free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 nő, akiknek jelentős találmányokat köszönhetünk

Borsa         Címkék: melltartó, , pelenka, púder, találmány 1 hozzászólás

A szabadalmak nagy része férfiak nevéhez kötődik, ezért különösen érdekesek azok a nők, akiknek fontos találmányokat köszönhetünk. Íme az öt legnagyobb koponya.

Ha feltalálókról beszélünk, a többségnek kicsit bogaras, nagyszakállú, szemüveges férfiak jutnak az eszébe. Az elképzelés nem teljesen alaptalan: noha a bogarasságról, a szakállakról és a szemüvegekről nincsenek adataink, az igazolt tény, hogy bár az arányok egyre javulnak, a szabadalmak túlnyomó többsége még ma is férfiaktól származik. Nem jelenti ez azonban azt, hogy ne köszönhetnénk néhány fontos dolgot nőknek, úgyhogy most meg is emlékezünk a feltaláló lányok és asszonyok legleleményesebbjeiről.

Josephine Cochrane

Az ohiói születésű asszony jómódban élt, így soha nem kellett mosogatnia, de zavarta, hogy a személyzet összetöri a tányérokat munka közben, úgyhogy elhatározta: ha más nem készít biztonságos mosogatógépet, majd ő csinál egyet. 1886-ban meg is tette. Találmánya a nagyközönség előtt az 1893-as Világkiállításon debütált, és a szálloda-, valamint étteremtulajdonosok körében népszerű is lett, a hírnévre vágyó ötletgazda azonban azt már sajnos nem érhette meg, hogy a nagyközönség is keblére ölelje a mosogatógépeket, mert erre egészen 1950-ig kellett várni.

Mary Anderson

Bár a nők nevéhez többségében „csajos” találmányok fűződnek, kivételek ez alól is vannak: Mary Andersonnak például az ablaktörlőt köszönhetjük. 1903-as bejegyzésével a szabadalom ráadásul öt évvel megelőzte az első tömegautó, a Ford T-modell gyártásának megkezdését, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk: Anderson a jövőbe látott, amikor megalkotta az utastérből működtethető, hó, eső és minden más csapadék ellen is bevethető lapátokat. 12 évvel később, 1915-ben az ablaktörlő alaptartozék is lett a gépkocsikon.

Mary Phelps Jacob

A New York-i hölgy nevéhez alighanem a legnőiesebb találmány kapcsolódik: a melltartó. Az első darab két zsebkendőből és egy rózsaszín szalagból készült 1913-ban, egy parti előtt, és rögtön aznap este felhívta magára a figyelmet – amúgy pedig messze nem az első volt a sorban, mert melltartó-szerű fehérneműt már a 7. században is hordtak a nők. Ettől függetlenül Mary Phelps Jacobnak minden nő és férfi hálás lehet, mert azzal, hogy újra feltalálta az elengedhetetlen ruhadarabot, egy csapásra megszabadította a csajokat az évszázadokig egyeduralkodó, minden más megoldást feledtető fűzők szorításából.

Marion Donovan

Nem meglepő módon a gyereknevelés területén is akad női találmány: az eldobható pelenka Marion Donovan nevéhez fűződik. A fiatal nőnek 1949-ben tele lett a hócipője a pelenkamosással, így először egy – zuhanyfüggönyből készült – műanyag borítást alkotott az újrahasználható darabokhoz, majd összehozta a kompletten kukába rakható változatot is. Az ötletével ezután körbeházalt több céget is, de mindenhonnan elhajtották azzal, hogy a kivitelezés sokba kerülne, így saját vállalkozást alapított, és pár év múlva egymillió dollárért adott túl rajta. Persze könnyű volt a dolga: feltalálók családjából származott.

Stephanie Kwolek

Hadd engedjünk meg magunknak egy rossz szóviccet: Stephanie Kwolek a legkeményebb feltalálónő. Ő ugyanis a kevlár nevű anyag megalkotója, ami a dinamikus terhelésnek roppant hatékonyan képes ellenállni – számszerűen ez azt jelenti, hogy ötször erősebb, mint a megegyező tömegű acél. A kevlár egyébként valójában egy márkanév, magát az anyagot pedig aramidnak hívják, mert egy aromás poliamid, de ebbe most nem mennénk bele. Inkább csak csendben tiszteljük Kwoleket, hogy ő ennyire bele tudott mászni a témába.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés