free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A papucsférj-sztereotípia csapdái

-PészM-         Címkék: házimunka, kapcsolat, papucsférj, pasi, sztereotípia 4 hozzászólás

Kárhoztatjuk a robotoló pasit, miért nem érzékenyebb, reklamáljuk, hogy keveset van otthon. Ha házimunkáz, és a kocsma helyett otthon ül, akkor lúzer papucs.

Hogy egy 21. századi nyugati nőnek miféle kihívásokkal kell megküzdenie, ha kora nőideálját pusztán csak megközelíteni szeretné, ismerjük jól. Nehéz kenyér. Ezzel a szerepválsággal a másik térfélen a pasik is szinkront úsznak, amott se könnyebb az élet, ezt is tudjuk. Meglepő ugyanakkor, hogy azok a férfiak, akik a hagyományosan "nőinek" címkézett szerepekben is kiválóan helytállnak, sok esetben váltják ki a környezetük rosszallását. Mert bár jóleső látni, hogy gyöngéden gondoz gyermeket az a hím, csillogóra törli a mosott edényt, és főzni sem rest, ha úgy alakul, mégis már-már kényszeresen gyanút kell fogni, hogy az efféle idillek hátterében kizárólag boszorkányság, de minimum egy szigorú domina állhat.

Tegyük tehát a mérleg két serpenyőjébe az elvárásainkat és az ítéleteinket. A családot fenntartó alfahím kora hajnaltól késő éjszakáig tartó lélekölő robotja még úgy sem vonzó, ha csinos bankszámla a taposómalom eredménye. Mert elhanyagolt lesz a feleség, személyiségzavaros a gyerek, üres az élet. A színes-fényes magazinok pszichorovatai ilyenkor sok családi programot, felturbózott intimitást, munkamegosztást, aktívabb kommunikációt javasolnak orvosság gyanánt. Amint azonban ott áll a bőbeszédű, házias, család- és gyerekbarát apuka a küszöbön, a "papucs" lesz a jussa, és elnyomást, boldogtalanságot, rabszolgasorsot kiált a környezet. Mert hogy valaki önszántából válassza a majdnem tökéletest, és még komfortosnak is érezze a legkevésbé sem férfiasnak titulált szerepeket, az gyanús. Sőt elképzelhetetlen.

www.mauvedrouin.com

Summa summarum úgy fest valahogy az egész, hogy a tutiból ciki lesz. Lásd például: beleszakad az anyai szív, amikor a fiát a mosogató mellett találja kötényben a családi vizitkor. A következő mondatában viszont már az egekig magasztalja, hogy milyen gondos, szerető apa lett belőle. Látható: jóval mélyebben ülnek odabent a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák és szerepelvárások, mert ugyanaz a segítő gondoskodás egyfelől szimpatikus és férfias (lásd apaszerep), másfelől lúzerség (lásd házimunka). A minősítések következetlensége tán nem igényel bővebb kommentet, az okok meg ki tudja, meddig, talán az anyós-meny összebékíthetetlenségéig vezetnek.

A környezet burkolt célzásai persze egyszerre sújtják a férfit és a nőt: előbbit inkább felmentik, és ártatlan áldozati bárányként szánják, utóbbinak sosem bocsátják meg, hogy férfiatlan hátébévé sanyarította élete társát, sőt a saját restsége felett tort ülve képes elnézni, ahogy a férje felmos, ebédet melegít vagy kérésre kávét készít a vendégseregnek. "Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez lett a fiamból. Rettenetes így látni. Minden szóra ugrik, mindent megcsinál, és ahogy elnézem, egyedül viszi a háztartást" - panaszolja egy édesanya, aztán a bűnbak is megkerül hamar, a basáskodó feleség, aki meló-gyerek-házimunka fronton nyilván semmit se tesz bele a közösbe, és egyetlen célja az életben, hogy a hajdani duhaj férjet a rabszolgasorig alázza. Mert ez egy ilyen nő.   

www.thesun.co.uk

Persze nem vitatjuk, hogy a "papucsság" intézménye létezik, megejtő ugyanakkor, hogy boldog-boldogtalanra ráhúzzuk a vizes lepedőt, és elég megkavarni a levest vagy megtörölni a gyerek orrát ahhoz, hogy valaki otthonülő, behódoló, elnyomott vesztes legyen. Magyarán érdemes elgondolkodni, hogy a férfias jelző alá mennyi újszerű, "sérülékeny" tartalmat próbálunk betömködni, hogy mennyit kesergünk a macsómítosz okozta nehézségeken, és a "figyelem", "gyengédség", "törődés" szavakkal operálva miféle ideálokat festegetünk nap mint nap - aztán ha szembejön a nagybetűs modern férfi, a legócskább sztereotípiákba gabalyodva balfaszozzuk le. Akkor mit is szeretnénk pontosan?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés