free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem lehet mindig, mindenkinél jobb partnerre várni

Borsa         Címkék: kapcsolat, párkapcsolat, púder, társkeresés 8 hozzászólás

A párválasztásban mindig számít a környezet reakciója – többek közt ezért is tetszenek jobban a már elkelt férfiak. Túlságosan igazodni azonban nem szabad.

A szomszéd pasija mindig zöldebb – tartja az örökbecsű. Miközben a barátnők és kolleginák George Clooney-féle sármőrökkel múlatják az időt, a velünk élő "régi bútordarab" töpörödöttnek és savanyúnak látszhat a nagy összemérések közepette. Magyar narancs, ami a miénk, kissé túlságosan is. A mese általában akkor kap gellert, amikor a lepocskondiázott férfiú talál helyettünk valakit. Az új hölgyemény oldalán a korábban Quasimodo-külleműnek és lópokróc-modorúnak titulált férj egyszeriben jóval kívánatosabbnak tűnhet, mint korábban bármikor.

Mindig jobbat keresünk

"Tinédzserként évekig magányos voltam – mondja egy 25 éves nő. – A legjobb barátnőm pasijain kívül képtelen voltam bárkibe beleszeretni. Ezek a srácok persze tiltólistásak voltak, talán éppen ezért vonzódtam hozzájuk annyira." A női párválasztás konform jellegével kapcsolatos vizsgálatok szerint nem csupán a tabuszegés tilalmánál lehet a kutya elásva. Középiskolások randizási szokásain morfondírozva feltűnhet, hogy a gimnázium néhány szívtiprója – lányok-fiúk vegyesen – minden ujjára talál valakit. A társas rangsor alján kullogók ellenben ahelyett, hogy egymással járnának, akár a főiskola kezdetéig is ellébecolnak magukban a "menőkről" álmodozva. Úgy tűnik, mintha a magány kevésbé volna szégyenletes, mint valamelyik, perifériára szorult osztálytárssal randevúzni. Felnőttkorra enyhül ugyan a másokhoz igazodás szigora, de az érett magabiztosság továbbra is kevesek kiváltsága marad.

Egy érdekes pszichológiai teszt rámutatott, hogy a nők jóval vonzóbbnak értékelik ugyanazt a férfit, amikor úgy tudják, hogy házas, mint amikor azt hiszik, hogy szingli. Mások bebizonyították, hogy hétköznapi fiatalembereket is "adoniszinak" találnak azok a hölgyek, akik a fotókon egy, a férfira mosolygó nőt is látnak. Amikor a pasas egymagában áll, a "natúr szexepilje" kevésbé tűnik fel az értékelőknek. Egy harmadik kísérletben a nőknek férfiakkal kellett randevúzniuk úgy, hogy a találka előtt vagy az illető adatlapját olvasták el – arról, hogy milyen iskolákat végzett, milyen zenét hallgat és így tovább –, vagy egy másik nő összefoglalóját nézhették át, aki nem rejtette véka alá a férfivel kapcsolatos tapasztalatait és véleményét. Az eredmények azt mutatják, hogy hiába a mozilátogatási szokások vagy a kedvenc DJ-k hasonlósága, a nőket leginkább a nőtárs véleménye befolyásolta, amikor később értékelniük kellett a tető alá hozott randevút."Az első férjem a legjobb barátnőmmel csalt meg – emlékszik vissza egy 35 éves nő. – Borzasztóan kiborultam, hiszen nemcsak a házasságomat érte csapás, hanem a barátságba, az emberi kapcsolatokba vetett bizalmamat is. Évekig magányos voltam, senki előtt sem fedtem fel a titkaimat, és teljesen elhúzódtam a társaságtól. Végül pszichológusnál kötöttem ki, akinek sikerült felnyitnia a szemem! Az ex-barátnőm a megismerkedésünktől kezdődően engem majmolt a körömlakk színétől a kéthetes vakáció célpontjáig mindenben. Naná, hogy az egyetlen pasi, aki szóba jöhetett nála, a férjem volt. Talán mondanom sem kell, hogy három hónap után szakítottak." A döntéseikben elsősorban másokra támaszkodó, dependens nők a határozottaknál jóval hajlamosabbak a férjek, szeretők elhappolására. Persze a fenti kísérletek tanúsága szerint mindannyiunkban ott motoszkál a "párválasztó bizonytalanság": merjünk-e a saját fejünk/ízlésünk után rohanni, vagy jobban járunk, ha puhatolózunk és információkat gyűjtünk.

Van benne ráció, de nem mindig működik

Legyen bár a legszégyenletesebb bűnök lajstromának listavezetője, más nők partnerének lenyúlásában azért találhatunk némi rációt is. Ahelyett, hogy a saját kárunkon tanulnánk, dönthetünk úgy, hogy megvizsgáljuk, hogy érezték és érzik magukat azok a csajok, akik a kiszemeltünk szerelmei. Időnként hasznosabbnak tűnhet megfigyelni, majd – kedvező jelek esetén – elcsábítani egy kapcsolatban élő pasit, mint egy agglegényt. Aki "elkelt", az "bevált" már valahol, így a bizonytalanságunk is csökkenhet. "Az első munkahelyemen nagyszerű csapat alakult ki – meséli egy 32 éves nő a saját, korábbi félelmeiről.  – Komoly cég volt, én meg szorongó, ijedt pályakezdőként egészen elveszettnek éreztem magam, amíg be nem fogadtak a csajok. Együtt jártunk bulizni, sportolni, nyaralni, tényleg mindenhová. Azt vettem észre, hogy ahányszor megtetszik egy srác, elkezdem végigpörgetni magamban, hogy melyikük mit szólna hozzá. Mivel egymás között nagyszájúak és gúnyosak voltunk, minden udvarlómat leráztam, hiszen mit gondolnának a csajok, ha egy ilyennel látnának... Már két éve voltam egyedül, amikor anyám feltette a kérdést: "Meddig ülsz még a magas lovon? A barátnőid a cinizmusuk ellenére mind kapcsolatban élnek, ráadásul olyan férfiakkal, akiket ugyanúgy megkritizálnának, ha ismeretlenként bukkannának fel éppen". Ez talált. Menet közben a cégnél is egyre magabiztosabbá váltam, és úgy gondoltam, nyugodtan vállalhatom a véleményemet és az ízlésemet a magánéletemben is. Fél év múlva összejöttünk a férjemmel, akit csodák csodája, egészen megkedveltek a lányok!"

Ahogy az életkor és a magabiztosság növekedésével párhuzamosan már kevésbé támaszkodunk másokra a véleményünk megformálásakor, úgy kavarodunk ki a konformitás hálójából is. Noha valóban nem árt, ha időnként "beállunk a sorba", aki túlságosan igazodik, azt kockáztatja, hogy teljesen egyedül marad – vagy valamelyik, miatta elhagyott nőtárs lincseli meg. Nem beszélve arról, hogy ha folyamatosan olyat keresünk, aki "másoknál bevált, tehát nálunk is be fog", a logikát kiterjesztve félő, hogy ha velünk lelépett, esetleg egy nálunk kívánatosabbal is ezt teszi majd a jövőben.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés