free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Önsegítő csoporttagság egy életen át

Trapp Henci         Címkék: drog, függőség, púder, szenvedély 0 hozzászólás

Mindenki függ valamitől, de amikor már az életünk függ önmagunktól, segítségre van szükségünk. Egy önsegítő csoport segíthet. Sőt: megmenthet.

Függés. Ez a pejoratív, negatív előjelű fogalom mindannyiunk életében benne van, kinek hosszabb, kinek rövidebb ideig, kinek-kinek pedig egy életen át. Függhetünk a szüleinktől, a partnerünktől, a szextől, a drogoktól, ételtől. Bármi kialakíthat kényszeres viselkedést, amivel újra és újra kielégítjük aktuális szenvedélyünket. Amíg a környezetünket és saját normális életvitelünket nem befolyásolja függőségünk, addig nem is lehet - vagy csak nagyon nehezen – észrevenni, hogy baj van, vagyis közeleg a teljes elköteleződés a kábítószer, az alkohol, a játék, a szex, egyéb viselkedési formák által. Sajnos azonban egy szenvedélybeteg képtelen arra, hogy felismerje: élete kicsúszott a saját irányítása alól, és azért nem képes erre, mert a "szer", az esemény, az érzés utáni vágy minden racionális gondolatot eltakar. Nagyon széles a skála arra vonatkozóan, hogy milyen életvezetési nehézségek adódhatnak: kezdve onnan, hogy este elpityeredünk, mert elfogyott a csokifagyi a frigóból azon át, hogy hisztériás rohamot kapunk, ha egy alkalmi partnerünk nem ér rá szexelni velünk, egészen addig, hogy eladjuk a bojlert az anyánk lakásából, mert kell pénz az anyagra.A halálig

A testi és lelki addikcióról lehetetlen beszélni. Aki még nem érzett olthatatlan vágyat arra, hogy felzabálja a város legnagyobb tábla csokoládéját, aki nem lopott még azért, hogy be tudja szerezni a napi vegyszerét az áhított kábulatért, aki nem csent el még el apróságokat csak azért, hogy birtoklási vágyát kielégítse, annak elképzelhetetlen az a kín, amin a függők mennek át. Szándékosan nem beszélünk csak drog-, alkohol, nikotinfüggőségről, nem különböztetünk meg szereket, hiszen az a függőségnek csak egy apró részét teszi ki. A lényeg a jelenségen van és nem az anyagon. A tolerancia kialakulása arra készteti a függő viszonyban lévő személyt, hogy egyre többet és gyakrabban szerezzen be abból az anyagból, érzésből, tettből, ami kielégíti. Egy idő után nem történik viszont semmi, nincs öröm, nincs pörgés, veszélyeztethetik akár az életüket is, a kielégülés elmarad.

Amikor már tíz gramm speed sem elég arra, hogy felgyorsuljunk, amikor már naponta három pasival eltöltött pásztoróra sem hatja meg a libidónkat, de mindezek ellenére képtelenek vagyunk elfordulni ezektől a viselkedési formáktól, szerektől, akkor eldönthetjük, hogy megőrülünk, meghalunk vagy leszokunk. Ahogy a függőségünk által egyedül képesek vagyunk lecsúszni, egyedül sajnos nem vagyunk képesek felemelkedni. Legalábbis ezt vallják azoknak az önsegítő csoportoknak a tagjai, ahol a szex-, kapcsolat-, drog-, alkoholfüggők igyekeznek absztinensek maradni miután lejöttek a szerről.

Segíts magadon, Isten is megsegít!

Segítség nélkül önmagunknak csekély esély van a gyógyulásra. A klasszikus pszichoterápia természetesen nyújthat némi támaszt, viszont a leghatékonyabbnak mégis a különböző önsegítő csoportok. A más néven: támogató csoportnak vagy hozzátartozói csoportnak nevezett közösség olyan csoport, amely kölcsönös támogatást nyújt tagjainak. Az önsegítő csoport alkalmat ad a arra, hogy hasonló tapasztalatokkal rendelkező emberekkel osszuk meg érzéseinket, problémáinkat és információinkat. Egy alig harmincéves férfi a következőket mesélte egy ilyen önsegítő csoportba való belépéséről: "Odáig jutottam, hogy naponta tíz gramm speed sem volt elég. Nem éreztem magam jól, fájt mindenem, csak vegetáltam. Három út állt előttem: megőrülök lassan – ami szerintem nem olyan könnyű – és megölöm magam, vagy elmegyek heroinozni - de nem vagyok olyan kemény, hogy az utcán éljek -, vagy leállok. Megpróbáltam mind a hármat. A harmadik sikerült. Jelentkeztem rehabilitációra, de nem vettek fel rögtön. Jól öltözött voltam, nem nyújtottam olyan kétségbeejtő látványt, mint a társaim. Azt mondták, hogy telefonáljak minden este hatkor, és menjek el a Névtelen Anyagosok gyűléseire minden nap, és jöjjek vissza a következő felvételire. Telefonáltam minden este és elmentem az NA-hoz, szeretettel fogadtak. Azt gondoltam, hogy ez fals, ez nem lehet igaz, hiszen itt az emberek beszélgetnek, nevetnek, nem hittem el, hogy van valami, ami ennyire jó. Bár volt visszaesésem, visszaülhettem ugyanarra a székre. Talán ez a legjobb az önsegítő csoportokban, nincs büntetés."Mint minden embernek, a függőknek is szükségük van hitre. Annak a 12 lépésnek, amin alapszik a függőségből való megtisztulás folyamata, a harmadig lépése azt mondja: "Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket egy, a saját felfogásunk szerinti Isten gondjaira bíztuk"- tehát megjelenik a felsőbb erő. Mivel a keresztény értékekek a legritkább esetben jelennek meg az addikciótól szenvedők életében, joggal vagyunk kíváncsiak arra, hogy mégis miként tudják a hitet magukévá tenni a függők. "Ez egy szabad felfogású isten. Lehet Isten, lehet Buddha, lehet Allah. Nekem a csoportom volt sokáig az istenem. Aki tud segíteni, aki helyre tudja állítani a józan gondolkodásomat. A felsőbb erőre nem azt mondták, hogy itt van Isten, és ez van: megvakulsz, ha maszturbálsz, hanem azt mondták, hogy én ebben hittem, nekem jobb lett. Nem vagyok szent, de tiszta, igen."

Mindenkinek legyen egy csoportja

Biztosan sokunk emlékszik a Harcosok klubja című filmre, ami éles társadalomkritikát hordozott magában. A film egy főszereplője Marla Singer előszeretettel járt mindenféle csoportba, még a hererákosoknál is megjelent. Benne kialakult a csoportoktól való függés, tényleg létezik ilyen. Viszont egy egészséges egyensúlyra törekedve, fenntartható egy olyan segítő kapcsolat a csoport és a személy között, ami tarthat egy életen keresztül, mégsem zavarja össze a mindennapjainkat, ha kihagyunk egy-egy alkalmat, hetet, hónapot. Sőt, Borsaszerkesztő beszélgetései során arra a következtetésre jutott, hogy mindenkinek szüksége lenne egy-egy olyan csoporthoz tartozni, amelyik segít minket az önmegismerésben. Hiszen a világ bármelyik pontján élhetnek olyan emberek, akik olyan hasonló gyötrelmeken, lelki tusákon mennek keresztül, mint mi. És a legfontosabb, hogy ezeket megbeszélve, különböző példákat mutatva és látva, megismerjük saját magunkat, természetünket, viselkedésünk eredetét. Interjúalanyunkat meg is kérdeztük arról, hogy a csoporttagság egy életre szól-e?

"Igen, mert a megosztás az nagyon fontos. Megosztom az érzéseimet, gondolataimat a felépüléssel kapcsolatban, van még a teremben olyan, aki ugyanazokon a dolgokon mennek át mint én. Az a jó, hogy én leépültem, együtt pedig felépülünk azáltal, hogy megosztunk. Elmegyek egy európai találkozóra, és egy másik országból jövő ember ugyanezekkel a problémákkal néz szembe. Elképesztő érzés, de valahol természetes is, hiszen emberek vagyunk, hasonlóan függők. Ez egy életen át tartó folyamat. Ha járok a meetingekre, teszem a dolgom, vállalok szolgálatot, akkor egy ponton megállítható a függőség. A kényszeresség nem jelentkezik. Egyszerűen nem jelentkezik, nem kell, nem kell kényszeresen viselkednem. Viszont, ha nem megyek egy darabig, akkor bizony jelentkeznek a kényszeres viselkedési formák. Azok az emberek, akik még nem léptek rá az önmegismerés útjára, hajlamosak azt hinni, hogy amit eddig elértek azt - racionálisan szemlélve - önmaguknak köszönhetik. Az, amit én elértem, azt én a felsőbb erőmmel és a csoportommal értem el. Olyan nincs, hogy valaki önmaga egyedül elér valamit, egyedül lecsúszhatunk, de felemelkedni csak közösen tudunk."

5 év, 5 hónap 30 nap

Az absztinensek napra pontosan tudják, hogy mióta tiszták, vajon miért van szükség ennek a dátumnak a pontos ismeretére? "Mert nem akarom elfelejteni, hogy honnan jöttem és minden nap egy ajándék" – jött az egyszerű, már-már definíciószerű válasz.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés