free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Paradicsomleves nyárra

Borsa         Címkék: íz-i, paradicsom, paradicsomleves, recept 1 hozzászólás

Alap paradicsomleves, amit nyáron hidegen szeretünk és bátran fűszerezünk. A megfelelő minőségű paradicsomon sok múlik, válasszunk figyelmesen alapanyagot.

Úgy egy kilónyi paradicsomot megmosunk, gömbölyű fenekükön a héjat éles kiskéssel keresztben bevágjuk, majd egyenként forrásban lévő vízbe merítjük egy percre. Ekkor a héj szépen felkunkorodik a bemetszett résznél és egyszerűen lehúzható. Ha megpucoltuk az összes paradicsomot, nekilátunk a levesnek.

Hozzávalók:

1 kg paradicsom
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál liszt
2 dl hideg víz
ízlés szerint: hagyma, fokhagyma, bazsalikom, zeller




Két evőkanálnyi olajat melegíteni kezdünk és megszórjuk egy púpos kávéskanál liszttel. Folyamatos kevergetés mellett átforrósítjuk, majd két deci hideg vízzel felöntjük és csomómentesre elkeverjünk. Ebbe az alapba hajítjuk a megpucolt paradicsomokat, amiket a fakanállal egy kissé szétnyomkodunk. Sózzuk, borsozzuk, bele hajítunk egy félbe vágott hagymát, esetleg paprikát, zellerszárat. Mint mondtuk, jöhet bele mindenféle paradicsom kompatibilis ízesítő, mi hagymát, fokhagymát, zellert és rozmaringot használtunk. Ez utóbbiakat frissen, szárként, illetve ágacskaként tettük a levesbe. Felöntjük még két deci vízzel, és takaréklángon főzni kezdjük.

Amikor a paradicsomok megpuhultak, a zöldeket félretolva, botmixerrel pürésítjük a levest és további fél órát gyöngyözve főzzük, hogy az ízek összefőjenek. A betűtésztát vagy a kikevert galuskát tíz perccel a befejezés előtt adjuk a leveshez. Mindenképpen kóstoljuk, hogy nem kell-e tovább fűszereznünk – esetleg cukroznunk –, illetve nem túl tömény-e, nem kíván-e még egy kis vizet. Mindez a paradicsom fajtájától függ.



Még egy apróság. A paradicsomleves sűrítésére rántást használunk, de nem macerázunk vele, egészen egyszerűen azzal indítjuk a főzést, nem kell külön kislábosozni. Viszont nagyon figyeljünk oda, hogy ne pirítsuk barnára a lisztet, épp csak melegítsük át, mert, a leves összízhatásából kitüremkedő liszt íz tönkrevágja a főztünket.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés