free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hiába újítunk, észre sem veszik a pasik

Borsa         Címkék: férfi, párkapcsolat, pasi, púder 2 hozzászólás

Nem feltétlenül ellenünk irányuló merénylet, ha a társunknak nem tűnik fel az új cipellőnk vagy a fodrásznál tett látogatásunk. Duzzogás helyett irgalom.

Közkeletű, hogy a nők inkább egymásnak szeretnek tetszeni, mint a férfiaknak – egy nőnek a másikhoz intézett (őszinte) bókja az igazi trófea. A leggyakoribb hivatkozási alap, hogy a férfiízlés – hogy is mondjuk – kevesebbel is beéri, a női szem viszont sokkal szívesebben pihen a részleteken, legyen szó tökéletesen összehangolt öltözetről, a frizura egy-egy kósza loknijáról vagy az aktuális sminktrendben való jártasságról. A nők kritikai vénája, ha egymás analizálásáról van szó, gyakorlatilag nem ismer határokat, így többnyire nem kell sokáig gondolkodni, mivel lehet a legbiztosabban megsérteni a másikat, ha ne adj’ Isten ez lenne a cél. Ettől függetlenül persze a dicsérő férfiszóra is szomjúhozunk, és mi lehet bosszantóbb annál, mikor a külsőnkben eszközölt kisebb vagy nagyobb volumenű változást nemhogy szóra nem méltatja a hím, de észre sem veszi.

Enyhe figyelmetlenség vagy főbenjáró bűn?

Hollywoodban sem véletlenül lett toposz a görbülő szájú, majd pityergő ara vagy barátnő, aki széles vigyorral az arcán pózol az új frizurával vagy a méregdrágán vásárolt cipellőben, de az őt monitorozó férfitekintet csupán zavartan keresi, mit is kéne meglátni. A kudarc minden esetben garantált. Azt már partnere válogatja, mekkora mosolyszünet követi a kínos baklövést, a fentebbi jelenet mindenesetre nem véletlenül lett a vígjátékok kötelező eleme: bizony, a vérvaló ennél nemegyszer cifrábbakat is produkál. „A főnököm – férfi – a legapróbb változást is kiszúrja, pedig nem találkozunk túl sokat. Mindegy, hogy udvariasságból vagy őszintén dicsér-e meg, ha fodrásznál voltam, legalább észreveszi, és ez nagyon jólesik. A férjemtől meg, szegénykém, annyira futja, hogy az államon nőtt anyajegyet rögtön kiszúrja, de a fogfehérítés már nem tűnik fel neki. Pedig nagyon szép lett” – meséli hét év házasság után mosolyogva Kata.Persze nem mindenhol ennyire súlytalan a tévesztés – akadnak párkapcsolatok, ahol egyenesen igénytelenséggel, sőt közönnyel vádolják a férfit, aki hiába esedezik aztán bocsánatért, a harag elsöprő erejű. „A nőm vett valami új parfümöt. Én hülye meg, este szaglászok mindenfelé, hogy honnan jön ez a rémes szag, keresem a forrását, hogy nyilván berohadt valami, aztán már a saját hónaljam felé szippantok, az lehet-e ennyire büdös. Erre kirohan, bevágja az ajtót, és üvöltözik, hogy hogy lehetek ennyire ócska ízlésű paraszt, de nekem még mindig nem esett le. Mondom, hogy mindjárt meglesz, mi bűzlik ennyire, ne kiabáljon már. Aztán berontott, hozzám vágta a parfümös üveget meg a számlát, én meg hiába szégyelltem el magam nagyon, tényleg rettenetesen büdös volt. Mint valami édeskés rovarirtó. Na, ilyenkor mit kell mondani?” – kérdezi őszinte érdeklődéssel egy férfi, akinek a története annyiban mindenképpen idevág, hogy az újdonságot bár sikerült észlelnie és jeleznie is, de az ellenkezője ez esetben talán kevésbé rondított volna bele a családi békébe. Hiába, semmi se jó.

Hozzájuk is lehet alkalmazkodni

Abban tán mindannyian egyetértünk, hogy ha az új hajszín, a vérforraló miniszoknya vagy a plasztikai műtét eredménye marad észrevétlen a partner részéről, ott máshol lehet a kutya elásva – csupa-csupa feltűnő, kiugró elemről van szó, amelyeket a mégoly’ szelektív férfifigyelemnek is észlelnie kell. Így könnyen elképzelhető, hogy a némaságba burkolózó társnak célja van a szótlansággal, nem véletlenül marad el a bók. Na de a kissé átfazonírozott szemöldök, az árnyalattal sötétebb szoliszín vagy az előzőre jócskán hasonlító ezüst nyakék tényleg huszadrangú dolgok, ha férfimércével mérjük őket, és nem érdemes fásult közönnyel vádolnunk a partnert. „Miért ne bánthatna, ha manikűrösnél jártam, és fel sem tűnik épp annak, akinek tetszeni szeretnék?! Sőt az új szemüvegkeretre sem szólt egy szót se. De az bezzeg feltűnt, amikor a fenekem lett nagyobb kicsit. Hát köszönöm szépen” – meséli sértődötten volt kapcsolatáról egy fiatal nő. A története szépen példázza, hogy a fontos-nem fontos, feltűnő-nem feltűnő tengelyen nagyjából mik a férfipreferenciák, egyúttal azt is, hogy alkalomadtán az elvárásainkat sem árt új keretek köré rendezni, ha nem akarjuk, hogy az élet merő merénylet legyen ellenünk.Befolyásoló tényezők

A figyelem irányítása a magasabb rendű idegrendszeri struktúrák feladata, ami röviden annyit jelent, hogy a személyiségünk vagy az érdeklődésünk nagymértékben meghatározzák, hogy egy adott helyzetben mit veszünk észre, és mi mellett siklunk el. Míg egy értelmiségi elsősorban a könyvespolc összetételére fókuszál, ha belép egy idegen lakásba, addig egy tolvaj az eltulajdonítható, értékes tárgyakra, és az ellopásuk lehetőségeire koncentrál.

A férfiak - alapvetően evolúciósan kódolt - érdeklődése ugyancsak befolyásolja, hogy mire figyelnek oda, vagyis hogy mit vesznek észre rajtunk. Míg az új frizura vagy a színkiemelő öblítő könnyen felolvadhatnak az egészleges benyomásban, addig csodálkoznánk, ha egy méretes push-up betét a melltartóban szájtátás és megjegyzések nélkül maradna.A férfi dolgát is megkönnyítjük és az elismerést is garantálva láthatjuk, ha elébe megyünk a konfliktusnak. Így ahelyett, hogy tesztfeladatként tekintünk az újítás észlelésére, illetve annak elmaradására, in medias res szegezzük neki a kérdést: „Tetszik az új nadrágom?”, „Szerinted jól áll a világosabb haj?” stb. A vizsgáztatást pedig hagyjuk meg a barátnőinknek, akik úgyis árgus szemekkel vizslatják a külalakunkat, és az első percben jelezni fogják, miként vélekednek a „másságunkról”. Ha azonban ők sem szólnak egy árva szót se, lehet, hogy tényleg mi rontottunk el valamit.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés