free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Olajjal öblögetni

Borsa         Címkék: egészség, íz-i, lélek, olaj, test 6 hozzászólás

Étolajjal elég régóta és elég sokan öblögetnek, arra viszont máig sincsen konkrét bizonyíték, hogy jó is ez valamire. Ártani mindenesetre nem tudunk vele magunknak.

Van, aki a szupermodern és drága gyógyszeres kezelésekre esküszik, vannak, akik természetes módszerekkel igyekeznek megszabadulni bizonyos kórságoktól. Az olajjal öblögetés egy ősrégi módszer, amiről - a mostanában hazánkban is elterjedt - ájurvédikus gyógyászat iránt érdeklődők már biztosan hallottak.

Az olajjal öblögetés lényege, hogy az olaj a száj nyálkahártyáján keresztül méreganyagokat von el a szervezetünkből, amit az öblögetés után az olajjal együtt kiköpünk. A tudományos kísérletek még folynak, de jótékony hatásának felismeréséhez és a mechanizmus megértéséhez nem kell professzoroknak lennünk. Az olaj a zsírban oldódó anyagokat oldja ki, amik vízzel nem ürülnének. F. Karsch, indiai orvos vizsgálta többek között az öblögetés után keletkezett tejfehér nyál-olaj egyveleget is, és mikroszkóp alatt baktériumokat, valamint nagy mennyiségű káros anyagot talált benne. Karsch doktor maga is alkalmazta a módszert, köszvényét gyógyította olajöblögetéssel - ugyanakkor vannak olyan orvosok is, akik egyáltalán nem hisznek benne.

A kúra

Reggel, éhgyomorra vegyünk a szánkba egy evőkanál olajat, lehetőleg olívát (ha eleinte idegenkedünk az ízétől, akkor kezdjük egy kávéskanálnyi adaggal). Öblögessünk vele 5-10, de akár 25 percig is. Ha gargalizálunk, akkor a garatot és a mandulákat is tisztítja, erősíti az immunfunkciókat. Ezután köpjük ki az olajat. Akkor végeztünk jó munkát, ha az olaj sűrűvé és tejfehérré változott. Ezután öblögessünk párszor langyos vízzel, majd mossunk fogat.Az eredmény – legalábbis látszólag – magáért beszél: az íny vérkeringése felfrissül, élénk rózsaszínű lesz, a fogak felszíne simává, a harmadik-negyedik alkalom után pedig már pár árnyalattal fehérebbé válik. Az öblögetéssel járó izommunka nem utolsósorban az arc feszességéhez is hozzájárul, szóval úgy tűnik, tiszta haszon az egész. Ha csak általános immunrendszer-karbantartásra van szükségünk, akkor a hívők szerint elég a kúrát évente kétszer végigcsinálni - ez azt jelenti, hogy négy-hat hétig öblögetünk olajjal reggelente. Emellett ajánlott napi két-három liter víz fogyasztása is, hogy a vízben oldódó méreganyagok is könnyen kiürüljenek. Krónikus eseteknél ezt az időtartamot érdemes akár növelni is.

Pro és kontra

Még mielőtt megszállott gargarizálásba kezdenénk, azt azért nem árt tudni, hogy a kúra hatékonyságával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A néphit szerint az eljárás erősíti a fogínyt, növeli a baktériumokkal és vírusokkal szembeni ellenállóságot, és nem is csak a szájüregben: az egész szervezet méregtelenítését elősegíti. Alkalmazói szerint így az afféle helyi előnyökön kívül, mint a fehérebb fogak, egészséges íny és szájüreg, az olyan problémákra is megoldás, mint a megfázás, a reumatikus fájdalmak, a bőrbetegségek, a fejfájás, az alvászavar, a koncentrációs zavarok, a gyomor- és bélbetegségek, vagy a vérszegénység, sőt még a depresszió biológiai okainak megszüntetésére is kiváló. Egyszóval szinte mindenre.

Az orvosok körében azonban korántsem ilyen egyértelmű az ujjongás, habár az is igaz, hogy nem is nagyon tiltakoznak a módszer ellen. „Pszichoszomatikus hatása esetleg lehet, tehát ha valaki hisz benne, javulhatnak a tünetei. De ezzel az erővel akár gyepet is rágcsálhatunk”- mondja Dr. Lászlófy Csaba, az általunk megkérdezett szájsebész. Szerinte kizárt, hogy bármit használjon egy ilyen kúra - káros hatásai viszont, a kellemetlen ízt leszámítva, szerinte sem lehetnek.

Az sem mondható el viszont, hogy minden orvos elintézi egy vállrándítással a kérdést. Belgyógyászunk, Dr. Kovács Erzsébet például ellentétes véleményen van, ő azt mondja: „Napi egy evőkanál olívaolajos öblögetés gyógyír lehet az olyan, szájban előforduló megbetegedésekre, mint az afta vagy a fogínysorvadás. Az olívaolaj külső alkalmazása is hasznos lehet, testápolóba keverve hozzásegít a szép bőrhöz.” Azonban azzal ő sem értett egyet, hogy a test más részeire is jótékony hatással lenne az olajos kúra.

A döntés tehát a miénk: vagy vakon bízunk az ősrégi népi módszerekben, vagy várunk a tudomány áldására, és addig is hallgatunk a modern orvoslás képviselőire. Az mindenesetre megnyugtató, hogy kárt nem tudunk vele okozni magunknak – más szóval, ahogy egy ugyancsak régi mondás tartja: „ártani nem használ”.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés