free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pénz és barátság

Borsa         Címkék: barátság, kapcsolat, púder 6 hozzászólás

Az egzisztenciális különbségek sok barátságot tettek már tönkre. Ha az egyik fél anyagi előnybe kerül, különösen vigyázni kell a kapcsolatra.

Közösen végigdorbézolt nyarak, európai kiskörút stoppal, egymásnál héderezés, kisebb-nagyobb magánéleti bukóknál is példamutató kitartás és lélekemelés, amikor taknyunk-nyálunk egybefolyik. Ezek mind szépen megágyaznak a felnőttkori "legjobb barátnőség" intézményének, azonban ha az alibiévekről becsöngettek, és a bulizáson kívül már másféle foglalatosságok is szabdalják a mindennapokat, egyre több az elágazó és a zsákutca. Ilyen lehet például a pénz által keltett feszültség.
Sára 31 éves, az egyetem és egy másfél éves külföldi meló után most egy kisebb cég gazdasági ügyintézéséért és levelezéséért felel. Nehezen lezárt négyéves kapcsolatát egy hosszabb magányos periódus követte, három éve ismerte meg mostani férjét, akivel tavaly házasodtak össze. A férfi a jól menő családi vállalkozást viszi az apjával (egyre inkább egyedül) - nem is volt kérdés, hogy "házon belül" marad a gyeplő. A hetedik kerületi garzon lakóparkos tetőtérire cserélődött a zöldben (nászajándék a férj családjától), a bringa saját kocsira, a kisvendéglős vagy török kosztot pedig egyre inkább üzleti vacsorák, céges összejövetelek váltják."Azt hiszem anyósomék nem is nézték jó szemmel az érkezésemet a famíliába - meséli Sára -, de egy ideje úgy tűnik, sikerült levakarni a "kispénzű vidéki beügyeskedte magát a tutiba" címkét, normalizálódott a viszony. Nekem is világos, hogy saját kasszából nem menne ez a flancolás. A férjem tényleg nagyon jól keres, és tényleg sokat költ rám meg kettőnkre. Nem volt könnyű megszokni, hogy ne a lekötelezettjének vagy az adósának érezzem magam."


Legjobb barátnője albérletben lakik a párjával, sok gürizés, két-három másodállás per kopf, nem bábáskodik az indulásnál céges papa, és kiürülő vezérigazgatói bársonyszék sem fenyegeti a családi békét. A Sárával való viszony kezdett egyre őszintétlenebbé válni, ahogy a közös metszetek átmérője szűkült. "Én voltam az újgazdag misz, outsider nagypályás, ahova nekik nincs átjárás, és ahova én sem "alanyi jogon" tartozom. Irigyelt szerencsés, bűnös, áruló. És mindezt cáfold meg a Gucci órádban meg a fejeden a napszemüvegeddel, ami a havi keresetük kábé. Nem kérdezhettem rá egy csomó mindenre, mert nem vagyok "autentikus" hallgató, és elmesélni is kínosnak tűnt például olyanokat, hogy a férjem baráti társaságában éppen az a dilemma, hogy akkor Thaiföld harmadszor vagy a régóta dédelgetett dél-amerikai közös kirándulás.""Eleinte még ment, hogy a férjem baráti körét meg üzletfeleit röhögtük ki közösen a barátnőmmel, órákig sztoriztam, fröcsögtem, annyira undorított az egész puccparádé. Elég kézenfekvő leosztásnak tűnt, hogy a vastagbuksza meg a lóvévirítás mögött elkényeztetett, nyamvadt hülyék állnak. Bezzeg mi. Aztán kiderült, hogy ezek az arcok tulajdonképpen nagyon jó fejek, és az is, hogy nagyjából teljes értékű tagja lettem a brigádnak."A fent leírt szituáció szépen előrevetíti a hasonló cipellőben járók választási lehetőségeit. Ha a felek mint a körülmények áldozatai tekintenek magukra, hagyják szép lassan leépülni a viszonyt, mondván: mindenkinek jobb ez így, kényelmesebb, nem tartunk tükröt a másik elé a puszta létünkkel; sem a meg nem érdemelt jólét, sem a tisztes, dolgos szegénység szimbólumai nem leszünk, - pláne, hogy a rajtkőnél még fej fej mellett álltunk. Amúgy is egyre nehezebb mindig fölfelé, vagy éppen lefelé pozicionálnunk magunkat a másik előtt, francnak hiányzik ez a szerepzavar, barátságnak álcázva. Utóbbi hozzáállás, bármennyire életszagú is, többnyire rossz szájízzel való távozást von maga után, és döntésünk helyességének igazolásaként hivatkozási alap lesz, hogy "nagyon elszállt, idegesítően nagyképű és figyelmetlen lett", illetve, hogy "nem tudtunk már miről dumálni, tele volt sértettséggel meg irigységgel". Hogy pro és kontra van-e igazság a dologban, nem is kérdés. Ennél fájóbb azonban, hogy a disszonancia a barátság kiegyensúlyozott periódusát is felülírja, többnyire a "sosem voltunk igazán jóban" ennek mintegy végállomása. A balansz helyrebillentésének igyekezete azonban a mi kontónkat terheli - ha saját foghíjaink kivetítésén képesek vagyunk átlépni (egyáltalán, ha még motiváltak vagyunk erre), s ha némi kölcsönösség is a segítségünkre siet, jó eséllyel láthatjuk meg ismét a partnert a másikban. Talán a fenti sztori alakulása jó példa lehet erre.


Az ember szereti azt érezni, hogy nem változtat sokat a pénz a magatartásán meg a személyiségén, de mégis: "állandóan palástolni vagy éppen bagatellizálni a jómódot, olyan kényszeredetten, ahogy én csináltam, kész tudathasadás. Megfeszültem, annyira agyonudvariaskodtam meg - tapintatoskodtam a közös találkákat, nehogy megbántsam a barátnőmet, és ez az álszenteskedő nyögvenyelés meg kezdett egyre terhesebb lenni, oda-vissza. Aztán az egyik hétvégén jól leittuk magunkat, egy kis nézeteltérésből óriási ordibálás kerekedett, aminek az lett a vége, hogy ne erőlködjünk már, nem megy ez, a hátunk közepére nem hiányzik az a feszengés, amit egymás társasága jelent.Aranykacsa "Hülye, pénzes ribanc!", "Szerencsétlen, hálátlan senkiházi!" Végül egy kiadós, kamaszlányos bőgés után sikerült olyan őszintén átrágni magunkat az egész viszonyunkon ától cettig, ahogy azelőtt soha. Reggel ötkor másztunk haza, és bírtunk megint együtt röhögni az anyósomék aranybevonatú, kacsát formázó budiján." 


Záróakkordként a hepiend rózsaszínét annyival tompítanánk, hogy reménytelenül elsorvadt barátságok igenis vannak, tényleg változunk, és a környezetünkkel együtt a jó barátok is cserélődhetnek körülöttünk - a sértettséggel telített gőgös szakítás azonban nem ez a kategória, sőt: ha egy baráti kapcsolat még ennyi érzelmet indukál, akkor egy próbát még biztosan megér helyrepofozni.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés