free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kielégítetlen nők, kanos férfiak

Borsa         Címkék: férfi, , szex, sztereotípia 0 hozzászólás

A nők nyűgösségét, ingerültségét automatikusan kielégületlenséggel magyarázzuk, míg a nemileg passzív férfit nem illetjük ilyen jelzőkkel. Egyszerű sztereotípia ez is.

Egy, a partnereit sűrűbben váltogató nőismerősöm gyakran magyarázza egyéjszakás kalandjait a kielégülés utáni, már-már az elvonási tünetekhez hasonló sóvárgással. Mint mondja, tapasztalata szerint legkésőbb már a második „eseménytelen” hét után hiányérzete támad, és nemcsak az egyre intenzívebb, éjszakai erotikus álmokat, de a nappali ingerültséget is a szexuális éhség számlájára írja. „A maszturbáció nem ugyanaz a kielégülés. Ideig-óráig orvosolja a bajt, de hiányzik a partner, az a fajta gyönyör, amihez egyedül már kevés vagyok” – mondja, azonban arra, hogy szexuális túlfűtöttsége az átlagost jóval meghaladja, már a kolléganői figyelmeztették. Hogy a tyúk volt-e előbb vagy a tojás, már sosem fog kiderülni, mindenesetre azóta a naponta felgyülemlő indulatoktól a leghétköznapibb bosszúságig mindenre ráfogja, hogy „egy kielégítetlen nő hisztije” csupán. A déli eredetű „népszokást” gondosan szem előtt tartva pedig szántszándékkal lila ruhákat ölt ilyenkor, amely a városi legenda szerint is a szexuálisan kielégítetlen nők színe.A jelenség persze nem ritka: a kelleténél rigorózusabb főnöknőtől a telefont teátrálisan lecsapkodó irodai titkárnőig sokak „állandó jelzője” a kielégítetlen, ahogy az ellenkezője sem ritka: az állandóan feszült és indulatos kolleginák hirtelen hangulatváltását, mosolygó orcáját vagy higgadt kommunikációját is a legkézenfekvőbb azzal indokolni, hogy „akcióban gazdag” éjszakájuk lehetett – ahelyett, hogy például pihentető alvásra, hatékony jógaórára vagy fizetésemelésre gondolnánk először. Olyannyira igaz ez, hogy egy friss amerikai kutatási eredmény szerint bár a férfiak szexuális kielégülés iránti gyakoribb igényét, „állandó készenlétét” tekintjük általánosnak, mégis a nők hangulatingadozásait vagy megváltozott viselkedését magyarázzuk sűrűbben a szexuális életük alakulásával. A jelenség pedig visszahat: a megkérdezett nők maguk is szorosabb összefüggést láttak a szexuális aktivitásuk/inaktivitásuk és a közérzetük között, mint a kutatásban részt vevő férfiak.

Szimpla diszkrimináció

Tetten érhető ez abban is, ahogy nyelvileg leképezzük a körülöttünk lévők viselkedését: nők esetében előbb asszociálunk a „hiányra”, és kéredzkedik a szánkra a „kielégítetlen” minősítés – és ennél vulgárisabb társai –, míg a férfiakat „absztinens” időszak alatt is inkább a „kanos” vagy más, alapvetően pozitív töltetű jelzőkkel illetjük. Innen pedig már csak egyetlen lépés továbbgondolni ezt a viszonyulást: míg a mérleg egyik felén ugyanaz a jelenség inkább a szégyenhez áll közel, és javarészt negatív kontextusban merül fel, a másikon kifejezetten férfias, de legrosszabb esetben is a humor forrása. Az, hogy van összefüggés az indulataink intenzitása vagy kontrollálása, a kiegyensúlyozottságunk és a szexuális életünk milyensége között, nem kérdés. Az oktulajdonítás azonban – mint láttuk – nemenként igen eltérő lehet. A kérdés tehát elsősorban nem az, hogy a nők hisztisebbek és ingerültebbek-e a szegényes vagy hosszabb ideig mellőzött szexuális örömök miatt, hanem hogy ők maguk vagy a környezetük mennyiben magyarázza ezzel az amúgy egészen más okok által is kiváltódó viselkedést. Amúgy a hisztéria sem véletlenül női „privilégium”: a görög hysteria, azaz méh szóból ered, az ókorban pedig ennek rendellenes mozgását sejtették számos testi baj vagy viselkedési zavar hátterében.

Ne felejtsük azonban: a kielégítetlen nő fogalommá vált, egyfajta gyűjtőnév lett – nem kevés pejoratív felhanggal –, amely az elszánt feministáktól a vezető beosztású nőkön át a magányos feleségekig boldog-boldogtalanra ráilleszthető. Mindenfajta ellenérzést leegyszerűsít: magyarázat és ítélet egyszerre. Bár a szexuális tartalom dominanciája erős, számos egyéb, beteljesületlen vágyat (legyen az anyagi, szakmai, magánéleti) hivatott kifejezni, az elhanyagoltság vagy más kudarcok szinonimája. Függetlenül azonban a jelentés rétegzettségétől, talán nem fölösleges leszögezni: a szexuális étvágy életkoronként, nemenként, évszakonként stb. igen eltérő mintázatú, a hiánya okozta viselkedések-válaszok nemkülönben. Hiba lenne minden nyűgöt – kizárólag – ebből eredeztetni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés