free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Plasztikai műtétek, négyszáz évvel ezelőtt

Borsa         Címkék: árverés, könyv, kulturtripp, műtét, plasztika 0 hozzászólás

Valódi ritkaságnak számít az a 16. századi könyv, mely részletesen ismerteti a korabeli plasztikai műtéti technikákat. Elárverezték.

A közelmúltban, egy aukción került elő egy 16. századból származó kiadvány, melyből  kiderül, hogy négyszáz évvel ezelőtt hogyan is zajlottak a plasztikai műtétek, milyen eljárásokat alkalmaztak az orvosok a sebesült katonák arcának helyreállítására - hiszen akkoriban elsősorban e célból végeztek plasztikai beavatkozásokat. A De Curtorum Chirurgia Per Insitionem című könyvet 1597-ben adták ki, a szerzője pedig Gaspare Tagliacozzi, a Bolognai Egyetem néhai sebészprofesszora.
A kiadvány valódi kuriózumnak számít, hiszen ez az egyik legrégebbi dokumentum, melyben részletes leírások és illusztrációk találhatók a korabeli műtéti technikákról és az operációk során használt eszközökről. A könyvritkaságért a brit Dominic Winter aukciós ház árverésén hatalmas volt a harc, végül egy telefonon licitáló, magát nyilvánosan megnevezni nem kívánó plasztikai sebész vette meg, 11 000 fontért.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés