free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Milyen pornót kívánnak a nők?

Borsa         Címkék: pornó, púder, szex 8 hozzászólás

A férjek pornó újságait többnyire a feleségek is átnézik és az internetpornó-függők körében is szép számmal vannak csajok. De vajon, milyen pornót kívánnak a nők?

A Playboy-kreátor Hugh Hefner macsóteóriája, miszerint a pornográfia afféle exkluzív jómulatság/férfimunka volna, öles sallert kapott a '80-as években. A korábban kizárólag a képernyőkön nyöszörgő csajok egyszer csak beálltak a kamerák mögé, s felnőttfilm-rendezőkként próbálták meg újragondolni mindazt, amit a vizuális erotika sötét labirintusában utat törő, hímnemű direktorok azodáig összegereblyéztek.Az igény ugyebár világos. A hatvanas évek fűszívó, orgiákon deliráló hippileányzói igyekeztek ripityomra verni a korábbi évtized turmixgép mellett vegetáló nőideálját. A szexuális forradalom szülte új hölgyikonok nem csupán az erotikus igényeik/vágyaik kinyilvánítására voltak hajlandóak, hanem örömüket is lelték az újonnan felfedezett nemiségben. Beszéltek és élveztek – és az éves pornótermésnek nemcsak szereplőivé, hanem fogyasztóivá is váltak. Eltelt pár év, s az egyre izmosodó feminista nagyszáj megpróbált a pornóvitákban is szóhoz jutni.

Az antipornó-aktivisták úgy gondolják, hogy a triplaiksz jelű filmekben a nő kizárólag szenvedő alanyként ábrázoltatik. A szóbeli erőszaktól - mint amilyen az aktus közbeni becsmérlés, lekurvázás stb. - a fenékpofozáson, fojtogatáson át az egyértelmű nemi erőszakig a nőket számos alkalommal lealacsonyító helyzetekben, a férfihatalom áldozataiként mutatják be. Egy huszonegyedik századi kanadai kutatásban például azt találták, hogy a felnőttfilmek felében kellett a női szereplőknek ellenállás nélkül, közömbösen, sőt, többnyire élvetegen átélniük a szexuális támadást. Úgy tűnt, hogy a női orgazmus misztériumáról felesleges újabb konferenciákat szervezni: a pornómozik nézőpontjából az élvezet leginkább az agresszió mértékétől függ, sőt, abból is származik!

A Hefner-féléknek máglyahalált szánó pornóellenesekkel szemben akadnak feministák, akik épp a szexfilmek fogyasztásában látnák a nők egyre kiteljesedő felszabadulását. Amellett érvelnek, hogy ideje betörnünk a férfiklubok ajtaját, és nyíltan vállalnunk, hogy a szexualitás explicit ábrázolása a nőkre is izgató hatással lehet. A férjek újságait többnyire átnyálazzák a feleségek is, az internetpornó-addiktok körében szép számmal található csajokról már nem is beszélve. Az idézett nőmozgalmárok cenzúra, zúzda és életfogyt helyett sokkal inkább amellett szállnak síkra, hogy ugyan gyártsanak már nőies mozikat is a pornóipar sztahanovistái! Egyfelől: a permanens lihegés vagy a női orgazmusnak vizuálisan a férfiorgazmushoz hasonlóvá tétele – a "Spritze!", ugyebár – igencsak torz képet ad arról, ami a nővel szex közben valójában történik. Másfelől, egymásba alakuló, rózsaszín szervek félórás premier plánjai helyett hadd kerüljön terítékre némi meseszövés, emóció, ölelős-csókos gyengédség is. Hoppá! Az érvelés hallatán azonnal betárazott egy harmadik nőcsoport: Mi az, hogy a nőket max a Vad angyal szüzséjét befogadni képes, szentimentális nyálcsorgatókká degradáljuk? Nehogy már a "Csak csajoknak!" feliratú pornófilmekben is naplementével megfejelt gyertyaviasz-ömlengést kelljen végigszenvednünk, amíg eljutunk a cipzárnyitásig!Szögezzük le, hogy igenis akadnak csajok, akik nem George Clooney szerelmetes fülbeduruzsáról álmodoznak maszturbálás közben. A filmeken nyugodtan lehessen selyemkendőkkel lánynyakat szorítani, arcba köpni vagy élvezni akár, a lényeg, hogy a szereplők mindegyike kontrollpozícióban maradjon. Magyarán: a nővel is az történjen a mozivásznon, amit ő akar. Legyen meg az ő akarata, a szabadsága akkor is, amikor némi önalávetős-mazó játékra vágyik. Amíg a feminista teoretikusok szócsatáztak, addig szociálpszichológusok igyekeztek felmérni, hogy voltaképpen mit szeretne maga a női fogyasztó.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a csajok a férfiakhoz hasonlóan élvezik a szexjelenetek nyílt bemutatását, ugyanakkor leginkább azokat az alkotásokat kedvelik, amelyekben partneri viszonyban állnak egymással a szereplők (vagyis kimondottan negatívan reagálnak azokra a jelenetekre, amelyekben a nőket akaratuk ellenére kényszerítik bizonyos teendőkre, vagy egyértelműen megalázzák). Akadémikus okoskodások ide vagy oda, arra mindenesetre többen felhívták a figyelmet, hogy a pornófogyasztók nagyobb hányada a mai napig férfi... Úgy tűnik, hogy a kortárs pornórendezőNŐk elsősorban ez utóbbi tényt vették figyelembe. Női és férfi direktorok munkáinak összehasonlítása során a legutóbbi vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy ha lehet, a csajok még a pasiknál is több erőszakos jelenetet szőttek a történetekbe (az áldozat szinte valamennyi esetben nőnemű…).

A különbség leginkább abban volt megragadható, hogy a női filmekben több leszbikus jelenet volt látható, vagyis gyakoribb volt a nők által, nőkön elkövetett agresszivitás ábrázolása. Ahelyett, hogy a női szexualitás realitását megmutató, vagy a nőket felszabadult, a saját igényeikkel tisztában lévő, és a vágyaikat érvényesítő személyekként mutatnák be, a női rendezők igyekeztek még a férfikollégáknál is tökéletesebben kiszolgálni a macsó nézőket. Napjainkban hiperagresszív, ultramaszkulin szerepekbe helyezett színésznők versenyezhetnek a pornóoszkárért. Ugyanakkor hogy szükséges/lehetséges-e a női szexfilmnézők kiszolgálása, és hogy milyen filmes eszközökkel, továbbra is jövő idejű kérdés marad.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés