free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Így nyomtatunk a jövőben

Megyeri Nikolett         Címkék: jövő, környezetbarát, nyomtató, tárgy, technológia 0 hozzászólás

A jövő nyomtatói valószínűleg nem használnak majd hagyományos tintapatront. Igaz, elsősorban ételt vagy épp mesterséges szerveket fogunk nyomtatni velük.

Manapság még főleg szövegek és fotók nyomtatására használjuk a nyomtatókat, s eközben bizony rengeteg drága tintát és papírt elpazarlunk. A jövőben azonban ez minden bizonnyal változni fog: előtérbe kerülnek a környezetbarát technológiák és a három dimenziós nyomtatás.

Környezetkímélő technológiák

Az egyik legfőbb gond a nyomtatott dokumentumokkal, hogyha hibát találunk bennük, azt nem túl esztétikus módon tudjuk csak korrigálni, ezért az esetek többségében inkább azt a megoldást választjuk, hogy a számítógépen kijavítjuk a szöveget, majd újranyomtatjuk az egészet, az első nyomathoz használt papír és a tinta pedig ezáltal kárba vész. Erre a problémára kínál - egyelőre koncepció szintjén létező - megoldást Hoyoung Lee a ceruzás nyomtatóval (kép 1), amely nem tintával, hanem grafittal nyomtat, így a kész szöveg egyszerűen radírozható és korrigálható.

www.yankodesign.com

A Hyo Sun Ahn és Min Koung So tervező duó viszont olyan nyomtatót (kép 2) álmodott meg, melyben a festékkazettákat egyszerű golyóstollak helyettesítik. Ezzel az írásra már nem használt golyóstollakban lévő maradék tintát hasznosíthatnánk.

www.yankodesign.com

Bár az előző két terv is környezetbarát, mégsem annyira, mint Jeon Hwan Ju  koncepciója (kép 3), a Riti Printer, amely a kávézaccban, illetve a teafűben található pigmenteket alakítaná át tintává. Ez a nyomtató ráadásul elektromos áramot sem fogyasztana, ugyanis manuálisan, a kazetta jobbra-balra húzogatásával nyomtathatnánk vele.

www.gawkerassets.com

A japán Sanwa Newtec cég Prepeat nyomtatója (kép 4) sokszorosan környezetbarát technológia, hiszen ez a masina tintát egyáltalán nem használ, a papírt pedig ezerszer is újrahasznosítja. Igaz, csak a direkt ehhez a géphez - reciklált PET palackokból - készült papírt, melyet egy speciális réteggel vonnak be, amely hő hatására változtatja a színét.

www.hardwaresphere.com

A nyomtatófej hőt bocsát ki és ennek segítségével jeleníti meg a szöveget vagy a képeket a lapokon, illetve ugyanígy tünteti el a feleslegessé vált információkat a használt papírról, hogy aztán újak kerülhessenek rá. A gép már kereskedelmi forgalomban is kapható, az ára azonban még rendkívül magas: 500 000 japán jen (kb. 1 100 000 forint). A hozzá való papír szintén nem olcsó, hiszen darabonként 3,5 jenbe (azaz kb. 770 forintba) kerül.

Három dimenzióban

A távolabbi jövőben várható persze, hogy a papír alapú dokumentumok teljes mértékben elveszítik a létjogosultságukat, nyomtatót viszont valószínűleg akkor is fogunk használni, méghozzá a már ma is létező 3D nyomtatók továbbfejlesztett változatait.

http://dornob.com

A tervezők elképzelései szerint például a jövő konyhájának hétköznapi eszköze lesz az ételnyomtató (kép 5), amely a speciálisan előkészített alapanyagokból az ízlelőbimbóknak és a szemnek egyaránt vonzó ételeket tud nyomtatni. Digitálisan szabályozhatjuk majd az ételek összetételét és egyszerűen kihagyhatjuk belőlük az olyan anyagokat, melyekre például allergiásak vagyunk vagy egyszerűen csak nem akarjuk bevinni őket a szervezetünkbe.

www.trendhunter.com, http://dvice.com

A három dimenziós nyomtatásnak azonban talán az orvostudomány veheti majd leginkább hasznát, s ez már jócskán túlmutat a dizájn, sőt a környezetvédelem kérdésein is. A tudósok - köztük egy magyar származású, Amerikában élő biológus professzor, Forgács Gábor - ugyanis már jó ideje olyan 3D bioprinterek (kép 6) kifejlesztésén dolgoznak, melyekkel mesterséges ereket, véredényeket vagy épp bőrt lehet nyomtatni. A hosszabb távú cél pedig nem titkoltan az, hogy 3D szervnyomtatókat hozzanak létre, melyekkel mesterséges szerveket lehet majd nyomtatni, ezzel pedig kiválthatók lesznek a donorok és a rászorulók idejében kaphatják meg a számukra megfelelő szervet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés