free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A postaláda mint dizájntárgy

Megyeri Nikolett         Címkék: barkács, dizájn, levélszekrény, postaláda, tárgy 0 hozzászólás

Postaládát úgy tűnik bármiből lehet készíteni, talán ezért is találták meg sokan pont a postaládában az önkifejezés lehetőségét. Postaláda-dizájn a borítéktól a fűnyíróig.

Ameddig kilószámra érkeznek a reklámújságok és a hivatalok többsége is csak papíron hajlandó velünk levelezni, addig a postaláda bizony nem lesz egészen felesleges tárgy. Arra azonban viszonylag ritkán gondolunk, hogy lehetne  dizájnosabb, passzolhatna jobban az egyéniségünkhöz… Akadnak viszont olyan tervezők, sőt magánemberek is, akik a postaládában meglátták az önkifejezés lehetőségét… És íme.

Profi verziók

A boríték alakú levélszekrény (kép 1) egy kis, kanadai cég, a Theory + Practice terméke. Ők tervezték és ők is készítenek minden egyes darabot, saját műhelyükben. Végül az interneten értékesítik, méghozzá olyan sikerrel, hogy várólista van, a hetek múlva elkészülő darabokra is.

http://design-milk.com, http://www.instablogsimages.com
Nézd meg a dizájnos postaládákat!

A retrós vonalvezetésű  Cadrona postaláda (kép 2) egy új-zélandi tervező műve. Cink-alumínium védőréteggel bevont acélból készül, az ajtaja pedig fából, aminek köszönhetően egész kedélyes a megjelenése. A kettéosztott, tetős megoldás sem csupán esztétikai célt szolgál, hanem praktikus is, hiszen külön fakkba kerülhetnek az újságok, külön a levelek.

www.instablogsimages.com, www.radius-design-shop.com

Élettelen tárgyakat élő növénnyel kombinálni menő dizájnfogás. Ezt alkalmazta Adriean Koleric kanadai tervező is a füves postaláda (kép 3) megalkotásakor. Persze nem kötelező feltétlenül füvet ültetni a levélszekrény tetején található tálkába: kerülhet bele másfajta növény vagy akár madáritatóként is funkcionálhat.

http://sblom.com

Nem egy túlbonyolított dizájn, mégiscsak van azonban pláne Michael Rösing, Letterman postaládájában (kép 4). Volt, akinek az elöltöltős mosógép, volt akinek a hajóablak ugrott be róla első pillantásra.

Egyedi megoldások

Vannak azonban olyanok is, akiknek nem felel meg sem a normál postaláda, sem a dizájner változat, inkább maguknak csinálnak vagy csináltatnak abszolút mértékben egyedi levélszekrényt. Így tett például az a Miamiban élő háztulajdonos, aki egy kirakati baba, egy postaláda, valamint sok-sok metálkék festék felhasználásával megalkotta a… Bizarr Kék Postalányt (kép 5).

http://sblom.com, www.blogspot.com

A postaláda-barkácsolók között külön "állatfajt" képviselnek azok, akik állatos levélszekrényeket fabrikálnak. Így például szamarasat (kép 6), skorpiósat (kép 7), madarasat (kép 8), esetleg rózsaszín, szempillás disznócskásat (kép 9). Olykor pedig még a praktikum is befigyel, hiszen ez a New York külvárosában nyakát nyújtogató zsiráfos postaláda (kép 10) előzékenyen megkíméli a postást attól, hogy meg kelljen kerülnie a vízelvezető árkot.

http://sblom.com, www.blogspot.com

Mások a foglalkozásukat, netán a hobbijukat "vetítik ki" a postaládájukra, melynek következtében olyan gyöngyszemek születnek, mint mondjuk a palettás (kép 11), a fogas (kép 12), a fényképezőgépes (kép 13), a pisztolyos (kép 14), a kalapácsos (kép 15) vagy épp a gerinces (kép 16) levélszekrény.

www.blogspot.com, http://sblom.com, http://weburbanist.com

Ha valaki házilag barkácsol postaládát, szinte adja magát, hogy valamilyen feleslegessé vált tárgyat hasznosítson újra. Ennek mentén reinkarnálódhatott levélszekrényként - többek között - egy öreg mikrohullámú sütő (kép 17), egy kiszolgált számítógépház (kép 18), egy rakás biciklialkatrész (kép 19), egy rozsdás fűnyíró (kép 20), sőt még egy parkolóóra (kép 21) is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés