free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vészhelyzetben a nőre jobban lehet számítani

Borsa         Címkék: kapcsolat, , púder, vészhelyzet 0 hozzászólás

Hihetetlen a vészhelyzetben szuperamazonná avanzsáló nő jellemrajza. Valójában azonban nem túlzás: szocializációnk miatt jobbak vagyunk a bajban, mint a férfiak.

Bár az Uma Thurman előtti időkben a hollywoodi nőhősöktől maximum egy férfivállra ájulás futotta – miközben a nyálkás-csáprágós űrlények serege porig égette a planétát –, azért mindnyájan tudjuk, hogy a hús-vér asszonyok közel sem ennyire töketlenek. García Márquez regényalakjai például a Zs-kategóriás akció-heroináknál közelebb állnak a valósághoz: míg a férfihősök egyre inkább belegabalyodnak az álmaikból szőtt világ labirintusába, addig az asszonyok realisták és tettre készek egyszerre. Merjük remélni, hogy az ő köpönyegükből bújtunk elő mindannyian!

A válást követő első évben internetes társkeresőkön regisztrált, felvirágoztatott vállalkozást vezető, lakáshitelbe vágó feleség, és az alkoholizmus spirálján kacsázó, egy vajas kenyeret elkészíteni képtelen férj kettőse ha nem is hétköznapi, de legalábbis gyakori tapasztalat. Mintha a nők megtáltosodnának a katasztrófahelyzetektől: "Amikor gyerekkoromban kigyulladt a házunk, a hirtelen támadt rohangálásra lettem figyelmes – emlékszik vissza egy éves nő. – Apám borosüveggel a kezében kezdte kihordani a ruháinkat az udvarra, közben folyamatosan égett a cigi a szájában. A nagyanyám volt az egyetlen, akinek eszébe jutott eloldani a kutyát a láncról, értesíteni a tűzoltókat, és szólni az utcabelieknek, hogy szaladjanak a vödrökkel. A férfiak szó szerint tűzoltásszerűen fogtak hozzá a teendőkhöz, az érettebb nőknél viszont megfigyelhető volt egyfajta sosemlátott higgadtság és stratégia."A váratlan vészhelyzetekben biztonsággal mozgó nő figurája több szempontból is meglepő. Egyfelől az érzelmileg túlfűtött, hisztérikus, szőkített agyát a krémmárkák versenyeztetésén kívül másra nem használó, sztereotip nőkép köszönő viszonyban sincs mondjuk azzal az anyával, aki a félájultan zokogó férje mellől is képes összeszedetten kommunikálni az orvossal, aki a balesetet szenvedett gyermekét operálta. Másfelől azok számára, akik szerint a nők kizárólag a szappanoperák önmaguk köré vetített, szirupos díszletei között mozognak, kérdéses lehet, hogy honnan tudnak halottat öltöztetni vagy urnát rendelni az asszonyok, amikor épp arra van szükség.

Való igaz, hogy a gyerekkoruk óta az emberi kapcsolatok iránti felelősségvállalásra szocializált nők otthonosabban mozognak az érzelmek vagy az emocionális helyzetek útvesztőiben, mint férfitársaik. "Valahogy így volt ez a szüleimmel is – hoz a fentiekre példát egy 21 éves lány. – Amikor a bátyám közölte, hogy Amerikában marad, mert megtért egy vallásos közösséghez, apám, aki egész életében félvállról vett mindent, és azt gondolta, hogy egy ironikus félmosollyal lazán átléphet bármin, úgy esett össze, mint a kártyavár. Durván inni kezdett, aztán mindannyiunkat meglepett a rulettadósságaival. Anyámnak viszont, aki odáig elesettebbnek és törékenyebbnek látszott, egyszerre megcsillant az ereje. Nem mondom, hogy nem láttam őrjöngve bőgni, de másnap reggel ugyanúgy megcsinálta a bundás kenyereket, aztán másodállásba is elment, csak hogy ne verjék agyon a fatert a kocsmabeli haverok. Azt mondta, mire idáig eljutott, annyi érzelmi megrázkódtatást kellett feldolgoznia, hogy rutinosabban vette életének addigi legnagyobb fájdalmát, mint apu, aki a tesóm eltűnéséig egyszerűen lepergette magáról a gondokat."

Elképzelhető, hogy nagy igazság rejlik a "gyakorlat teszi a mestert" filozófiában, és a nők valóban amiatt jobbak a nem várt nehézségek elgereblyézésében, mert a rögösebb  – pontosabban: az intenzívebben átélt – életút során megtanulták, mi a teendő a negatív érzelmekkel. Épp emiatt a félelemtől, a haragtól vagy a mérhetetlen fájdalomtól nem feltétlenül akarnak azonnal, "férfimódra" megszabadulni – például alkohol, drogok, vagy éppen a figyelem beszűkülését eredményező szerencsejáték segítségével –, hanem képesek a kínzó érzelmek átélésével egyidejűleg cselekedni is (odafigyelni a válóperes ügyvéd tanácsaira, a tüdőgyógyász utasításaira stb.: a problémára magára koncentrálni a saját szenvedéseik mellett is).A másik, tipikusan női stratégia a stresszhelyzetekkel való megküzdéskor a társas támogatás igénybe vétele. Igaz, hogy a férfiak is bandába verődve szeretnek szomorkodni, ugyanakkor ezeken a "kanbulikon" bármi szóba kerülhet a gyötrelmek őszinte megbeszélésén kívül. Lehet pocskondiázni az edzőtárssal dobbantott asszonyt, a Burmában nyaraló főnököt, helyénvaló a hajszálpontos sztorizás is, de a lélek bugyraiba való alámerülés feketelistás a hagyományos macsó etikettben. Innen nézve viszont a férfiak csupán ideig-óráig jegelik a fájdalmat ahelyett, hogy az újabb és újabb kivesézéseken keresztül feldolgoznák – kibeszélnék, átkereteznék, új szempontok közé helyeznék – azt.

A másik nemmel ellentétben a nők szívesen boncolgatnak és pszichologizálnak. Az érzelmek megosztása és a tanácsadás részben segítenek a negatív érzésekkel való megbirkózásban, részben pedig létrehoznak egy olyan erős, nők közötti szövetséget, amelyben a használható ötletcserén kívül a gyakorlatban is segítik egymást a résztvevők. Kérdés persze, hogy hogyan lehetséges, hogy felfokozott emocionális állapotban, amikor a józan paraszti ész ugyancsak csökkent üzemmódba kapcsol, a nők valahogy ösztönösen tudják a "helyes megfejtést". Pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az intenzív stresszhatás gyakran javítja a teljesítményünket – de csak azokban az esetekben, amikor olyan viselkedéseket kell produkálnunk, amiket elég jól ismerünk már.

Ha tegnap tanultunk meg autókereket cserélni, akkor nem valószínű, hogy az Arénában, százezres közönség előtt is képesek volnánk egy rögtönzött bemutatóra. Ugyanakkor ha kiválóan fodrászkodunk, akkor a népes baráti kör vizsla tekintetének kereszttüzében talán egy, Hajasékat megszégyenítő kontyot rittyentünk a barátnőnknek. Valahogy így áll a dolog a pánikhelyzetekben zseniálissá érő csajokkal is. Akik egész életükben emberi problémákat gabalyítanak, és kiseprűzés helyett igyekeznek minél jobban kezelni az érzelmeiket, azokat az extrém helyzetek arra ösztönözhetik, hogy a tudásuk legjavát nyújtsák – férfitársaikkal ellentétben, akiket viszont a fenti logika értelmében nemhogy serkentene, de totálisan megbéníthat a katasztrófaszitukban nyakukba szakadó felelősség, némi szokatlan érzelmi teherrel nyakon öntve.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés