free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne mártírkodjuk el az idei nyaralást

-PészM-         Címkék: kapcsolat, mártírkodás, nyaralás, pihenés, szabadidő 2 hozzászólás

A szabadidő nagy érték, a nyári pihenés mindenkire ráfér. De megengedhetjük-e magunknak idén is, hogy úgy vakációzzunk, hogy az a legkevésbé legyen pihentető?

Küszöbön a szezon, és ha nem gatyásodtunk le teljesen az elmúlt esztendő során, nyilván nyaralni, pihenni vágyunk. Sőt, hát ha valamikor, akkor az idén vágyunk csak igazán pihenni, az utóbbi hónapokban sok köszönet nem volt. Nehéz, hosszúra nyúlt, vaskos tél áll mögöttünk, boldog-boldogtalant az állása elvesztésével riogattak, sokakat nem is alaptalanul, a fizetéseket megnyesegették, a juttatásokat elvették - szóval stresszből is, búbánatból is jutott bőséggel. Így a pihenés és a szabad idő jócskán felértékelődött, az embernek kevés elkótyavetyélni való szabadsága maradt. Mivel azonban elenyésző kevesek vannak csak annyira eleresztve anyagilag, hogy a nyár során többször is vakációra induljanak, akár csak egy-egy víkendre is, alaposan meg kell hányni-vetni, hová és kivel induljunk.Olyannyira újra kell gondolni az eddigi gyakorlatot, hogy míg egy-két évvel ezelőtt belefért, hogy akár olyan baráti társasággal is nyaralni menjünk, akiknek mondjuk csak a felét bírjuk, vagy az anyósékkal kihúzzunk egy hetet a Balcsin pusztán a tisztesség kedvéért, mert utána majd úgyis lesz lehetőség valóban feltöltődni és a saját szánk íze szerint is lazítani, addig nem biztos, hogy ennyire nagyvonalúan járhatunk el az idén is. Vagy ha szeretnénk belehúzni az idei fesztiválszezonban, ami évek óta köztudottan drága mulatság, és a legkevésbé sem loncsos punkok passziója, de néhány nap kikapcsról sem mondunk le, végképp nagyon észnél kell lenni. És nem biztos, hogy az irgalom, illetve a "jobb a békesség" attitűd a legjobb tanácsadó.

Első körben tehát az eddigi szokás felülvizsgálata és szigorú ítélete a feladat, aztán papírt elő, osztani-szorozni, és tisztán látni, hogyan alakul a nyári menetrend. Aztán azzal/azokkal, akikkel valóban feltöltődés és pihenés egyszerre a szabadidő-eltöltés, öntsünk tiszta vizet a pohárba, dumáljunk őszintén, és határozzuk meg, mi az, ami sajnos nem fog beleférni ezúttal. Ha például a pasink baráti körének a színe-java nem túl rokonszenves, és eddig azért szavaztunk csak a négy-öt napos túrákra, kocsmázásokra, kulcsos házakra minden évben, mert úgy éreztük, tiszteletlenség lenne negligálni az eseményt, addig az idén döntéshelyzetbe kerültünk. Jogos tehát az igényünk, hogy mondjunk le a nemes tradícióról, és vágjunk neki kettesben. De a fenti példát tovább bontva: ha a nagycsaládi nyaralásokban nem sok örömünket leltük eleddig, de úgy éreztük, főbűnt követnénk el, ha kihagynánk, addig az idén vállaljuk fel bátran, hogy a nyári szabadságunk szeretnénk, ha valóban rólunk szólna, mert nem lesz második-harmadik epizód.Oké, tegyük fel, hogy sikerült dűlőre jutnunk, fejben már megvan a forgatókönyv, kikkel igen, kikkel nem, és hová - most jön a neheze. Hogyan kommunikáljuk kifelé, hogy az idén elképzelhető, hogy nélkülünk lesz tábortűz gitármuzsikával, vagy nem tudunk asszisztálni a balatoni lekvárbefőzéshez nyaralás címén? Akár a pénzünk, akár a szabadságunk kevés, van ütőkártyánk, és elég nyomós érveink is. Minden a tálalás mikéntjén múlik - készüljünk hát fel alaposan. Célszerű, ha a "nagy bejelentést" nem gyónásként fogjuk fel, és a bocsánatkérő bociszemeket otthon hagyjuk. Hiszen a célunk épp az, hogy ne szánalom- és sajnálatszagú legyen a művelet, ne azt érezzék, hogy kibújni akarunk - épp ellenkezőleg: praktikus okokra hivatkozva, logikusan érveljünk. Higgadtan indokoljuk meg, az idén miért kell lemondanunk X vendégszeretetéről és Y társaságáról. Az pedig, hogy az ember mondjuk szeretne kettesben nyaralni a faszijával, a családjával, megingathatatlan érv.A legfontosabb talán, hogy ne hagyjuk magunkat csőbe húzni, és ne késztessenek meghátrálásra az első rosszalló tekintetek. Elvégre a legkevésbé sem szégyen ez, sőt. Ne is éreztessük senkivel, hogy ilyesmivel elbizonytalaníthatók vagyunk, sőt koncentráljunk arra, hogy a világ legtermészetesebb dolga, hogy az idén - akár a nehéz időkre hivatkozva is - így döntöttünk, hiszen a saját érdekünkben tesszük, a legkevésbé sem mások ellenében. Ha tehát sikerül ellentmondást nem tűrően és nyugodtan kommunikálnunk ahelyett, hogy el-elcsukló magyarázatokba fulladnánk (és szigorúan egyes szám első személyben fogalmaznunk és érvelnünk: miért esne jól nekünk idén így, miért van szükségünk "magányos" pihenésre, miért kivitelezhetőbb ez számunkra stb.), aztán eszerint is járunk el, jó nyarunk lesz. Legalábbis nem arról fog szólni, hogy pihenésnek címkézett jópofáskodás és karót nyeltség árnyékolná be. Ennyi haszna talán a válságnak is van. Megérdemeljük.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés