free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A postaláda mint dizájntárgy

Megyeri Nikolett         Címkék: barkács, dizájn, levélszekrény, postaláda, tárgy 0 hozzászólás

Postaládát úgy tűnik bármiből lehet készíteni, talán ezért is találták meg sokan pont a postaládában az önkifejezés lehetőségét. Postaláda-dizájn a borítéktól a fűnyíróig.

Ameddig kilószámra érkeznek a reklámújságok és a hivatalok többsége is csak papíron hajlandó velünk levelezni, addig a postaláda bizony nem lesz egészen felesleges tárgy. Arra azonban viszonylag ritkán gondolunk, hogy lehetne  dizájnosabb, passzolhatna jobban az egyéniségünkhöz… Akadnak viszont olyan tervezők, sőt magánemberek is, akik a postaládában meglátták az önkifejezés lehetőségét… És íme.

Profi verziók

A boríték alakú levélszekrény (kép 1) egy kis, kanadai cég, a Theory + Practice terméke. Ők tervezték és ők is készítenek minden egyes darabot, saját műhelyükben. Végül az interneten értékesítik, méghozzá olyan sikerrel, hogy várólista van, a hetek múlva elkészülő darabokra is.

http://design-milk.com, http://www.instablogsimages.com
Nézd meg a dizájnos postaládákat!

A retrós vonalvezetésű  Cadrona postaláda (kép 2) egy új-zélandi tervező műve. Cink-alumínium védőréteggel bevont acélból készül, az ajtaja pedig fából, aminek köszönhetően egész kedélyes a megjelenése. A kettéosztott, tetős megoldás sem csupán esztétikai célt szolgál, hanem praktikus is, hiszen külön fakkba kerülhetnek az újságok, külön a levelek.

www.instablogsimages.com, www.radius-design-shop.com

Élettelen tárgyakat élő növénnyel kombinálni menő dizájnfogás. Ezt alkalmazta Adriean Koleric kanadai tervező is a füves postaláda (kép 3) megalkotásakor. Persze nem kötelező feltétlenül füvet ültetni a levélszekrény tetején található tálkába: kerülhet bele másfajta növény vagy akár madáritatóként is funkcionálhat.

http://sblom.com

Nem egy túlbonyolított dizájn, mégiscsak van azonban pláne Michael Rösing, Letterman postaládájában (kép 4). Volt, akinek az elöltöltős mosógép, volt akinek a hajóablak ugrott be róla első pillantásra.

Egyedi megoldások

Vannak azonban olyanok is, akiknek nem felel meg sem a normál postaláda, sem a dizájner változat, inkább maguknak csinálnak vagy csináltatnak abszolút mértékben egyedi levélszekrényt. Így tett például az a Miamiban élő háztulajdonos, aki egy kirakati baba, egy postaláda, valamint sok-sok metálkék festék felhasználásával megalkotta a… Bizarr Kék Postalányt (kép 5).

http://sblom.com, www.blogspot.com

A postaláda-barkácsolók között külön "állatfajt" képviselnek azok, akik állatos levélszekrényeket fabrikálnak. Így például szamarasat (kép 6), skorpiósat (kép 7), madarasat (kép 8), esetleg rózsaszín, szempillás disznócskásat (kép 9). Olykor pedig még a praktikum is befigyel, hiszen ez a New York külvárosában nyakát nyújtogató zsiráfos postaláda (kép 10) előzékenyen megkíméli a postást attól, hogy meg kelljen kerülnie a vízelvezető árkot.

http://sblom.com, www.blogspot.com

Mások a foglalkozásukat, netán a hobbijukat "vetítik ki" a postaládájukra, melynek következtében olyan gyöngyszemek születnek, mint mondjuk a palettás (kép 11), a fogas (kép 12), a fényképezőgépes (kép 13), a pisztolyos (kép 14), a kalapácsos (kép 15) vagy épp a gerinces (kép 16) levélszekrény.

www.blogspot.com, http://sblom.com, http://weburbanist.com

Ha valaki házilag barkácsol postaládát, szinte adja magát, hogy valamilyen feleslegessé vált tárgyat hasznosítson újra. Ennek mentén reinkarnálódhatott levélszekrényként - többek között - egy öreg mikrohullámú sütő (kép 17), egy kiszolgált számítógépház (kép 18), egy rakás biciklialkatrész (kép 19), egy rozsdás fűnyíró (kép 20), sőt még egy parkolóóra (kép 21) is.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés