free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elmondjuk, hogyan tartjuk kézben online életünk

Trapp Henci         Címkék: gmail, google, kultúrtripp 5 hozzászólás

A Google-t sokan ismerik, de kevesen használják ki rendesen. Sorozatunkban bemutatjuk, mi, hogyan használjuk például a Gmailt. Online élet tudatosan, előre!

Ez a cikk is a Google egyik szolgáltatásának segítségével, a dokumentum kezelőben íródik. Hogy miért jobb ebben írni, mint a számítógépen található szövegszerkesztőben? Nos, egyrészt bárhonnan elérhető, amennyiben van felhasználói fiókunk, a szerkesztés, a formázás, a helyesírás ellenőrzés, tehát a funkciók megszólalásig hasonlítanak a mindenki által jól ismert wordre, másrészt pluszszolgáltatásokat is biztosít. Online bárhonnan elérhetjük a dokumentumainkat, csak egy gépre és netre van szükségünk, ez persze nem azt jelenti, hogy más is elérheti bárhonnan, hiszen a Gmailünkhöz tartozó felhasználónévvel és jelszóval védhetjük. Túl sok tudományos és technikai adalékkal nem is fárasztanánk benneteket, hanem inkább elmondjuk, hogy mi milyen alkalmazásokat szeretünk, és még kis titkokat is elárulunk, amelyek megkönnyítik, segítik a mindennapjainkat.

Amennyiben viszont munkánkat, gondolatainkat, írásunkat szeretnénk megosztani másokkal, akkor egyszerűen megtehetjük, hogy az illetőt meghívjuk adott dokumentumba, és jogosultságot adunk neki, hogy beleírhasson, vagy nem biztosítunk neki erre lehetőséget, és akkor csak olvashatóvá tesszük számára, amit szeretnénk. Ha közösen dolgozunk valakivel, akkor azt is ellenőrizni tudjuk, hogy milyen módosításokat végzett a másik, sőt ezeket vissza is lehet állítani. Nem csak szövegszerkesztésre, de táblázatkezelésre, űrlapkészítésre, diagramok felállítására, prezentációk megvalósítására is hasznos, sőt nagyon egyszerűen még kérdőíveket is gyárthatunk, amelynek eredményeit ki is elemzi a Google. Mindehhez viszont szükséges egy Gmail felhasználói fiók. És már el is érkeztünk az általunk legklasszabbnak tartott szolgáltatáshoz, ami a neten található.

A Google-nak, egy ma már megszokottnak és egyszerűnek tűnő szolgáltatás kifejlesztésével kezdődött a története. Két stanfordi egyetemista, Larry Page és Sergey Brin - igen, amerikai- orosz koprodukció - fejlesztette ki, ami nem máson alapult, mint a weboldalak közötti kapcsolatok analízisén, kapcsolódásain.


Innen aztán a világ nyitva áll, hiszen elérhetjük a barátainkat, nem ám csak e-maileken keresztül, hanem akár élő kommunikációt is folytathatunk, a Gmailen belül található Google Talk szolgáltatással. Mindent ment a Gmailünk, ami azt jelenti, kell a hely a sok-sok csevegésnek, jelenleg - folyamatosan gyarapszik - több mint hét gigányi mennyiségű anyagot tud tárolni a privát Google felhasználói fiókom, ez rengeteg, persze arra is van lehetőségünk, hogy bizonyos információkat ne mentsen le. Csevegéseink során személyenként beállíthatjuk, hogy adott beszélgetést mentse-e a fiókunk vagy sem, ami nagyon hasznos tud lenni, ha semmiképpen nem akarunk lebukni, hogy kivel, mit fecsegtünk. Viszont a csetelések mentése hasznos is lehet, hiszen számtalanszor osztunk meg egymással olyan információkat, amelyekre szeretnénk visszatérni, ilyenkor a Gmail keresőjébe csak beírjuk a kulcsszót, és már ki is dobja az idevágó csevegéseket, levelezéseket.Persze van olyan, hogy bár kezeljük a leveleinket meg, ugye aki számítógép előtt ténykedik és folyamatosan online, néha kell, hogy ne lehessen elérni, megzavarni. Bár a Gtalk állapotjelzője lehetővé teszi, hogy jelezzük az elfoglaltságunkat, sokan ezt nem veszik figyelembe, ezért rejtve kapcsolódni is megéri néha, ami közben mi látjuk, hogy ki elérhető. Az állapot kijelzők alá írható szövegelés lehetőségét is nagyin bírjuk. Ezeket sokan úgy használják, hogy általános állapotokat, hangulatokat, épp felfedezett dolgokat osztanának meg itt, de vannak egészen személyre szóló státuszok is, amelyeket csak az ért, aki velünk van, abban a létben, ezek nagyon pajzán és nagyon romantikus üzenetek is lehetnek, mi rendszeresen kommunikálunk így egymással.

Mivel bárhonnan elérhető a Gmailünk, nem árt odafigyelni magánlevelezéseink, blogjaink beszélgetéseink, mentett információink biztonságára. Soha ne mentsük a jelszavainkat, mindig biztonságos böngészést válasszunk - ez a https://, azaz titkosított oldal -, ami beállítható a Gmailben. Persze megkapjuk a kéretlen információkat is, viszont a Gmailnek olyan spamszűrő rendszere van, ami könnyedén kizárja az életünkből a szemetet, nem úgy a reklámokat. Már nem annyira a spamek dívnak, hanem az e-mailek tartalmához illeszkedő hirdetések. Tehát, ha Gmailt használsz, megnyitsz egy levelet, a jobb oldali sávban vicces ajánlatokat találhatsz.Viszont, ha már kitértünk a biztonságra, érdemes még valamit megtanulni a Gmailről. A levelező oldalunk főoldalának az alján van egy nagyon apró betűs felirat: „A fiókba való bejelentkezés legutóbbi dátuma: … Részletek” Nos, amennyiben a részletekre kattintasz, megláthatod, hogy milyen IP címről jelentkeztek be legutoljára a gmailünkbe. Szerencsés esetben ez mindig ugyanaz a számsor lesz, legfeljebb kétféle, hiszen lehet, hogy máshol is rendszeresen használjuk a fiókunkat, otthon és a melóban. Viszont, ha gyanakszunk arra, hogy valaki – esetleg egy felszarvazott pasi – csekkolja a mailjeinket, akkor itt ellenőrizhetjük, hogy helytálló-e a gyanakvásunk.

Hogy rajongásunkat méltán hitelessé tegyük, el kell árulnunk, hogy a fentiekkel nincs vége a Gmail hasznosságának, ugyanis még nem említettük a tennivalókat és a naptárt, amelyekhez kapcsolódva a Google biztosít olyan pluszszolgáltatást is – ingyen -, amelyek már-már nélkülözhetetlenné teszik. A tennivalóknál beállíthatjuk – azon kívül, hogy kivel, hol, mikor és mit csinálunk majd -, hogy SMS-ben, vagy e-mailben, esetleg pop up ablakban figyelmeztessen minket, hogy mi a teendő. A jegyzeteknél szintén ez a helyzet, sőt, ha egy-egy levelet el akarunk helyezni a naptárunkban, vagy a jegyzetek – teendők – között, akkor egyetlen gombnyomással ezt is megtehetjük. Így biztosan nem maradunk le egy találkozóról sem, illetve az olyan típusú csajoknak is jól jön, akik hajlamosak megfeledkezni a dolgaikról.


Persze vannak olyan google-ságok, amelyek sok-sok viták pattantanak ki, időről időre, viszont mi mégis imádjuk. Ilyen a Google térképen található Street view funkció. Sajnos nem minden városban elérhető, a kis sárga emberke, akit a térképre húzva a város 3D-s valós képét láthatjuk, igen fel is nézhetünk, meg le és hátra, jobbra és a bal sem maradt ki, nyugi. Ahogy azt a menő számítógépes játékokban megszokhattuk, a térben végigsétálhatunk a Brodway-en, de akár Rómába is grasszálhatunk a Tevere partján. Klassz. Persze a Google Street View-ja nemcsak arra jó, hogy utazási vágyunkat csillapítsa pénz hiányában, hanem ha annyira szerencsések vagyunk, hogy tényleg elmehetünk Torontóba, akkor megtervezhetjük városnézésünket, kinyomtathatjuk a térképet, előre felkelthetjük saját érdeklődésünket egy-egy terület iránt, amiket lehet, az útikönyvek nem említenek.


Mi ezekért szeretjük, és így használjuk a legjobb szolgáltatásait a Google-nek? Persze bennünk is, mint mindenkiben felmerült már az adatvédelem problémaköre, de ilyenkor mindig eszembe jut az a gondolat, hogy mégis kit érdekel az én kis szaros életem?! A lényeg, hogy a lehetőségek, amelyeket kínál kimeríthetetlenek.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés