free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Polentakrém mákkal

Ízbolygó         Címkék: desszert, mák, polentakrém, puliszka, recept 0 hozzászólás

Ízbolygó eddig nem igazán favorizálta a mákos süteményeket. A héten viszont belefutott egy olyan desszertbe, ami mákos volt, mégis ízlett neki. Íme.

Inspirálódom. Néha a dugóban ülve egy étterem tábláján lévő étel neve hozza meg a következő nap ebédjének ötletét, néha egy beszélgetés, vagy egy újságcikk, esetleg személyes élmény. Szerdán este az egyik budapesti főzőiskolában jártam, ahol egy komoly séftől lehetett ellesni az ételek készítésének csínját-bínját. Maga a séf is, és a jelenlévő a csapat is szuper volt, az elkészített ételek és a borok nem különben. A legemlékezetesebb fogás, az est fénypontja számomra a desszert lett. Komoly meglepetést okoztam magamnak is, amikor még repetázni is visszamentem a puliszkasütiből, amiben rengeteg mák lapult. Alapból a mákkal nem ápolok valami szoros kapcsolatot, távolról tiszteljük egymást. Mák témában egyedül a meggyes-mákos rétest jelent nagy ritkán kivételt, de abban is csak azt a fajtát kedvelem, amiben jó sok meggy van és ezáltal a mák olyan szottyos, leveses, pikáns lesz. Ez egy egészen más karakterű étel, mákos is, mégis nagyon ízlett!

Ami az olaszoknál a polenta, az idehaza, illetve Erdélyben puliszka néven fut. Kukoricalisztből vagy darából készül, lehet édes vagy sós, hígabb vagy sűrűbb. Ízesíthetjük fűszerekkel, variálhatjuk zöldségekkel is. Sósan viszonylag gyakran készítem, szeretjük. Édesen azonban még nem fordult meg a konyhámban.

A készítés folyamata ugyanúgy történik, mint a tejbegrízé vagy más kásáé. A kukoricadarát/lisztet folyadékban (víz, tej vagy mindkettő) megfőzzük, majd kiterítjük és szeleteljük vagy még sütőben tovább sütjük. Tényleg hipp-hopp elkészül és akár hús mellé köretnek, akár egy tésztaszósz mellé/alá, de gyors sütiként is remekül megállja a helyét!

Polentasüti mákkal és forró szilvalekvárral

Hozzávalók

2 dl kukoricadara (finomszemű)
6-7 dl tej és víz keveréke
csipet só
1 rúd vanília
2 dkg vaj
kevés méz
8-10 kanál szilvalekvár
1 dl almalé
(opció: 1 löttyintésnyi szilvapálinka)
15 dkg darált mák
5 evőkanál porcukor

A kukoricadarát/lisztet a tej és víz keverékében főzni kezdem. Sózom, mézzel édesítem és a felhasított vanília rudat is beleteszem. Főzögetem nagyjából 5-8 percig, addigra besűrűsödik. Belekeverem a vajat, majd rétegesen poharakba adagolom a masszát a mákkal, vagy ha kevésbé elegánsan adom elő, akkor egy kerámiatál aljára öntöm a massza felét.



A mákot a porcukorral elkeverem, és megszórom, majd erre simítom a massza másik felét. A maradék cukros mákkal megszórom a tetejét is. A szilvalekvárt, ha nagyon sűrű kevés almalével hígítom, majd ha gyerekek nem eszik, hozzáadom a pálinkát is. A lekvárt a mákos-polentás krémmel együtt kanalazom, úgy finom!



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés