free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az orchidea szereti az ásványvizet

Borsa         Címkék: kultúrtripp, orchidea, virág 0 hozzászólás

Az orchidea manapság divatos növény, de mindenki arról panaszkodik, hogy nem sokáig bírja a szobában. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szakszerű ápolásukhoz.

Annak idején az orchideákat csak dobozban és pici műanyagcsőbe lógó szárral vihettük haza, és igazi kincsnek számítottak. Aztán lassan „kimásztak” a dobozból és rafinált megoldásokkal, de még mindig üvegcsőben bekerültek a csokrokba is, és hónapokkal túlélték a csokor többi tagját. Majd mikor már a vágott orchidea nem volt olyan nagy szám, megjelentek a cserepes változatok, amik ma már minden virágboltban és hipermarketben ott mosolyognak a polcon.

A nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis a termesztők elkezdték szaporítani a legkevésbé igényes, szobanövényként is tartható fajokat, illetve olyan hibrideket hoztak létre, amelyek jól viselik a szállítást és a mostoha bolti körülményeket. A tömegtermelésnek köszönhetően pedig az áruk is sokat esett. A valaha az árában az arannyal vetekedő, csak veszélyes orchidea-vadászaton megszerezhető egzotikus növény mára tehát a szobanövények királynőjévé szelídült, és néhány egyszerű szabály betartásával saját lakásunk falain belül is hosszú évekig gyönyörködhetünk benne.

Lehetőleg csak szakértőtől

Ugyanakkor azért mindig tartsuk észben, hogy az orchideáknak közel 25 ezer különböző természetes és hibrid faja létezik, és nyilván nagy különbségek vannak az egyes fajok igényei között. A siker érdekében ezért mindig tájékozódjunk az egyes faji sajátosságokról magától az eladótól vagy a növény latin neve alapján a szakirodalomból!

Lehetőleg szakértőtől, kertésztől vásároljunk, aki maga nevelte a növényt és tanácsot is tud adni az ápolásával kapcsolatban. Mindig virágzó példányt válasszunk, amely erős és egészséges, a levelei zöld színűek, nem ráncosak, nem kókadtak, nem foltosak, a gyökérzet látható része pedig fehér vagy szintén zöld színű.

Orchidea-vásárlásra a legalkalmasabb időpont a kora tavasz, mert a legtöbb faj ilyenkor virágzik, ilyenkor van ereje teljében, és ekkor viseli meg őket legkevésbé a környezetváltozás, így ekkor gyönyörködhetünk bennük a legtovább. Nyáron aztán elvirágoznak, tartanak egy pár hetes szünetet, majd ősszel újra virágba borulnak.A legtöbb orchidea ma már átlátszó műanyag-edényben kapható, ami nagyon hasznos és praktikus, mert figyelemmel kísérhetjük benne a víz szintjét és a gyökér állapotát. Ha nem ilyenben vásároltuk a növényt, átültetésnél akkor is érdemes ilyet választani. A virágzati szárat gyakran egy pálcához erősítik, hogy megtartsa a saját súlyát, ettől se akarjunk megszabadulni, mert a virág nem fogja tudni megtartani saját magát. Emellett nehezen viseli a költöztetéssel, szállítással járó hercehurcát, legfőképpen a hőmérséklet ingadozást. Ezért bárhol is vásároljuk, mindig gondoskodjunk arról, hogy jól bebugyoláljuk, és a téli időjárás viszontagságainak ne tegyük ki!

Ideális helyett szükségállapot

A tudatos orchidea-vásárlók tehát szakértőtől, kora tavasszal vásárolnak, de sokunknál azért mégiscsak ajándékként landol egy orchidea az asztalunkon, teljesen váratlanul és felkészületlenül érve bennünket. Lássuk hát, mi az, amivel mindenképpen tisztában kell lenni. Válasszunk számára olyan helyet a lakásban, ahol elegendő, de nem túl sok fényhez jut, tehát közel a – lehetőleg nyugati tájolású – ablakhoz, de ne érjen hozzá a levele az üveghez, és a gyökere is kapjon fényt. Az ideális hőmérséklet fajtól függően 20-22 vagy 15-17 ºC napközben, éjszaka pedig ennél alacsonyabb, minimum 5 ºC-kal.

Sok pára, kevés víz

Az orchideák szeretik a magas páratartalmat, amit spricceléssel vagy akár egy párologtatóval biztosíthatunk számukra. Ezzel párhuzamosan azonban a légmozgásról, szellőztetésről is gondoskodjunk, hogy elkerüljük a penészedést mind a növényen, mind a falakon, bútorokon. Ugyanakkor figyeljünk oda, hogy a légmozgás ne legyen egyenlő a huzattal, mert azt nehezen viselik.

A spriccelést és a párásítást tehát szeretik, a locsolást viszont már kevésbé. A legtöbb orchidea halálát a túlöntözés okozza, ezért soha ne hagyjuk, hogy álljon a víz az edényben, és inkább többször, de kevés vizet adjunk nekik. Télen elég hetente egyszer öntözni, nyáron kétszer-háromszor. A gyökerek színéből könnyen megállapíthatjuk, hogy szüksége van-e öntözésre: ha fehérnek látjuk őket, szomjaznak, ha zöld színűek, akkor még várhatunk. Kemény vízzel egyáltalán ne, vagy csak nagyon ritkán locsoljuk meg az orchideákat. A víz keménységét citromlével vagy néhány csepp borecettel oldhatjuk. A legjobb számukra a szénsavmentes ásványvíz, de használhatunk állott, lágy csapvizet is, amelyből már kipárolgott a klór.

Virágföldet ne!

Sose ültessük őket hagyományos virágföldbe! Mivel a legtöbb orchidea fán élő növény, a gyökerei szabadon érintkeznek a levegővel, amiből oxigént és nedvességet vesznek fel. Speciális ültetőközegre van szükségük, amely durva, darabos fenyőkéregből, kevés sphagnum mohából, polisztirol golyócskákból, kertészeti perlitből, esetleg vulkáni kőzetből, apró faszéndarabkákból áll. Minél lazább, annál jobb.

Mivel az ültetőközeg semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, azt mesterséges úton kell pótolni, és az orchideákat rendszeresen tápoldatozni kell: adagoljunk speciálisan orchideáknak készült tápoldatot az öntöző- vagy a permetezővízhez hetente egyszer. Ne essünk túlzásokba, és ha azt látjuk, hogy a növény egy kicsit megtorpant, gyengélkedik, inkább kevesebbet kapjon tápoldatból és vízből is egy darabig.

Ha az ajándékba kapott növény címkéjén azt olvassuk, hogy Phalaenopsis vagy Cymbidium, nyugodjunk meg, ezek a növények tűrik leginkább a képzetlen, de lelkes ápolást. A Cymbidiumot ismerhettük meg papírdobozba és műanyagcsőbe zárva annak idején, a Phalaenopsis pedig minden hipermarketben és kertészetben ott pompázik a polcokon, kis pálcához rögzítve.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés