free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 kegyetlen szokás, amelyeknek nők az áldozatai

Borsa         Címkék: áldozat, erőszak, kultúrtripp, lista, 0 hozzászólás

A lábelkötéstől a savtámadásokig számtalan helyen számtalan szokás veszélyeztette és veszélyezteti sokszor még ma is a nők testi-lelki épségét. Ezekről emlékezünk meg.

Kínában a lábelkötést már betiltották, akárcsak Indiában azt a gyakorlatot, hogy a megözvegyült asszonyokat férjük holttestével együtt elégették, de sok helyütt még ma is rendszeresen válnak brutális szokások és tradíciónak semmiképpen nem nevezhető kegyetlenségek áldozataivá a nők. Ezekről a rémtettekről emlékezünk meg az alábbiakban.

deviantartÉgetés

Indiában, Pakisztánban és Bangladesben is rengeteg olyan eset ismert, amelyek során a férfiak gyúlékony anyaggal öntik le a feleségüket vagy családjuk más nőtagját, majd felgyújtják őket. Noha a szati nevű, szintén kegyetlen hagyományt – amelynek jegyében az özvegyi létre „nem jogosult” nőket rávetették az elhunyt férjük halotti máglyájára – már betiltották, az ilyen égetések ellen nem elég a törvényi tiltás és a kilátásba helyezett büntetés, ugyanis sokfelé továbbra is sor kerül rájuk.

deviantartNemiszerv-csonkítás

Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten is vannak hagyományai, bár a fekete kontinensen a leggyakoribb. Többnyire négy- és nyolcéves kor között hajtják végre, de bármikor sort keríthetnek rá, és a beavatkozásnak több különböző fokozata is van a csiklót borító bőr lemetélésétől a csikló teljes eltávolításáig. A csonkítást képzetlen emberek végzik el, nem steril körülmények között, bármilyen, kezükbe akadó éles tárgyat felhasználva, és érzéstelenítés nélkül, így a komplikációk számosak, és akár halálhoz is vezethetnek.

deviantartLábelkötés

Kínában mintegy ezer évig erotikusnak tartották az irreálisan kicsi női lábat, ezért a kislányok lábfejét kettő és ötéves koruk között eltörték, majd szoros kötésbe fogták, hogy ne tudjon megnőni. A procedúra nemcsak iszonyatos fájdalmakkal járt, hanem roppant veszélyes is volt a kötés alatt benövő körmök miatt, illetve azért, mert lényegében megszüntette a vérkeringést a lábban – az amorfra tört, gyakran sebes végtagokat nem is nagyon mutogatták fedetlenül, csak a kifejezetten hozzájuk készült cipőkben. Ma már szerencsére csak néhány idős nő tudja elmesélni, milyen kínokat okozott a szokás.

deviantartSavtámadás

Főként Afganisztánban jellemző, de Kambodzsától Pakisztánig sokfelé van rá példa, hogy ha egy férfi úgy érzi, hogy egy nő megsértette őt a méltóságában, akkor az illető lány vagy asszony arcába savat önt. A meglepetésszerűen véghezvitt támadások nemcsak maradandó nyomokat hagynak az arcon, hanem vakságot vagy akár az áldozat halálát is okozhatják. Egyes országokban az elkövetőket kivégzéssel, máshol a szemet szemért elv alapján az arcukba vagy a szemükbe csöpögtetett savval büntetik, de a borzasztó tetteket ezzel sem sikerül visszaszorítani.

deviantartMenyasszonyrablás

A Közel-Keleten és Afrikában sok helyütt sajnos nem a magyar lakodalmakban elterjedt játékot értik a fogalom alatt, hanem a szó szerinti menyasszonyrablást, vagyis azt, hogy a férfiak betörnek a kiszemelt lány házába, fogságba ejtik őt, és így próbálják házasságra kényszeríteni. Ráadásul ha az anyagi érdekeik úgy diktálják, a túszok családtagjai még biztatják is a frigyre a lányokat – sőt egyes területeken az is előfordul, hogy az elrabló megerőszakolja az áldozatát, mert ha a nő teherbe esik, kénytelen lesz hozzá menni.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés