free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Problémás az új divatszín, a nude alkalmazása

Megyeri Nikolett         Címkék: divat, kirakat, nude 5 hozzászólás

A világ női magazinjának divatszerkesztői és főszerkesztői a nude szín helyes használatán vitatkozik. Pedig a nude trend egész koncepciójával van probléma.

A nude, vagyis a testszín a 2010-es tavaszi-nyári szezon egyik domináns divatszíne. Az elnevezés az emberi bőrhöz hasonló, pasztelles színárnyalatokat takarja, egész pontosan a fehérek bőrszínéhez hasonló árnyalatokat. - írja a Guardian. De mi van olyankor, ha egy színes bőrű nő vesz fel úgynevezett "testszínű" ruhát?

Meghatározott szín

"Ezüst flitterekkel és absztrakt virágmintákkal díszített, testszínű - nude -, pánt nélküli estélyi" - így írta le tervezője, Naeem Khan azt a ruhát, melyet Michelle Obama viselt egy díszvacsorán. Az eseményről megjelent cikkben az Associated Press hírügynökség először hússzínűként említette a ruhát, később - felülvizsgálva álláspontjukat - már pezsgőszínűként. Az eset kapcsán az amerikai sajtó felvette a kérdést, vajon a First Lady bőrszínéhez képest mennyiben állja meg a helyét az a megfogalmazás, hogy az említett ruha "testszínű"? Egy ismert stílusmagazin pedig megírta: "a nude, azaz a testszín - az új fekete".


Michelle Obama és Barack Obama

"A ‘nude’ egy meghatározott szín. Fehér bőrszín, nem pedig fekete, de nem is pont olyan, mint az én bőrszínem. Én ugyanis szinte átlátszóan fehér vagyok" - csitítgatta a kedélyeket Lorraine Candy, a brit Elle magazin főszerkesztője, s hozzátette, hogy amikor egy olyan erős és csodálatos nőről van szó, mint Michelle Obama, kár egy színárnyalat meghatározásán vitatkozni.

Mézszín, rózsa és elefántcsont

A probléma főleg abban áll, hogy a divat nyelve meglehetősen formális. Ha a divatszerkesztők keresnek is szinonimákat a testszínűre, az leggyakrabban a mézszín, a  rózsa vagy az elefántcsont, tehát olyan szavak, melyeket a fehér emberek bőrszínének leírására szoktak használni. „Számomra az lenne a testszínű, ha barnát viselnék” - mondta Dodai Stewart, a Jezebel internetes magazin főszerkesztő-helyettese. "Azt gondolom, hogy valójában az a kirekesztő, ha nem képesek megérteni, hogy nem mindenki számára jelenti ugyanazt a testszín."Akadnak, akik úgy vélik, hogy nem önmagában a meghatározással, hanem a nude trend egész koncepciójával van a probléma. A brit InStyle magazin májusi címlapján például Gemma Arterton ruhájának színárnyalata annyira közel áll a bőrszínéhez, hogy szinte egybefolyik vele. A párizsi, londoni, milánói és new york-i kifutókon pedig egyaránt sápadt bőrszínű modellek mutatták be a testszínű ruhákat. Egyértelműnek látszik tehát, hogy az egész irányzat a fehér bőrre épül.

"Obama lélegzetelállítóan néz ki, a ruha pedig csodaszép. De az ő bőrszínéhez képest a 'nude' inkább feltűnő, mintsem semleges szín" - jegyezte meg Reina Lewis, a London College of Fashion professzora. Az tűnik tehát helytelennek, hogy a testszínt semleges színárnyalatként tartjuk számon, holott ez a vita is bebizonyította, hogy valójában egyáltalán nem az.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés