free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bőven akad tennivaló az őszi fűszerkert körül is

Borsa         Címkék: fűszer, íz-i, ősz, tél 0 hozzászólás

Most gondoskodjunk fűszerkertünk átteleléséről, fűszereink tartósításáról, hogy ne kelljen majd leveskockára fanyalodnunk. Összefoglaltuk, mit hogyan tegyünk.

Ősszel a szabadban ültetni már nem érdemes, de így is lesz elég dolgunk a fűszerkerttel. Gondoskodnunk kell a növények átteleléséről és tartósításáról ahhoz, hogy jövőre is saját termesztésű fűszereket vágva vághassunk fel a barátaink előtt. Akinek meg nincs, marad a bolti cserepes, de ezzel is van gond elég. Kis útmutató hozzájuk.A múltkor a fűszerfagyasztásról írtunk annak ürügyén, hogy elérkezett az idő, hogy a még meleg, napos őszi napokon leszüreteljük és mélyhűtsük fűszernövényeinket ahhoz, hogy a hideg időszakban is friss, zamatos és vitamindús ízesítő kerüljön ételeinkbe. Bőven van még tennivaló azonban a fűszerkert körül, használjuk ki gyorsan a fagymentes napokat arra is, hogy átteleltessük, vagy más módon konzerváljuk növényeinket. A lustáknak maradnak a boltban kapható cserepes palánták, amik viszont bőven meg is bosszulják a tunyaságot: velük talán még több gond van, mint az egész fűszerkerttel - mint azt saját keserű tapasztalataink is mutatják.

Pár éve jöttek divatba a kisebb, városi kertekbe és teraszokra, balkonládába telepített kis fűszerültetvények, emiatt még sokan nem tudjuk, mennyi teendő vár rájuk és főleg miránk ősz elején is: először is, tudnunk kell, melyikük egynyári és melyikük vészeli át, ha ügyesen gondoskodunk róla, a telet. Az „egyszer használatosak” közül a legkedveltebbek a bazsalikom, borsfű, koriander, sáfrány, zsázsa, tárkony, kapor és az ánizs, ezeket mielőbb tartósítsuk a már ismertetett fagyasztásos módszerrel, szárítsuk vagy finom fűszerolajat készítsünk belőlük, ami ajándéknak is kiváló lesz karácsonykor. Az ánizs az ünnepi sütibe is jól jön majd, de megfázás ellen teában és forralt borban is kortyolgathatjuk majd.Szedjük le a terméseiket minél előbb (ha bő szüret van, az adventi koszorúba és más lakásdíszbe, kézműves ajándékba is felhasználhatjuk a terméseket, a dús lombokból pedig szép csokrokat köthetünk), majd tövestül gyomláljuk ki a földből a növényeket, hogy átadjuk a helyet tavaszra az újabb nemzedéknek, vagy pedig ha más, évelő növények társaságába telepítettük őket, ne rontsák látványukat a megbarnult, fagyott levelek. Mediterrán kedvencünk, a bazsalikom ráadásul már a plusz 10 fokot sem tűri el és elpusztul hamar.

Néhány fűszer viszont még a legzordabb, téli hideget is vígan átvészeli és tavasszal újra életre kel: ilyen a petrezselyem (ami egyébként kétnyári növény), kakukkfű, zsálya, citromfű, oregánó, szurokfű, metélőhagyma, tárkony, menta, lestyán, levendula és a majoránna. Viszont nem mindegy, melyiküket hogyan készítjük fel a hosszú téli álomra: a citromfű vagy a lestyán hajtásait vágjuk vissza, a mediterrán eredetűeket (oregánó, szurokfű, zsálya, levendula) viszont majd tavasszal kell visszavágni, ezután takarjuk be őket száraz lombbal és fenyőgallyal. Fagyérzékeny társaik - a rozmaring, babér, citrommuskátli - viszont telelőhelyre vágynak: cserépbe, ládákba átültetve, világos, fagymentes helyre (pincébe, lépcsőházba, verandára) kell átcipelnünk őket. Jó hír: néhányukat bevihetjük a lakásba is télire, hogy kényelmesen, közvetlenül a konyhából szüretelhessünk (rendszeres locsolás, elegendő napfény mellett). Nem kell így majd például ronda műanyag poharas snidlinget vennünk a boltban, ami úgyis elsatnyul egy hét múlva, hanem kellő odafigyeléssel és mennyiségben saját nyesnivalóról gondoskodhatunk. Nagyon fontos, hogy a kiásott töveket tápdús földbe ültessük, de a cseréppel együtt még hagyjuk kinn az első fagyig. Az átfagyott példányokat vigyük be az ablakpárkányra, így nagy eséllyel túléli a telet. A friss hajtásokat sose vágjuk tövig, ez serkenti a növekedést és a gyarapodást. Mentatöveket is áshatunk ki, gyökeres hajtásaikat cserépbe ültetve egész télen lesz mit a forró teába aprítanunk, de a nyári estéket is visszavarázsolhatjuk behunyt szemmel mojitót kortyolgatva.

Miután elrendeztük kis fűszerkertünk körül mindent, a konyhában lesz még bőven feladat: nemcsak fagyaszthatjuk, száríthatjuk is a leszedett terméseket. Sokan nem tudják, hogy a szárított fűszer, bár vitamintartalmát szinte teljes egészében elveszíti, ízre sokkal karakteresebb és erősebb, mint a friss, lédús növény, emiatt bánjunk velük takarékosabban.
Kis csokrokba összekötve, árnyékos, szellős helyen (legjobb a spájz), fejjel lefelé lógatva szárítsuk heteken át, majd papírtasakban, zárható üvegben vagy vászonzacskóban tároljuk. A fűszerolajok elkészítése sem nagy ördöngösség, és a sokszínű és formájú fűszerek variálásával kreativitásunkat is kiélhetjük. Nagyon fontos, hogy amikor a növényeket az olajba tesszük, mindegyik legyen száraz és vízmentes, a töltéskor pedig ügyeljünk a levegő kizárására is, egyébként megpenészednek. A fűszerolajokkal is sokat spórolhatunk egyébként, mert ízük szintén sokkal erőteljesebb a friss fűszerekénél, néhány csepp is elegendő belőlük.

Végezetül pár tipp azoknak, akik most próbálkoznak először házi fűszerek termesztésével és kénytelenek a boltban, piacon megvásárolt cserepes növényekkel beérni, vagy pedig már próbálkoztak eleget a cserepes fűszerek ápolásával, de elegük lett belőlük, mert pár hét múlva a szemetesbe kerültek. Elsőrendű szabály, hogy csak friss növényt szabad venni, ha a levelei sápadtak, fonnyadtak, nincs esélye a túlélésre. Így is egyetlen esélyük, ha azonnal átültetjük őket: nagyobb edényben és jó minőségű, tápoldatos virágföldben nemcsak a telet vészelik át, hanem ha akarjuk - és érdemes is -, tavasszal kiültethetjük őket, hogy fűszerkertünket gazdagítsák. Addig is ugyanúgy járjunk el velük, mint a lakásban és a hűvös pincében telelő társaikkal. Nosza, vágjunk bele.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés