free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túl jól fizetett nők

Borsa         Címkék: férfi, fizetés, , púder 8 hozzászólás

Egyre több az olyan család, ahol a nő többet keres, mint a férje, a jelenség komoly konfliktusokat okozhat. A férfiak ugyanis nehezen dolgozzák fel ezt.

Régen, egy klasszikus berendezkedésű családban természetes volt, hogy a férfi többet keres a nőnél, de pár éve kezd átformálódni ez a generációk óta működő hagyomány. Ugyanis a nők egyenjogúságának térhódítása következtében egyre emelkedik azoknak a nőknek a száma, akik több pénzt visznek haza, mint a párjuk. Szétzilálhat-e ez a modernkori jelenség egyébként jól működő házasságokat, kapcsolatokat – ezt kérdeztük szakértőktől és érintettektől.

Sérülhet a férfilélek

Edit már a gyerekei születései előtt magas pozícióban volt, de a gyes után még feljebb lépett, kereskedelmi igazgató lett a cégénél. Férje természetesen minden külföldi kiküldetésére elkísérte, évekig éltek világvárosokban. Úgy tervezték, hogy a gyerekek születésével megállapodnak itthon, hogy Norbert is elkezdhessen végre karriert építeni. Nem így történt: letelepedtek, de Norbert soha nem tudta hátrányát behozni. „A külföldi kiküldetések alatt nem tudtam elhelyezkedni, így voltak időszakok, amikor kizárólag a feleségem béréből éltünk, nem is rosszul. De még akkor is az én bérem többszörösét hozta haza, amikor itthon újra munkába tudtam állni. Sokáig egyáltalán nem jelentett ez gondot, hiszen imádtuk egymást, mégsem vettük észre, hogy ez az egyenlőtlenség szép alattomosan aláássa a házasságunkat” – meséli Norbi, túl a váláson. Csak utólag döbbent rá, hogy a céges sikerekkel párhuzamosan otthon is egyre inkább Edit viselte a nadrágot. Kimondatlan szabályszerűséggé vált, hogy mivel ő teremti elő a családi költségvetés 75 százalékát, ő dönt a nyaralás helyszíneiről, a családi programokról, a bejárónő személyéről, és arról is, hogy új házukba odaköltözteti a nagyszülőket, akikre azért volt szükség, mert a feszített munkatempó miatt kellett a segítség a gyerekek körül. Norbert észrevétlenül egyre jobban kiszorult a közös életükből, miközben kívülről úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben.„Komoly problémák és feszültségek okozója lehet, ha a nő többet keres a párjánál, ami általában diplomás, jól kvalifikált nőkkel fordul elő. Bár a gazdasági válság most a társadalom más rétegeiben is ugyanilyen gondokat szül, mert most arra is van példa, hogy akár egy fodrásznő is eltartja a férjét, ha az munkanélkülivé válik” – mondja Joó Zsuzsanna karriertanácsadó. Kérdés, hogy viszonyul ehhez az erősebb nem. Az a tapasztalat, hogy ha rövidtávon meg is birkóznak a férfiak ezzel a vadonatúj helyzettel, ha tartósan alul maradnak az anyagi elismertség terén, egyértelmű, hogy sérül a lelkük. Pedig a nők munkavállalási motivációi mára jelentősen megváltoztak: míg régen leginkább gazdasági szempontok miatt vágtak bele vállalkozásokba, vagy léptek a szamárlétra legfelső fokára, addig ma legalább ilyen fontos, ha nem elsődleges az önmegvalósítás, a képességeik és a szaktudásuk felhasználásának igénye.

És ezzel számolniuk kell – kellene – a férfiaknak is. Csakhogy a karrierszakértő szerint nem kevés ellentét feszül a gyengébb nem önmegvalósítási törekvései és egy enyhén szólva feudalisztikus hagyomány között, miszerint a férfiak még manapság is szeretnek „alulválasztani” párkereséskor. „Inkább alulképzettebb, kevesebbet kereső hölgyet választanak, hogy érzékelhető legyen dominanciájuk” – teszi hozzá Joó Zsuzsanna, akinek saját karriertréningjein természetesen ezek a problémák is szóba kerülnek, és időről-időre találkozik olyan sikeres, jómódú nőkkel, akik inkább busszal vagy taxival mennek el egy randevúra, hogy márkás autójukkal ne riasszák el hódolóikat.
 
Nem kellene ügyet kreálni a bérkülönbségből
   
Péter pont azokat a férfiakat képviseli, aki megalázónak tartaná, ha egy nő ilyen járművel gördülne be a találkozójukra, és elviselni sem tudná, ha élettársa többet keresne. „Miért hívnak minket akkor erősebb nemnek? Ahogy az ősember vitte haza az elejtett mammutot, ma nekünk kell előteremtenünk a megélhetés nagyobb részét, ez férfidolog” – vélekedik egyeseknek talán konzervatív stílusban. Sokan mondják is: azzal, hogy a nők kivívták az egyenjogúságot, és kiléptek a hagyományok védő-ártó burkából, azt érték el, hogy a mérleg másik serpenyőjében a magánéletük tönkremegy. Egyszerre a kettő ritkán jár sikerrel. „De miért lenne az önmegvalósítás és a sikerorientáció a férfiak kiváltsága?” – teszi fel a kérdést erre Joó Zsuzsanna, aki szerint a sikeres nők tisztában vannak azzal, hogy a férfiaknak jóval fontosabb egy jól jövedelmező, komoly beosztás, mert náluk ez összefügg nemi szerepükkel: önigazolás férfiúi, családfenntartói és családapai minőségükről. (Pszichológusok szerint a „jó állás” ugyanolyan fallikus szimbólum a férfiaknál, mint egy márkás autó birtoklása). Ha ez csorbát szenved, komoly identitászavart okoz.„Jól megy a vállalkozásom, de a közalkalmazott férjemnek soha nem beszélek a nagyobb üzletkötéseimről. Nem tabu a téma, de tudom, hogy óhatatlanul kikezdené az önbecsülését. Én így őrzöm a családi békét” – árulja el Tímea arra a kérdésünkre, mitől működőképes a házassága a nyilvánvaló pénzügyi különbségek ellenére. De tényleg az lenne a megoldás, hogy szinte elfojtja azt, amire büszkének kellene lennie? Ebből is látszik, hogy ha sikeresebbé válik egy nő, és ez a pénztárcáján is látszódik, nemcsak az érzelmeken múlik, hogy együttmarad-e a párjával: nagy szerep jut az intelligenciának is. Csakhogy szakértőnk szerint ha egy nő pályája feljebb ível, mint a párjáé, a férfi sokszor – akár tudat alatt, de – rivalizálni kezd vele.

„Míg a férfi versenyezni akar az asszonnyal, addig a nő együttműködésre vágyna a férjével, hiszen közös feladat az anyagi biztonság megteremtése. Mivel egyre több nő tud hazavinni átmenetileg vagy tartósan magasabb fizetést, akkor tudnak együtt maradni a mai modern világban, ha nem csinálnak a kereseti különbségből ügyet. Ha elfogadják, és örülnek, hogy egyikük épp jobban keres, mert mindkettőjükkel megeshet, hogy egyszer fent, másszor lent” – mondja a nők karrier-tanácsadója, hozzátéve, hogy a sikerekkel járó nagy pénz sajnos formálhatja a nőket is, és bizony nem mindig pozitív irányba. De a férfiak sem egyformák, különbözően reagálnak párjuk anyagi dominanciájára: van, aki teljesen leblokkol a nő sikerétől, és hasonló kvalitásai ellenére lemarad tőle, más a felesége által szerzett egyenrangú állásban magára talál, és partnerek tudnak maradni, sőt előfordul olyan is, ami a fent említett Norberttal. Ő végül egy jóval iskolázatlanabb nővel csalta meg feleségét, és azt mondja: „Végre újra férfiként kezeltek.”    

Ebből látszik, hogy nincs recept erre a viszonylag új helyzetre, tanulnia kell férfinak és nőnek egyaránt. Az biztos, hogy néha igen finom játszmákon múlik a felek élete, amelyben állítólag semmi nem tudja annyira felkavarni a két nem között az állóvizet, mint a szex és a pénz. És ha mindezt tovább gondolva igaz az az állítás, hogy a szex inkább a nők hatalma, a pénz pedig a férfiaké, nem csoda, ha nem adják könnyen ezt a privilégiumot ki a kezükből.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés