free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Programok idősekkel

Trapp Henci         Címkék: idős, program, púder, szabadidő, város 13 hozzászólás

Tévedés lenne azt hinnünk, hogy nagyszüleinket például a keresztrejtvény fejtésen kívül semmi más nem érdekli. Lássuk, hogy miként tudjuk elszórakoztatni őket, a nagyvárosban.

Létezik az a közhely, hogy a nyugdíjas évek az emberek második gyerekkora. Talán felhőtlenségében hasonlítható illetve abban, hogy idős ember szorul rá a fiatalok segítségére. Természetesen most elfelejtjük gyenge fizikumukat, labilis egészségüket és az ideális nagyszülők példáján át mutatunk be néhány ideális nagyvárosi programot. Feltételezésünk az, hogy nagyszüleink eltöltenek velünk egy napot, amikor nekünk kell gondoskodni a szórakoztatásukról.

Enni kell

A legbiztonságosabb program, ha az időseket elvisszük egy klasszikus étterembe, ahol az étlap nem tartalmaz felesleges idegenszavakat, ahol az ételek egyszerűek, ízletesek és nem is túl drágák. Nagyanyáink általánosságban spórolósak, és még csak nézni sem szertik, hogy tízezreket adunk ki egy-egy ebédre. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy az idősebbek nem akarnak olyan helyen megjelenni, ami nekünk fiataloknak trendinek, coolnak számít, érthető, ha kíváncsiak. Természetesen nem kell végletekben gondolkodni, ahogy mi sem megyünk tini diszkóba, ők sem vágynak olyan füstös, zajos, sok-sok decibelen szóló zenés helyre, ahol mi esetenként igen remekül érezzük magunkat. Mutassunk meg bátran egy-egy szeletet a számunkra kedves, de mindenképpen szolid helyekből.Grasszáljunk

Ebéd után egy városi séta, kirakatok bámulása üdítő lehet. A bevásárló utcák kínálata ámulatba ejtheti az öregeket és lehet közösen értetlenkedni, hogy mi kerül egy kézi táskán másfél millió forintba. A plázák már rég nem csak tinikkel vannak tele és egy kisfaluból érkező nagyszülőnek, mindenképpen érdekes lehet az eszeveszett forgatag, ami a nagyobb bevásárlóközpontokra jellemző. Ha elegünk volt a városból, irány a zöld! Egy kis séta a ligetben, a szigeten, a folyóparton és máris könnyedebben van a testünk és a szellemünk. Ezek az alkalmak tökéletesek arra, hogy nagyokat beszélgessünk a múltról, a családról, olyan dolgokról, amiket mi nem éltünk meg, de az életünk, a létünk alakulásához nagyban hozzájárultak.

Kultúra

A színház mindig jó választás, ha idősekről van szó. Próbáljunk meg olyan darabot választani, amelyben számukra régóta ismert színészek játszanak, hadd lássák, hogy a híres emberek felett is eljár a kor. Persze megpróbálkozhatunk egy-egy underground darabbal is, de talán egyszer számunkra is frissítően hat egy klasszikus darab. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szépművészeti kiállítások is érdekelhetik az idősebb generáció tagjait és egy-két modern tárlat még arra is lehetőséget adhat, hogy új hatások érjék, a már sokkal kevesebb információhoz jutó nagyit.

Idősebbek is elkezdhetik

A mozgás nem csak a fiatal, fitt emberek kiváltsága. Néhány évvel ezelőtt óriási divattá vált – és főleg az öregek körében – a nordic walking. Amikor először láttunk idősödő hölgyeket a belvárosban, két síbotszerű eszközzel sétálgatni, meglepődtünk. Aztán egyre elterjedtebb lett ez a kényelmes sport. Persze nem arra találták ki, hogy a szmogos belvárosban túrázzunk ilyen módon. Az 1930-as években alakult ki finnországi sífutók körében, akik így edzettek a nyári időszakban. Ezzel a különleges gyaloglótechnikával tartották szinten az erőnlétüket, fejlesztették állóképességüket. Ez a botos gyaloglás viszonylag későn, a kilencvenes évek második felében kezdett hódítani önálló sportágként, természetesen Skandináviában. A szakember szerint a bot fontos különbséget hoz a sima sétához képest. Ezek használatával önkéntelenül meghosszabbodnak a lépteink, a karok ellentétes mozgása minden lépésnél adott lesz, dinamikát kap a járásunk és ritmust ad a lépteinknek. A botok használata miatt ízületeinket kisebb terhelés éri, ami különösen fontos túlsúlyosaknak és az időseknek. Az ízületeket támogató izomzatunkat is jelentősen megdolgozza, az összesen hatszáz izmunk, közel kilencven százalékát megmozgatja. Ezzel a mozgásformával bátran megismertethetjük nagyszüleinket!

Ti szoktatok közös programokat szervezni a nagyszüleitekkel, esetleg más idős rokonotokkal? Ha igen miket és, ha nem miért nem?


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés