free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lengyelország közelről – Polska_rulez! Budapesten

Borsa         Címkék: barátság, kultúrtripp, lengyel 0 hozzászólás

2007-ben hivatalosan is elfogadták a Magyar-Lengyel Barátság Napját - március 23-át. Ismerjük hát meg a lengyel kajákat, piákat, barátokat, bandákat!

A legfrissebb kutatások alapján még génállományban is közel állunk a lengyelekhez, így nem csoda, hogy az évezredes barátság megkoronázásaként 2007-ben hivatalosan is elfogadták a Magyar-Lengyel Barátság Napját - március 23-át. S ha már így alakult, miért is ne ismerkedjünk meg ivócimboráink kultúrájával közelebbről is? Mik a legfinomabb lengyel ínyencségek? Kik pörgetik a lemezeket Varsó legmenőbb klubjaiban? Milyen bandákra tombolnak a lengyel fiatalok Krakkótól Gdańskig? Márciusban három napon át, három helyszínen szívhatjuk magunkba a lengyel kultúrát a Tűzoltó utcában.

Sernik? Barszcz? Żurek? Ha nem hallottál még ezekről a furcsa nevekről, akkor a Mappa Clubban a helyed, ahol megismerkedhetsz néhány tradicionális ételkülönlegességgel, a klub pincéjéből ugyanis egy igazi lengyel éttermet varázsolnak a fesztivál idejére a szervezők, ahol vacsoránk mellé a Ciotka devotka jazztrió játszik majd chansonokat és sztenderdeket lengyelül és magyarul. Miután jóllaktál, csupán pár lépést kell megtenned, és máris ledolgozhatod a fölös kalóriákat az egykor Jailhouse néven ismertté vált Blog Music Clubban, vagy a közvetlenül mellette lévő, kulturális befogadó térként is működő Tündérgyárban.Szinte nincs olyan stílus, amibe ne kóstolhatnánk bele a sokszínű programkavalkád alatt. Itt lesz például a Madness vagy a Manu Chao lengyel helytartójaként is aposztrofálható, nemzetközi sikerekkel büszkélkedő Akurat, vagy a rock-hardcore-electro határain egyensúlyozó Wu-Hae Krakkó sztálinbarokk iparnegyedéből, valamint a két banda énekesei által összeverbuvált, táncosokkal, VJ-kel és egyéb látványelemekkel kiegészült cyberpunk formáció, a Nohucki. Az utca törvényeit is megismerhetjük majd a reggae és grime hatásokat mutató gangsta/street rap csapat, a Firma tolmácsolásában, valamint a katowicei kemény rappel nyomuló Burdello jóvoltából, de hip-hopból hazai oldalról is erős lesz a felhozatal. A város legpöpecebb MC-je, Buppa például a Tour de Funk társaságában mutatja majd meg, hogy milyen is az igazi bringás hip-hop, de pöröghetünk a biciklisfutár-szubkultúra szerves részét alkotó nyolctagú Szexlightkór zenekar szürreális funky-jára is szombaton. És ha már két kerék, a Polska_rulez! nem feledkezik meg a kerékpáros városi közlekedés népszerűsítéséről sem, s egy külön napot szentel a témának bemutatókkal, versenyekkel, bazárral és szervizzel.

A hazai oldalt fogja erősíteni a 2009 őszén alakult, jazz-es és világzenei inspirációkon alapuló, táltos dobbal, transzosan lüktető dorombbal, harmonikával kiegészülő Aznap is, akinek tagjai Widosub, feat. MC Lazarus a koncert után a breakbeat / drum & bass / electro hangzás jegyében magyar és lengyel nyelvű szövegimprovizációkkal hozzák közelebb egymáshoz a két kultúrát.

A koncertek, live actek, DJ-k – rophatjuk majd többek közt DJ Bem és DJ Minek szettjére – és a gasztronómia mellett mindhárom nap találkozhatunk egy-egy filmes blokkal is. Csütörtökön az EleKTro mOOn Vision lengyel-magyar formáció videómunkáiból láthatunk egy összeállítást, pénteken a Łódź-i SE-MA-FOR Filmstúdió jóvoltából a lengyel animációk világába nyerhetünk betekintést, az utolsó nap pedig részleteket nézhetünk meg a Nowa Huta Export keretében megvalósuló Nowa Huta-i krónikából, a vetítést követően pedig magukkal az alkotókkal is találkozhatunk. A Krakkó Város Önkormányzata támogatásával először Budapesten bemutatkozó projekt célja, hogy a Wawel, a Posztócsarnok és a kazimerzi bohémnegyed városát az ’50-es évek általános iparosítási terve keretében létrejött Nowa Huta feledésbe merült városrészén, illetve az ott élő és alkotó emberek egy csoprtján keresztül mutassa be. A Nohucki zenekar látványos show-ján és a filmvetítésen kívül a program része Grzegorz Ziemiański "Nowa hutaiak" című fotókiállítása is. „Azt szeretnénk Nowa Hutáról exportálni, ami a lehető legjobb – a fiatalokat és ez ő ötleteiket, egy alternatív kultúrát.” – mondják az alkotók. Változatosságban, programokban tehát nem lesz hiány a fesztivál ideje alatt.

Polska_rulez!- 3 nap, 3 helyszín
2011. március 24-26.
Tündérgyár / Blog Music Club / Mappa Club

Részletes program, itt.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés