free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az oxitocin elősegíti a kötődést - pasiknál is

Borsa         Címkék: egészség, férfi, oxitocin, púder 0 hozzászólás

Az oxitocin jól jön a szüléskor, ám a férfiakban is felszabadul, ha szerelmesek, vagy éppen orgazmust élnek át. De az oxitocin szint mást is befolyásol náluk.

A korai gyerekkorukból jó emlékeket őrző férfiak még nosztalgikusabbá váltak anyjuk iránt, amikor az oxitocin nevű hormon szintje magasabb volt náluk, a rossz emlékeket őrzők azonban még kritikusabbak lettek - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap a honlapján.

Az oxitocin az agyban termelődő peptidhormon, amely szabályozza a simaizmok működését, fontos szerepe van a szülés megindításában a nőknél, majd szoptatáskor segíti az emlő kiürülését is. Szerelemben és orgazmuskor férfiakban is szabadul fel oxitocin, és elősegíti a kötődést.A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Jennifer Bartz vezetésével 31 férfinak oxitocin hormonra adott válaszreakcióját vizsgálták kutatásukban. A férfiak kérdőívet töltöttek ki gyerekkorukról és anyjukkal való kapcsolatukról, majd oxitocint adtak be nekik, és újra kikérdezték őket arról, miként bánt velük anyjuk kiskorukban. Bartz elmondta, hogy azok a férfiak, akik közel érezték magukat anyjukhoz, a hormon beadása után hajlottak az anyai kötődés eltúlzására, míg a kevésbé pozitív emlékekkel bíró férfiak a másik irányban túloztak inkább az oxitocin hatására.

Az amerikai tudományos akadémia kiadványában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban Bartz hangsúlyozta, hogy adataik óvatosságra intenek az oxitocin általános hangulatjavító hatását feltételező elméletekkel kapcsolatban. Míg a kevésbé szorongó egyének válasza a vizsgálat során pozitív volt a beadott oxitocinra, addig a kapcsolataik miatt krónikusan aggódókból túlzott szorongást váltott ki. A kutató emlékeztetett rá, hogy az oxitocint a köznyelv "szerelmi hormonnak" is nevezi, holott a rá adott válaszok eltérőek lehetnek, felerősítheti ugyanis a negatív érzéseket is.

Mint a brit lap felidézte, az interneten keresztül már elérhető egy szintetikus készítmény, spray formájában kiszerelt oxitocin, amelynek alkalmazása azonban a mostani és néhány korábbi kutatási eredmény fényében ellentmondásos lehet.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés