free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyári böjtölés

Borsa         Címkék: böjt, nyár, púder 0 hozzászólás

Böjtölni tavasszal szoktak, mi azonban nem kötjük évszakhoz. Viszont bármikor is tesszük, figyeljünk arra, hogy ne csak testünket, de lelkünket is megszabadítsuk mérgeitől.

Fellapoztuk a vonatkozó irodalmat - már, ami a böjtölést illeti - vajákos magazinoktól a dietetikusok konferencia absztraktjaiig, mindenütt ott az óva intés: böjtölés közben lehetőleg pihenjünk, ne dzsúdózzunk a szomszédsággal az erkélyükről aláhulló hamutartó-tartalom miatt, felejtsük el a munkahelyi ármány- és szerelemköröket, helyezzünk fokhagymakoszorút a monitorra és a hírlapokra. A legjobb volna egy szépségfarmon kibekkelni a tisztulást, de könnyen elképzelhető, hogy az éves szabadságunk felét – és a havi jövedelmünket! – inkább egy nyári búvárkörúton költenénk el. Érdemes-e sárdagasztó gumicsizmában nagytakarítanunk, avagy nekifogjunk-e a kúrának tudva, hogy a hétköznapi rutinokon vajmi keveset alakíthatunk?


Ha sikerült megtizedelnünk a bokros teendőket, beiktattuk a jógatanfolyamot, az infraszaunát, és a mobilt már csak a pirosbetűs arcoknak vesszük fel, a hétfejű stresszel továbbra is szembe kell néznünk. Bátorság: a mumus más perspektívából kezes bárány, csak jól kell megválasztanunk a látószöget. A közvélekedéssel ellentétben ugyanis létezik az ún. eustressz, a "jó boszorkány" (tehát a megnövekedett terhelés nem feltétlenül jelent "ártalmasat" is egyben). Nem arról van szó, hogy mekkora nyomásnak vagyunk kitéve, hanem hogy hogyan értelmezzük a magunk számára a nehézségeket, és hogyan birkózunk meg velük.Ha a cég nagykutyája ilyen-olyan trükkökkel próbál térdre kényszeríteni, keretezzük át a szitut: amit eddig "lelkünkbe taposásként", megalázásként fogtunk fel, arra próbáljunk inkább kihívásként tekinteni. Olyan helyzetet lássunk, amely alkalmat teremt a kommunikációs készségünk javítására, vagy az önérvényesítésünk fejlesztésére. Vegyük észre a lehetőséget, hogy agresszivitás nélkül rendezhetünk egy régóta húzódó konfliktust! Miután sikerült az idegesítő élethelyzeteket - a barátunk féltékenységi rohamaitól a pincérek bunkóságaiig - megoldandó problémákként szemrevételezni, további megküzdési útvonalak közül választhatunk. Ha eddig elsősorban a helyzet által kiváltott érzelmeinkkel törődtünk, ideje váltani!


Persze, egy kisfröccs államvizsga előtt, egy fél doboz Xanax az éves prezentáció bemutatásakor, vagy egy üveg vodka benyakalása, ha a férjünk megint közeledni próbálna, gyorsan megszüntetik a mellkasi nyomást és a torokgombócot, viszont másnap már duplára dagadva köszön ránk ugyanaz a nyavalya. Ha a negatív érzelmektől való azonnali szabadulás helyett inkább a problémára fókuszálunk, felmérjük a bevethető erőtartalékainkat és halogatás helyett a lecsóba csapunk, nem egyszerűen megoldjuk a helyzetet, de a személyes növekedést, a fejlődést, az önbizalom izmosodását is átélhetjük (ami, ha jól értem, a böjtök legkívánatosabb eredményei közé soroltatik).


Előfordulhat, hogy úgy ítéljük meg, hogy a feladat meghaladja a képességeinket: sem elég tudásunk, sem energiánk/kapacitásunk nincs arra, hogy a problémára koncentráljunk (itt a megcsalatás után romokban heverő önbecsüléstől, a beteg hozzátartozóról való tartós gondoskodáson át az angol felsőfokú abszolválásáig bármire gondolhatunk). Ebben az esetben a legfontosabb kérdés, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy támogatást kérjünk. Rendelkezünk-e olyan bizalmas kapcsolatokkal egyáltalán, akikre számíthatunk, és akikkel képesek vagyunk valóban őszintén kommunikálni?

Tudunk-e nyíltan beszélni az életünk eseményeiről és az azokhoz fűződő érzelmeinkről, vagy a zavart hümmögésen és a töltelékszavakon kívül – "Be vagyok reccsenve"; "Totál készen vagyok" – beletörne a bicskánk az árnyaltabb meghatározásokba? Átadjuk-e a felelősséget, vagy olyan helyzetekért is magunkat szekáljuk, amelyeknek nem hogy részesei, de még szemtanúi is voltunk ("Biztos miattam megy a hasa, mert tegnap úgy éreztem, már nem szeretem igazán"és társai)?


Szerencsés esetben van pár barátunk, rokonunk, akikkel busómaszkok nélkül, pőre arccal is megértjük egymást. A jó kapcsolatok ugyanis a stresszel való megbirkózás legfontosabb bástyái: a kielégítő házastársi kapcsolatban élőknek például nemcsak az életminősége jobb, de a várható élettartamuk is nagyobb pár testhosszal, mint a magányosaké. Meglepő módon azok, akik képesek feloldódni egy stabil szeretetkapcsolatban, egyben autonómabbak, nagyobb önirányítottsággal bírók is. Hogyan lehetséges ez?


Nos, mivel átélik, hogy a számukra megfelelő viszonyok mekkora segítséget jelentenek a problémák leküzdésében, egyben felelősebbnek és hatékonyabbnak is érzik magukat. Nem az a lényeg, hogy mindent egyedül oldjanak meg, hanem az, hogy legyen bátorságuk szembenézni a bajokkal, és szükség esetén segítséget kérni. Persze így a böjt első néhány, szédülős-fejfájós napja is könnyebben túlélhető, és ha hihetünk a tanácsadóknak, ezt követően már csak a "szuperenergikus" időszak marad hátra, amit akár a megküzdő kapacitásunk erősítésére is fordíthatunk. Hogy meglegyen végre az az ép lélek a szép testben!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés