free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne legyünk lusták önkénteskedni

Welmi         Címkék: felelősségvállalás, munka, önkéntes, segítség, törvény 1 hozzászólás

Bár kis hazánkban még nincs hagyománya az önkéntes munkának, a lehetőségek adottak. Sokszor azonban magunknak kell kezünkbe venni az ügyet.

Magyarországon még nincs kiépült hálózat a fogadó intézmények és a koordinátorok között. Ennek az a legfőbb oka, hogy kevesen vállalkoznak arra, hogy szabadidejüket mások szolgálatára fordítsák, megvan mindenkinek a maga baja, nem hogy még a máséval törődjön. Ezzel szemben az Egyesült Államokban nagy hagyománya van ennek a fajta tevékenységnek. Távol álljon tőlünk, hogy egy lapon említsük a két ország társadalmi és anyagi helyzetét, hiszen jól tudjuk, az ottani középréteg lényegesen magasabb színvonalon él, munkájukat jobban megfizetik, így több kedvük és idejük marad jótékonykodni. Olyannyira, hogy ez jóformán elvárássá nőtte ki magát: nevesebb egyetemeknél kedvezőbb elbírálást kap az a jelölt, aki szabadidejét áldozza egy nemes cél érdekében. Lassan azonban nálunk is kialakulóban van az a réteg, aki szívesen töltené hasznosan az idejét, legyen szó menhelyi kutyák sétáltatásáról, idősek és rászorulók számára kisebb bevásárlásokból vagy gyerekek táboroztatásáról. Ez utóbbira külföldön számos lehetőség adódik, amellyel számos egyetemista szívesen él, de milyen jó lenne, ha nem kellene messzire utazniuk egy kis jó cselekedetért.

Szeretnék segíteni…

A fiatal, egyelőre gyermektelen multialkalmazott szívesen csinálna valami emberit a pénzdarálón kívüli világban. Például szívesen segítene másokon önkéntes munkával, így felkeresi a helyi önkéntes szervezetet, és előadja szándékát: kórházi betegek életét szeretné megkönnyíteni kötetlen beszélgetésekkel. Az nem lehetséges, sajnálkozik a koordinátor, mert bár a kórház szerint lenne rá igény, még nem sikerült elintézni a szükséges papírmunkát. Viszont irodai munka akadna, fénymásolni kellene meg iktatni, mappákat rendezni, lyukasztani és pecsételni. Kösz, nem, épp ez elől menekülök, morogja irodista barátnőnk. Akkor felírják a telefonszámát és majd szólnak, ha lesz eredménye a tárgyalásoknak. Ennek már fél éve.

www.archildrens.org

Majd egészen véletlenül meglát egy szélfútta hirdetést, amelyben egy pszichológus hallgató önkénteseket keres a gyermekonkológiai osztályra, hogy a gyerekekkel játszanak és a lelkileg megfáradt szülőkkel beszélgessenek. Papírmunka nem szükséges, mert a kórház az egyetemmel való együttműködés keretein belül hirdette meg a lehetőséget. Két ímélváltás után a lány izgatottan zizeg végig a kölcsönkapott nájlon lábvédőben a kórházi folyosón. A nővéreknek bemutatkozik, kap egy névtáblát, és már be is dobják a mélyvízbe: ott ül egy kisember ágya szélén és az ujjbábokat próbálgatja, amíg anyuka végre hazamegy lezuhanyozni. Két óra múlva kimerülten, kicsit szomorúan, mégis meleg érzéssel a szívében indul haza, egy hét múlva ugyanitt, veletek.

Az a fránya papírmunka

A fiatal irodistalány pasija mindig is Gerald Durrell szeretett volna lenni. Ezt a helyi viszonyokra konvertálva úgy tehetné meg, ha elszegődne állatkerti gondozónak. Szereti és érti az állatokat, és nem ijed meg a fizikai munkától, így hát fogja magát, elmegy az állatkertbe, és megkérdezi, jöhetne-e szombat délelőttönként szénát lapátolni. Mit végzett maga? Német tanári szakot a bölcsészkaron. Az állatkerti gazdasági vezető nem tudja, hogy nevessen, vagy megijedjen, ez biztos bolond - gondolja. Sajnálkozva közli, hogy csak közalkalmazottként tudják foglalkoztatni az állatkerti dolgozókat, és azok közül is csak a nyolc általánost végzetteket, mert csak a legalacsonyabb bérkategóriát tudják kigazdálkodni. Másmilyen szerződést nem áll módukban írni, papír nélkül meg nem megy, hiszen hogy vonják majd felelősségre, ha kiszabadul az oroszlán és vérengzésbe fog, vagy ha felcseréli a pingvinkaját a zebratáppal.

Ifjú barátunk azonban nem nyugszik bele, és otthon rágugliz az önkéntességre, és milyen jól teszi, mert az első néhány találat el is vezeti őt a megoldáshoz. Szerencsére van lehetőségünk arra, hogy az általunk választott tevékenységre külön szerződést kössünk a kiszemelt fogadóintézménnyel. A 2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről definiálja, ki lehet önkéntes, milyen formában végezhet önkéntes munkát, és milyen kritériumoknak kell megfelelniük a fogadóintézményeknek. A bürokrácia a lehetőségek legnagyobb ellensége, hiszen rengeteg idő, energia és főleg utánajárás lepapírozni a legegyszerűbb tevékenységet is. A fogadóintézményeknek például biztosítani kell a munkavégzéshez szükséges körülményeket és eszközöket, amelybe adott esetben beletartozik a védőruha vagy a védőoltás is. Nem csoda, hogy nehéz kijárni, hogy az adott intézmény biztosítsa a törvénybe foglalt követelményeket, amelyek előnyei csak hosszú távon térülnek meg.

www.commons.wikimedia.org

A fenti információkkal felfegyverkezve Durrell-jelöltünk felkereste a helyi önkéntes szervezetet, ahol a koordinátorral együtt megírták a szerződéstervezetet. Rögzítették az önkéntes feladatait, hogy azokért nem jár ellenszolgáltatás, hogy a munkafeltételeket a fogadó intézmény biztosítja, és hogy a szerződésben említett feladatokban az önkéntes felelősségre vonható. A szervezet, barátunk kérésére, felvette a kapcsolatot az állatkerttel, és ha minden jól megy, két héten belül már testközelből figyelheti a tevék emésztését.

Te is megteheted

Bár a fenti példa egyedi eset, mégis tanulságos és követhető. Igaz, kevesen ilyen elszántak, hogy maguk rágják a koordináló szervezet szájába a tennivalókat, de ők elindítanak valamit. Sajnos még mindig kevés intézmény gondolkodik hosszú távon, és inkább nem áldoznak energiát arra, hogy lehetőséget biztosítsanak az önkéntesek számára, akkor sem, ha pénzt és energiát spórolhatnak meg ezzel. Talán ha a középiskolákban, társadalomismeret óra keretében lenne lehetőség hasonló tevékenységekre, egyre többen ébrednének tudatára a társadalmi felelősségvállalás fontosságára.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés