free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Így nyomulunk mi

Borsa         Címkék: kapcsolat, nyomulás, púder, szex 0 hozzászólás

Nők által elkövetett nemi erőszak is létezik, csak a taktika más, és a férfiak sem úgy vonakodnak, tiltakoznak, ahogy a gyengébbik nem. Ettől még létezik.

Legalább a Demi Moore főszereplésével készült Zaklatás óta tudjuk, hogy az úgynevezett erősebb nem képviselői is válhatnak erőszak elszenvedőivé. A férfiakkal szembeni durva nyomulást ugyanakkor jóval kevésbé ismerjük fel, mint ha nők az áldozatok. Amikor fiataloknak olyan jeleneteket vetítettek, amelyekben egy professzor szexuálisan inzultál egy diákot, a résztvevők jó része nem minősítette zaklatásnak a látottakat, ha a filmben szereplő tanár nő volt, a szenvedő alany pedig férfi. Hasonlóképpen: amikor diákokat arról kérdeztek, hogy mennyire kavarná fel őket, ha egy ellenkező nemű társuk a nemi szervükhöz nyúlna "csak úgy" egy nyilvános helyen, a nők sokkal inkább felháborodtak. Mindez nem azt jelenti, hogy a férfiak számára nem volna kínos vagy rossz élmény szexuális viszonyba keveredni olyasvalakivel, akivel eredetileg nem akartak. A pasik igenis tudnak szenvedni, undorodni, megbánni – azonban mindez kevésbé fér össze a férfiassággal kapcsolatos kulturális normáinkkal.

"A férfiak szexéhesek. Mindig tudnának kefélni: szünet nélkül készen állnak rá, és bárkit ledöntenek a lábáról, aki él és mozog" – tartja a közkeletű sztereotípia. Azok a fiatalemberek azonban, akik durva nyomulások áldozatai lettek, egy vizsgálatban elmondták, hogy épp a "macsó ztereotipizálás" miatt voltak képtelenek megosztani az élményt a barátaikkal. "Hánynom kellett magamtól – mesélte egy amerikai egyetemista. – Egy cseppet sem találtam vonzónak a csajt, aki szabályosan rám mászott, a nyílt színen vetkőztetett egy buliban, és amíg itatott, egyfolytában azt suttogta, hogy nem hiszi, hogy annyira nyámnyila vagyok, hogy nem tudom megragadni a lehetőséget. Én meg azt mondtam magamnak, hogy biztos melegnek gondol, ha nem megyek fel hozzá, és majd mindenkinek elhíreszteli a kollégiumban, hogy "más" vagyok. Őszintén szólva elkezdtem kételkedni magamban: nincs férfi, aki ezt kihagyná, gondoltam. Biztos nem vagyok normális!".A férfiakról tehát hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az erőszakos női viselkedést élvezetesnek, de legalábbis ártalmatlannak találják. A probléma nem csupán abból adódik, hogy az akaratukon kívül "szexbe rángatott" férfiak az esemény után depressziót, önutálatot vagy az önbecsülésük időleges elveszítését élik át – gond az is, hogy a későbbiekben éppen a saját élményük igazolja majd számunkra a nőkkel szembeni erőszakos viselkedést. Ha a csajok nyomulhatnak így – gondolhatják –, akkor én miért halljam meg, amikor egy nő, akit meg akarok kapni, tiltakozik?

A nők jelentős része persze nem jut el a nyílt erőszakig. Visszautasítás esetén előnyben részesítik a burkolt technikákat (olyasmiket, mint például a másik leitatása a könnyebben kivitelezhető csábítás érdekében, vagy a csalódottság kifejezése – duruzsolás arról, hogy nem ilyen teszetoszának látta eddig a férfit, és bízik abban, hogy rövidesen megváltoztatatja a döntését). Ezzel szemben a nyílt szexuális nyomásgyakorlás jobbára olyan formákban fejeződhet ki, mint a srác farmerének váratlan kigombolása, orális szex, a férfi kezének megragadása, majd intim testtájak – mell, has, csikló – felé vezetése és hasonló praktikák, amelyek szinte azonnal olyan helyzetbe hozzák az áldozatot, hogy az abból való kilépés a "férfiatlanság" elismerésével volna egyenértékű.

A férfiaknál inkább a konzervatív nézeteket vallók hajlamosak arra, hogy erőszakosan közelítsenek a nőkhöz – hiszen ők azok, akik úgy gondolják, hogy mindig a pasiknak kell kezdeményezni, a lányok/asszonyok nemet mondása pedig ócska színjáték és magakéretés csupán –; a nők esetében viszont fordított az összefüggés. Minél szabadelvűbben gondolkozik valaki a nemi szerepekről, annál könnyebben átlendül arra a pontra, hogy a kezdeményezés során megmutatkozó női bátorság és a férfi "kényszerítése" között elvétse a kettőt egymástól elválasztó határsávot. Ami, ha jobban belegondolunk, épp az önmaga farkába harapó kígyó esete. Hiába szabadítjuk ugyanis fel magunkat nőként az évezredes sztereotípiák hatása alól, és merjük felvállalni a szexuális igényeinket – ha a férfiaknak nem adjuk meg a visszautasítás szabadságát, akkor ugyanolyan "szexgépeknek" tartjuk őket, ahogy azt az évszázados macsósztereotípia mutatja. Ez esetben viszont egy tapodtat sem haladtunk előre a gondolkodásunk átalakításának, vérfrissítésének rögös útján.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés