free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szerethető antioxidánsok

Borsa         Címkék: , antioxidáns, egészség, fiatalság, gyümölcs 0 hozzászólás

Ugyan előállít a szervezetünk is antioxidánsokat, nem árt rásegíteni erre. Lássuk, melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyek tele vannak antioxidánssal.

Számtalanszor hallottuk már, hogy az antioxidánsok milyen jótékony hatással vannak a testünkre, a sejtjeinket roncsoló szabad gyökökre. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni ezek legyőzésére, célba érnek és megbetegszünk - a rák kialakulásárét is felelőssé teszik kutatók ezt a folyamatot. Segítsünk hát a szervezetnek, lássuk, melyek azok az zöldségek, gyümölcsök, amelyek tele vannak antioxidánssal.


Csipkebogyó

Az A-, C-, és E-vitamin a leghatásosabb antioxidáns főleg, ha a bőr öregedését szeretnénk lassítani. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás. Aszkorbinsavban gazdag zöldségfélék: a homoktövis, a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya, a fejes saláta, és a káposztafélék, valamint a friss gyümölcsök, elsősorban az áfonya, a ribizli, a vadrózsa termése, a csipkebogyó, a narancs, a citrom, a grapefruit. Gazdag A-vitamin forrás a máj, a hal, a tojássárgája, a tej, a különböző tejtermékek.

A legtöbbünk által ismert, antioxidánsokkal telepakolt gyümölcs, a gránátalma. Több mint 250 tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

Hogy növeljük vagy szinten tartsuk szervezetünk antioxidáns számát, télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett "hideg" eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani, ugyanis a hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények használatát és az ételek ismételt felmelegítését is. 


Gránátalma

Fentiekhez képest új információt jelenthet, amikor azt állítjuk, hogy az az acai elnevezésű bogyó antioxidáns tartalma - a gyümölcsök közül növényi tápanyag összetételben - a legjobb. Az acai bogyónak kétszer akkora a szintje antioxidánsok tekintetében, mint az áfonyának és a gránátalmának, de sajnos ez a bogyós gyümölcs az amazonasi őserdőkben előforduló pálmafajta – ejtsük ászáínak -, termése - sokan bolygónk tökéletes gyümölcsének is hívják, mivel nagyon gazdag egyéb tápanyagokban is: aminosavak, létfontosságú zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Ha nem jutunk hozzá ehhez a terméshez - Magyarországon ez valószínűleg nem annyira zökkenőmentes - itt van nekünk a vörös áfonya, ami ugyancsak gazdag antioxidánsokban.


Acai

Azon a szerencsések, akik szeretik az olajbogyót, szintén magukévá tehetnek egy újabb antioxidáns forrást. Ez a csodálatos bogyó gyulladáscsökkentő, alvadásgátló, és karbantartja a szív- és érrendszert. Különböző kivonatokkal is rásegíthetnünk szervezetünk antioxidáns szintjének emelésére.

Ilyen például a szőlőmag kivonat is, ami például javítja az erek állapotát. Egyike azon antioxidánsoknak, amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton is, így megóvják az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. Mérsékli a koleszterinszintet és megvédi a vérzsírokat az oxidálástól, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. Segít az ízületek egészségének megtartásában. Kísérletek igazolják, hogy rendszeres fogyasztása segít megőrizni a számítógép előtt dolgozók szemének egészségét és javítja annak állapotát. Jelentősen csökkenti a gyulladásokat és óvja az emésztőrendszert is.

Ha már a kivonatoknál tartunk, ha sikerül beszereznünk garcinia – tarkabogyó – kivonatot, akkor azt fogyasszuk mindennap, elősegíti ugyanis a szénhidrátok feldolgozását, segíti az emésztést, növeli az immunreakciót.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés