free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 női könyv - férfiaknak

Borsa         Címkék: férfiak, könyv, lista, női, olvasás 2 hozzászólás

Véletlen találkozásokból nagy pillanatok is születhetnek, ezért ha - úgymond - női könyv kerül férfikézbe, nem nagy baj, ha ott is marad. Csajkönyv-lista fasziknak.

Sokan váltig állítják, női irodalom nem is létezik, csak jó könyv, jó regény. Anélkül, hogy mélyebben belevájnánk, azért lássuk be: igenis vannak csajos könyvek, amik szerzőiktől kezdve tematikájukon át szélesebb olvasótáborukig bizony erősen kötődnek a dupla X-kromoszómához. Kezdetben persze a Két Lotti volt és Winnettou, a kislányok rózsaszín könyvet olvastak, pöttyöset vagy csíkosat, a kisfiúkénak borítóján meg indiánok, lovagok és űrrakéták száguldottak. Aztán mire felnőttünk - az ehhez vezető utat a nemek nélküli (egy fenét, férfiak által férfiaknak írt) kötelező olvasmányok szegélyezték -, újra két külön polc ácsorgott a közös szobában (Csokonai Lili hattyús könyve a kettő között, a pad alatt kapott helyet). De ha egy álmos este véletlenül a csajunk nachtkasztlijára téved a kezünk, és onnan nyúlunk le egy könyvet, ne siessünk visszatenni azt. Lapozzunk át - stílszerűen - mindenféle genderséges izén, írónő/női író problematikán, és olvassunk. Például ezeket.


http://konyvesbolt.huPolcz Alaine: Asszony a fronton

Kőkemény művel indítunk, amelyről titokban még csúcsmacsó barátom is bevallotta, hogy könnyeket csalt a szemébe. A pszichológusként a halált fő kutatási témájául választó szerző egy csurig férfias világban, a férfiak által kitalált, megszervezett, végigöldökölt és végigpusztított háborúban tárja elénk egy nő - egy és az összes nő - szenvedéseinek szikáran borzalmas történetét. Azok megaláztatásáról, megerőszakolásáról emlékezik meg kíméletlen pontossággal és alapossággal, akik a front, a háború (a férfiak) elvonulása után a semmi romjain mindezek ellenére mégis képesek voltak újból nőként funkcionálni és életet adni. Nagyhatalmak tábornokainak kötelező olvasmány lehetne.


www.bookline.hu Sylvia Plath: Az üvegbura

Tizen-huszonéves lányosztálytársak, csoporttársak bibliája volt ez sokáig, már-már akkora kultusza volt a csajok körében, hogy az ember önkéntelenül is valamelyik bridzsitdzsonsz kaliberű fiktív nőikonra tudott csak asszociálni a személyéből. Aztán egyszer csak kinyílt az a regényfedél, onnantól meg már nem volt kérdés többé, milyen lehetett fél évszázaddal ezelőtt Amerikában depressziósnak lenni, és nem az a pláne benne, hogy az ember összes szuicid hajlama előjön, hanem hogy végre megtudjuk, miért is voltak olyanok a csajok akkoriban, amikor mindenki Plathszal a hóna alatt rohangált. És akkor már a naplóit és a novelláit is muszáj volt lecsalni a polcról.


www.animakonyv.hu, http://jaffakiado.freeblog.huÉjszakai állatkert, Szomjas oázis

Ha őszinték szeretnénk lenni, a Forgács Zsuzsa Bruria bábáskodásával tető alá hozott vaskos antológiák már csak az "anyaszerkesztő" személye miatt is taszítónak tetszettek, de a nagy adag feminista körítés, amellyel több helyütt vödörszám leöntötték a kezdeményezést, sem tett jót a projektnek. Aztán ha erőt vesz magán az ember, és minden előfeltevése ellenére fellapozza, olyan megrázó és zseniális kisprózák, reppek, regényrészletek jönnek szembe, amelyek sehol másutt - és bár meg kell hagyni, hogy a színvonal egyenetlen, parádéból sincs hiány. A legjobb csalódások (alfahímeknek persze csak házi olvasásra - otthon mondjuk azt, hogy a mérete miatt).


www.bookline.huFüst Milán: Feleségem története

Nagyanyáink a kertben egy padon olvasgatták a nyugatosok novelláit, regényeit, és az ő nyomukban járva a csajaink is szorgosan falták a nagy neuraszténiások sorait. Füst Milán hajóskapitánya feljegyzéseiben olyan klasszik témák pendülnek meg, mint szerelem, házasság, féltékenység - és így már rögtön kilép a csajos irodalom kategóriából, bármit is jelentsen ez -, miközben az író egy pillanatra sem engedi elfeledni, hogy hőse csupán a mértéktelen zabálásból eredő gyomorbajra adott orvosi javallatra kezdett el egyáltalán nőkkel foglalkozni. És ha a csajunk rendes, és kábé időrendben tartja a könyveit, jöhet egy-két méltatlanul hanyagolt kortárs is mellőle: Hunyady Sándor novellái, egy-egy Szép Ernő vagy Bródy. Tavasszal amúgy is líraibb minden, még az ember fia is.


www.libri.huLjudmila Ulickaja: Kukockij esetei

Végre egy férfi főhős - kiálthatna fel a férfi olvasó, de rögtön kiderül, hogy nevezett Kukockij élete minden egyes pillanatát - lévén csodás képességű, magzatlátó nőgyógyász feleséggel, lánnyal, fogadott lánnyal, lányunokával és házvezetőnővel - nőkkel, nők körül, nők által éli. Legalábbis kezdetben, mert kivételes adottsága idővel megmérgezi a családtagjaihoz fűződő viszonyát, de ezzel párhuzamosan az '50-es évek szovjet államhatalmával is elkeseredett harcot folytat az abortusz legalizálásáért. Ulickaja tanult foglalkozására nézve genetikus, származását tekintve orosz, neme nő - ebből a mixből így a 21. század elején akár bármi jó kisülhet. Például a Kukockij esetei.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés