free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyári fesztiválok: segítünk eligazodni

Trapp Henci         Címkék: fesztiválok, kultúrtripp, nyár, zene 6 hozzászólás

Hazánkban június elejétől augusztus végéig, szinte egymásba csúsznak a zenei fesztiválok. Lássuk, hol, kiket, miben érdemes megnézni, és mindez mennyibe kerül!

A vizsgáknak vége, az évi rendes szabadságolás ideje is elérkezett és végre itt a nyár, no és a fesztiválok szezonja. Ha nincs már egy darab UV-d sem, a főnököddel is megmérkőztetek a nyári szabadságokért, akkor július elejétől augusztus végéig minden napra van mit nézni, hallgatni, fesztivál fesztiválra jön hazánkban. VOLT, Balatonsound, Efot, Hegyalja, Ozora, Sziget, SZIN ezeken ott leszünk mi is, elmondjuk, hogy miért.

High VOLTage

A VOLT már tegnap elkezdődött, viszont egészen vasárnap hajnalig bulizhatunk, a soproni Lővérekben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ez egy igazi gumicsizmás fesztivál, akárcsak a brit Glastonburry. Tizenöt éve minden évben esik az eső, bár idén azt jósolják a szakértők, hogy nem lesz eső, viszont a nyugati országrészben ez kiszámíthatatlan, tehát gumicsizma, esőkabát, vízhatlan sátor a három alapkellék a VOLT-ra. Melegebb öltözékre is szükségünk lesz, a Lővérek ligeteiben ugyanis éjszaka eléggé le szokott hűlni a levegő, ami természetesen kevésbé érzékelhető, ha éppen egy Prodigy koncerten zúzzátok, egyébként ezt pénteken ki is lehet próbálni, ugyanis este tizenegytől játszanak az ausztrál skacok. Mit játszanak, valószínűleg az őrület határát fogják súrolni. Ezt ajánljuk: csütörtökön este egy kis hazai reggae az Irie Maffiaval, közvetlen eztán Billy Idol előzenekaroskodik a Quimby előtt. Elképesztő nem, hogy a brit fenegyereket korábbra tették, mint a hazai underground popzenekart? (Tudom, ez a két jelző, hogy underground és pop üti egymást, viszont mégsem alkot kizáró ellentétet, hiszen a Quimby már rég populáris bandává vált, mégis a zenéje, a versei, megkívánják az underground jelzőt.) Ha valaki a hetes Billy Idolkodást kihagyná, annak javasoljuk, hogy menjen át a MR2 színpadra, ahol Soeri és Poolek malackodik a színpadon, őket már csak a botrányos viselkedésük miatt is érdemes megnézni, sőt talán  csak amiatt. Amit semmiképpen ne hagyjatok ki, az a francia Air zenekar koncertje. Igazán igényes előadásra készüljetek, gyönyörű dallamokkal. Holnaptól elkezdődik a klassz hétvége, amikor érdemes a kempingből kimenni, a környéken szétnézni, meglátogatni a Bolond várat, enni egy jó steaket a belvárosban, aztán este lehet vissza menni a VOLT-ra, tele hassal, hogy bírjuk a reggelig tartó alkoholizálást, pörgést. Pénteken mi Takáts Esztert nézünk és hallgatunk, majd közvetlen utána jön Frenk, és a többi hazai: The Moog, HS7, 30Y. A koncerteken kívül mindenképpen látogassatok el a Fair Trade programra!

Ennyibe fáj: a VOLT-ra egy fesztiválbérlet 25.000-be kerül, a napijegy egy százas híján 10.000. Az utazás történhet vonattal, autóval, az ország bármelyik részéből, tízezer körül meg lehet úszni, persze csak oda. Enni is kell, egy klasszikus sült kolbász, kenyér kombó – más grillezett, sült micsodák - ezerötszáz körül vannak, míg a hotdog hatszáz, és mangalicából készítik. Általában a zöldséges is található a VOLT-on, akár még mangót is vehetünk, néhány százasért darabját. A kenyérlángos, a gyros, a dobozos sör ötszáz, a korsó pedig négyhúsz.

Ezt vedd fel: stílusodtól függetlenül legyen nálad gumicsizma és esőkabát, mert a VOLT-on bármikor leszakadhat az ég. Ezeken kívül a már említett melegebb ruhadarabok is kellenek majd, de a nappali kánikula ellen egy nagyobb karimájú kalap, kendő, napellenző is jól jöhet. A kényelem a legfontosabb, tehát ne vegyétek fel a szuperszexi ici-pici miniruhátokat, mert nem lehet benne lazán csücsülni a fűben, tombolni és szaladgálni a réten.

Balaton hangjai

A következő óriás hepaj a Balaton partján lesz, július 8-9-10-11-én, Zamárdiban, ez pedig a Balatonsound. A program már-már elképesztő (http://sziget.hu/balatonsound/programok). Érdemes csütörtöktől vasárnapig a parton hesszelni, mert a víz, a napfény, és a zene egy teljes nyáron át tartó kellemes érzést fog bennünk kelteni.

http://sziget.hu

Ezt ajánljuk: jövő héten csütörtökön a hazai Colorstarral kezdünk, majd Klaxonsszal folytatjuk, és ezután jönnek a srácok Britanniából, ők a Pet Shop Boys, akik garantáltan látványos, hangzatos produkcióval készülnek, ha hozzák a két évvel ezelőtti formájukat, amit a VOLT-on nyomtak, akkor nem csalódhatunk. Pénteken mindenképpen lessük meg Animát, ahol Prieger Zsolt lánya vette át az énekesi szerepet, és elég jó a kiscsaj. Innentől kezdve nem is éri meg elmoccanni a nagyszínpad elől, ugyanis a triphopot nyomó Tricky és az ezt követő Chemical Brothers odateszi a hangulatot erre az éjszakára. Ha még nem lenne elég, lebegjünk át a kémiai fivérekkel Paul Van Dyk-ra, és az ájulás határán pörgessük végig a másnapot! A szombat tuti szabad nap, ezért már napközben elkezdhetjük a partyzást, napozással, fürdéssel egybekötve, természetesen. A hétvége első napja ígéretes: Pendulum, Paul Kalkbrenner, hívja Berlint, és minket persze. Vasárnap a lágyabb dallamoké lesz a főszerep, mintegy levezetésféleképpen jön Pink Martini, Jamiroquai, de a végén még megpörgethetjük az energiáinkat a Korai öröm koncertjén. 

Mennyibe fáj: a Soundra naponta 15.000-ért lehet kimenni, a bérlet egy százas híján 30.000. Itt a legdrágább az étel és az ital is. Az utazás vonattal a legolcsóbb és legkényelmesebb, ráadásul óránként jönnek-mennek a vonatok a főváros és a tó között. Persze autóval, megosztva a költségeket több emberrel még gazdaságosabb. A sör ötszáz, az ételek ezer fölött vannak a Balaton partján. 

Ezt vedd fel : mindig legyen nálatok törülköző, fürdőruha - de ez magától értetődő a Balaton partján. A naptej is fontos, hiszen kánikulára és verőfényes napsütésre számítunk, faktor szám csak is ötven felett, napszemüveg, kendő, kalap és egy szál bikini. Mégis mi kellhet még a tóparton?  Víz, sok-sok víz.

Tarisznyások a tóparton

Idén a főiskolások és az egyetemisták újra az EFOTT-on találkoznak, mi meg velük és a hazai zenekínálattal. Az EFOTT egyedülálló hangulattal bír, amolyan diákos, vörösboros, kicsit lepukkant, "de jó együtt"- érzést kelt az emberben. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, minden évben más-más városba vándorol, idén festői környezetben, Orfűn lesz a muri. Július 13-18. között tíz színpadon közel háromszáz fellépő várja a főiskolásokat, egyetemistákat. 

Ezt ajánljuk: a 0. napon a Ladánybene 27 jubileumi nagykoncertje, majd az azt követő napokon Ákos, a Quimby, a Tankcsapda és számos zenekar műsora garantálja a felejthetetlen bulizást. Az utolsó napon, a hazai pályán játszó Kispál és a Borz búcsúzik a hallgatóktól. Klasszikus bétékás buli lesz.

Mennyibe fáj: az Efotton a napijegy ára keddre (0. nap) 2500, szerdától-szombatig 5900, a hetijegy ára július 10-ig tizennégyezer forint, egy százas pedig a borravaló.

Ezt vedd fel: itt menő lehetsz a legszakadtabb farmerodban, hozzá egy dorkó póló kombó, más nem is kell, fürdőruha, törülköző itt is alapkellék. Egy tóparti fesztiválon nem igazán van szükségünk több rend ruhára, ezért bőven elég, ha van nálad minden napra egy felső és egy-két nadrág, kis szoknya egész hétre.  

A hegy legalja

A Hegyalja fesztivál, Tokaj-Rakamazon, a tiszai ciánszennyezés kapcsán indult el. Idén, július 15-től közel kétszáz fellépő nyomul majd tíz színpadon a Tisza-parton. A Hegyalja nem pusztán Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Hegyalja maga a nyaralás. Az esti koncerteken tiszteletüket teszik a legmenőbb külföldi előadók és velük együtt a hazai zenei élet színe-java. De júliusban nem csak zenészek látogatnak el a Tisza-partra: utazókkal és gerillakertészekkel, költőkkel, környezetvédőkkel, kedvenc íróiddal is találkozhatsz... És akár közösen készítheted velük a gulyáslevelest, vagy kóstolhatod a tokaji régió világhírű borait. 

Ezt ajánljuk: bulizzunk szerdán a The Kolinra, de választhatjuk a Herbalisert is. Csütörtökön Mantra Pornó és Nem Juci bemelegítése után, jöhet a Groove Armada, majd Titusz ringat el a klassz szettjeivel, hogy másnap szombaton frissen, fitten vidáman járhassuk be a vidéket. Az esti zúzdát megelőzően, dél körül nézzük meg azt a francia filmet, ami óriási botrányt kavart, a címe Vigyázat Ehető!!! - a francia bioforradalom. Este a klasszikus repertoár következik: Quimby, Ákos, Brains, Rewind, aztán Tesco Diszkó!

Mennyibe fáj: a Hegyalja bérlet 22.000-be kerül, a napijegy pedig 7.500 forint, de van lehetőség kombinált bérlet vásárlására is, amennyiben SZIN-re is akarunk menni, akkor érdemes így megvenni, mert így a két fesztivál nem kerül még 27.000 forintba sem. Az utazás szintén történhet vonattal, tíz körül, illetve autóval, szintén hasonló árban. A sör olcsóbb, hiszen Borsodi, és a termelői borokhoz is nagyon jó áron hozzá lehet jutni, hiszen ez Tokaj! 

Ezt vedd fel: szintén gumicsizmás parti főleg, ha belegondolunk, hogy nemrég még a fesztivál teljes területén állta a víz a Tisza áradása alatt. Mostanra már csak a völgy mélyebb pontjain van víz, azt kiszivattyúzzák a kedvünkért, de biztos, hogy nem lesz sármentes az övezet, tehát alapkellék a gumicsizma. Ezenkívül a szúnyogriasztó is hasonlóan fontos, sőt talán még fontosabb. Mivel ez a fesztivál sem a stílusos öltözködés köré szerveződik, a legegyszerűbb, legkényelmesebb ruhadarabokon kívül nincs másra szükséged. Pszichedelikus utazás

Augusztus 3-8. között lesz hazánk egyik legkülönlegesebb fesztiválja, az OZORA Fesztivál, amit még nem öntött el a marketing, a pénz és a nylon. Itt van a legemberibb, leginkább reklámoktól mentes közeg, már-már nomád fesztivál, szalmabálákból épített zuhanyzókkal, hatalmas völgyekkel és kis patakkal. A hosszúra nyúlt buli után kifejezetten jól esik a chillben lazulni, beszélgetni az ismerősökkel és nézni, ahogyan egy japán srác teljes transzban táncol a lassú zenére. Közben elugrani a közeli, ideiglenesen felállított bazársorra, hatvan forintért venni egy palacsintát vagy épp indiai kaják közül válogatni. Mindenki mosolyog, és senkit nem zavar, ha bármi van rajtad, vagy még az sem. Szabad vagy. Sátorral menj! Többedmagaddal! 

Ezt ajánljuk: goa, meg chill, trance, de egyet kiemelünk: Shpongle, kihagyhatatlan! Ami mindenképpen kell nekünk: sátor, polifoam, hálózsák, vízálló cucc, tábori kellékek, kendők, papucsok, naptej, és sok-sok energia. "Ozora az a hely, ahol még össze tudnak gyűlni olyan emberek a világ minden tájáról, akik komolyan veszik a béke és tolerancia fogalmát és nemcsak, hogy komolyan veszik, hanem bennük is él egész évben, hogy egyszer egy héten bebizonyítsák egymásnak: van még olyan hely a világban, ahol az álmok valóra válnak."

Mennyibe fáj: Ozorán 90 euróba kerül az a pár felejthetetlen nap, itt nincs megosztva napijegyre és bérletre a belépő, nyilván, aki lemegy ott is marad. Az utazás vonattal, autóval egyaránt ötezer körül van a fővárosból. A reggeli ébresztő, a tábortűzön főtt kávé, aztán hatalmas rántotta, vagy épp az, amit előző nap összegyűjtöttél a faluban, a nagyvárosi árak töredéke. A helyiek nagyon kedvesek, mindent lehet kapni náluk, minden nagyon olcsó, hiszen a Somogyi dombság, nem egy metropolisz. A palacsinta 60 forint, a sor 250, legalábbis tavaly ezek az árak domináltak. 

Ezt vedd fel: minél színesebb, tarkább, több rétegűbb, annál feltűnőbb, kényelmesebb és a hangulathoz illőbb. Szárongok, színes kendők, törökbugyik, még a srácokon is, ez az amire számíthatsz. Klasszikus goastílus, amit itt a legjobb követni - persze, senkit sem érdekel az sem, ha te mondjuk nagyestélyit húzol, mivel a tolerancia itt a maximumon van.

Anyádat is vidd ki! 

Kell egy hét együttlét. A Szigetet, akármilyen régóta is létezik, minden évben izgalommal várjuk. Hivatalosan Ifjúsági Kulturális Fesztivál a Sziget. Az első kis hazánkban, ami igazán nagy nemzetközi tömeget mozgatott meg, és teszi ezt idén is augusztus 11-16. között. Ez az a fesztivál, amibe a politika is jócskán beleüti az orrát. Ez az a fesztivál, amire úgy tekint a magyar, mint minden másra, ami a miénk, ami bizony kicsit savanyú. Ez az a fesztivál, amit minden évben lehet perelni vagy csend-, vagy birtokháborítás miatt, s ez az a fesztivál, ahol minden évben megfogadod, hogy ez volt az utolsó. De! Ez az a fesztivál, ahol közel ezer program vár! Ahol kint vannak a nyolc és a nyolcvan évesek is. 

Ezt ajánljuk: itt kapjuk meg minden évben a legerősebb zenei és kulturális programot Idén ez az a fesztivál, ahol a Kispál és a Borz utoljára piszkálja ki a testünkből a lelket. RIP. Rengeteg brit és amerikai fellépőt ígér a line up: Gwar, Toy Dolls, Mika, Faithless, Papa Roach, Iron Maiden, Kasabian, Muse... Érdemes alaposan átböngészni a felhozatalt. Aludjatok ott vagy menjetek haza mindegy is, de legyetek kint a Szigeten!

Mennyibe fáj: a Sziget alvós bérlet 54.000 forint, a nem alvó 46.000, a napijegy 12.000 forint - kivéve a mínusz egyedik napot: a Kispál csak hatezer és a 0. nap is hatezer. Ráadásul nem csak a jegy és bérletárak tekintetében a legdrágább fesztivál a Sziget, de a sör is és az ételek is nagyon merész áron szerezhetőek be. Nagy előnye viszont, hogy a főváros szívében van a buli, így bármikor kimehetünk a piacra olcsó finomságokat beszerezni. 

Ezt vedd fel: majdnem mindegy, hogy miben mész: itt beleillesz a környezetbe tűsarokban és bakancsban is, olyan nagy a stílusok közötti szórás, hogy senkinek sem fogsz szemet szúrni még egy tütüben sem. 

www.ozorafest.hu

SZINes emberekről álmodom

A nyarat a SZIN búcsúztatja. Augusztus 25-29. között, színre lépnek a nagyágyúk: Parov Stelar, Russkaja, Technoid Community presents: Teebee (NOR) & Calyx (UK) special 6 decks set, Beardyman... Miért jó? Mert Szeged és dél, még meleg van, de az utolsókat rúgjuk a pihenésben és mindjárt meló, isi, tehát felszívjuk magunkat még némi kultúrával. Egyszer régen, 1968-ban, volt egy fesztivál… Ha mese születne a SZIN-ről, bizonyára így kezdődne. De a vége biztos nem az lenne, hogy boldogan buliztak, amíg…, mer a történetnek korán sincs vége, sőt 2010 egy új év, ami új SZIN-t hoz, ami még zöldebb, mint tavaly. Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Fesztivál díja mellett elnyerték a nemzetközi Greener Festival Award-ot, melyre méltán büszkék a szervezők, a Magyar Fesztiválszövetség pedig kiváló minősítéssel díjazta a SZIN-t, tehát a szeptemberi hajtás előtt, irány Szeged!

Mennyibe fáj: a bérlet, a SZIN-re 17.900 forint, a napijegy pedig 6.200., és ugye van a korábban említett, hegyaljás kombó bérlet is. Mivel közel van a város, az ételeket alternatív módon is be lehet szerezni, nem feltétlenül kell a fesztivál területéről, és így olcsóbb is. Kategóriájában a sör árak megfelelnek a legtöbb nagyváros kocsmája által kínált áraknak, tehát a korsó sör négyszáz körül mozog. 

Még néhány ötlet

Nem az olcsóság jellemzi ezeket a fesztiválokat, de ne feledjük: egy-egy koncert bárhol az országban több ezer, akár több tízezer forintba is belekerül, ezeken a fesztiválokon pedig nem csak koncertek százait kapjuk, de olyan offprogramokat, élményeket is, amelyek megfizethetetlen kategóriába tartoznak. Ilyen például a sátorozás, amelyre az összes fesztiválon van lehetőség. Persze megszállhatunk a környező településeken is hotelben, motelben, vendégházban, de a legtöbben mégis sátorban alszanak néhány órát. Erre fel kell készülni, méghozzá a következő kellékekkel: sátor, vízhatlan ponyva, ha nem vízálló, polifoam, hogy ne nyomjon a föld, ebből több is kellhet. Kispárna, hálózsák és elemlámpa! Az elemlámpa nagyon fontos, mert részegen nagyon nehéz megtalálni fény nélkül az ideiglenes lakhelyünket, és más sátrába befeküdni, akár veszélyes is lehet. A tisztálkodásról sem feledkezhetünk meg. A nomád körülmények minden fesztiválon adottak, de ettől még lehetünk higiénikusak: nedves törlőkendő, több törölköző, szárazsampon és tusfürdő, ezeken kívül más nem kell, kizárólag naptej, de abból jó sok, hiszen végre nyár van!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés