az erős tájszólás is kizáró tényezők. A női űrhajós-jelölteknek ezen felül még két feltételt teljesíteniük kell: feleségnek és anyának kell lenniük - írja a Time magazin.

Érettebbek?

A nőkre vonatkozó plusz kritériumokat a tisztviselők azzal indokolják, hogy az űrrepülés esetleg károsíthatja a női termékenységet, ők pedig felelősséget éreznek a női pilóták iránt. "Bár kevés bizonyíték van arra, hogy az űrrepülés károsító hatással lehet a női termékenységre, extra óvatosnak kell lennünk, hiszen Kínában először csinálunk ilyet" - magyarázta Xu Xianrong, a kínai hadsereg űrrepülés-egészségügyi központjának igazgatója. "Biztosnak kell lennünk abban, hogy a női űrhajósok már szültek, hiszen ez garantálja, hogy az űrrepülés nem akadályozhatja a családalapítási terveiket."

http://thelede.blogs.nytimes.com

Zhang Jianqi, az ország űrprogramjának korábbi helyettes parancsnoka azzal érvel a nőkre vonatkozó plusz követelmények mellett, hogy a férjezett nők fizikailag és lelkileg is érettebbek. Ez azonban nem feltétlenül igaz, elég, ha csak Lisa Nowak egykori amerikai űrhajós példájára gondolnunk. A férjezett, háromgyermekes nőt alig egy évvel azután, hogy a Discovery fedélzetén az űrben járt, Floridában letartóztatták, miután megkísérelte elrabolni űrhajóstársa és szeretője, William Oefelein barátnőjét. Szakértők szerint Nowak azért jutott idáig, mert nem tudta elviselni azt az együttes nyomást, melyet az űrhajós-karrier és az anyaság gyakorolt rá. "Határozottan kihívást jelent repülni és emellett akár egyetlen gyereket is ellátni, valamint még az összes többi dolgot is teljesíteni, amit elvárnak tőled" - nyilatkozta még letartóztatása előtt a  Ladies' Home Journal magazinnak.

"Ha nincs meg a megfelelő egyensúly és a karrier túl sokat követel egy nőtől, akkor krónikus alváshiány, stressz okozta tünetek, szorongás és depresszió léphet fel. A szülői képességek és az életminőség pedig áldozatul esnek" - állapította meg Thomas Nagy, magyar származású amerikai  pszichológus, a téma szakértője. "Hiba lenne azt feltételezni, hogy egy nő, aki szándékosan halogatja a házasságot azért, mert más céljai vannak, kevésbé lenne rátermett vagy érett."

www.blogcdn.com

Egy 2005-ös, reproduktív egészségről szóló tanulmány - mely az  International Journal of Impotence Research című szaklapban jelent meg - leírja, hogy a NASA női űrhajósainak 80 százaléka nem volt anya. A jelentés, amely mindkét nemet vizsgálta, nem talált bizonyítékot arra, hogy a rövid távú - legfeljebb kilenc napig tartó - űrrepülés negatív hatással lenne az űrhajósok reproduktív képességére. A tanulmány megállapította ugyanakkor, hogy a hosszú távú űrrepülés a reproduktív képességre gyakorolt hatásai nem pontosan ismertek. Egyes szakértők szerint pedig inkább a férfiak reproduktív képességeit veszélyezteti az űrrepülés. "A férfiak sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a nők, mert a spermatogonium nagyon érzékeny a sugárzásra" - magyarázta  Dr. Richard Jennings, specialista.

A legtöbb női űrhajósnak az Egyesült Államokban, illetve más országokban nincs gyereke, méghozzá nem az űrrepülés káros hatásai miatt, hanem mert szándékosan halogatják a teherbe esést. "A legtöbben legalább egy űrrepülést végrehajtanak, mielőtt teherbe esnének" - mondta Jennings. Az űrhajósnők általában 40 éves koruk körül próbálnak meg teherbe esni, amikor a genetikai rendellenességek és a vetélés kockázata már nagyobb. A jelentés lehetséges megoldásként a férfi és a női űrhajósoknak egyaránt a reproduktív sejtjeik tárolását javasolja, későbbi használatra. Ez a nőknél a kor előrehaladtál bekövetkező termékenység-csökkenésre is megoldást jelenthet.

www.simple-chinese.com

Mindez azonban Kínát nem igazán érdekli. Pedig az ország az "egy gyermek-politikával" inkább visszaszorítani igyekszik a népesség növekedését, mintsem előmozdítani azt. A női űrhajós-jelöltektől ugyanakkor elvárják, hogy legyenek anyák, hiszen ez ugyanúgy feltétele a tökéletességnek, mint a kellemes lehelet vagy az egészséges fogsor. "A kínai kultúrában az anyaság határozza meg a nőt" - mondta Cai Yiping, az Isis International ügyvezető igazgatója. "A tökéletes nő házas és gyereke is van. Lehetőleg fia. Bár tudtommal az űrprogram ez utóbbit még nem vette fel a kritériumok közé."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés