free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kiút a prostitúcióból

Fiáth Tita         Címkék: függőség, kábítószer, kapcsolat, lélek, prostitúció 0 hozzászólás

A pszichológusok rendületlenül kutatják, mi minden vezethet vissza egy egykori prostituáltat a kocsisorról az életbe. Mert az egyéni akarat sokszor nem elégséges.

Az Almodóvar- vagy a Pretty woman-féle filmek rózsaszínesre satírozott kurvaélet-ábrázolásától függetlenül valószínűleg sejtjük, hogy a luxushotelekből vagy Dubaiból kiebrudalt, a szemétégetőnél ácsorgó utcalányok élete inkább horror, mint mókakacagás. Az intézeti gyerekkor, a paplan alá bekúszó, alkoholista apa, a drogfüggőség és a szegénység sokat vizsgált előzmények. Szerencsére újabban arra is kíváncsiak a pszichológusok, mi minden vezethet vissza a kocsisorról az élhetőbe.

Mint számos egyéb Nagy Elhatározás és életformaváltás esetén, a gödör aljára csattanást itt is afféle mérföldkőként tartják számon a lányok. A fogyókúráink gyakran kezdődnek a megalázó felismeréssel, hogy a farméretünk miatt dupla helyjegyet kell váltanunk vonaton. A cigit akkor hajítjuk kukába, amikor a kiszemeltünk félve tesz célzást a csókolózási terveit feledtető szájszagunkra. Egy amerikai vizsgálatban megszólaló prostituáltak a kliens általi brutális veréstől a túladagolásig szintén számos "kulcsélményt" meséltek el, amelyek hatására végül megérett bennük az elhatározás. "Évek óta crackfüggő voltam - mondta a 29 éves Amy. - Egyre többször mentem el a detoxba, végül annyira kimerültem, hogy teljesen szétestem. Az ébredésem utáni első kérdésem az volt, hogy tudnának-e ágyat biztosítani, ha hosszú távú kezelést kérek." Akadt nő, akinek a gyerekei feletti gyámság elveszítése, és a kicsik intézetbe kerülése jelentette az utolsó cseppet, de olyan is, aki kénytelen volt elvinni egy drogos balhét, és öt év börtönbüntetéssel szembesült: "Különös, de mégis valami klassz dolog sült ki egy olyan borzalomból, hogy lesitteltek - emlékezett vissza a 34 éves Yolanda. - Elmebeteg módon éltem, kész öngyilkosság volt. Ha nem kerülök be, mára valószínűleg elkapartak volna valahová."

www.nouse.co.uk

Az egyszeri pofára esés azonban édeskevés: a mókuskerékből való kiszálláshoz elengedhetetlen a külvilág támogató jelenléte is. Amy a férjével kezdett el drogozni - a férfi egy idő után a futtatója is lett. Ritka eset, de amíg Amy később a rehabon lábadozott, a férje is leállt, és ultimátumot adott a nőnek: vagy a cuccot választja, vagy őt. A nők nagyobbik része azonban kevésbé szerencsés: "A szociális munkások meg a pszichológusok mindig arra biztattak, hogy kapcsolat, úgy értem, pasi nélkül álljak le, és szedjem rendbe magam - mesélte a 31 éves, a heroinfüggőségéből immár felépült Mary. - Asszem, igazuk van. Egy férfi elszívja az energiáidat, aztán ha labilissá válik, húz magával lefelé. Jobb, ha önmagadból merítesz erőt!" Úgy tűnik, a személyiség hiányzó erőinek a pótlására valóban nem a legmegfelelőbb egy újabb addikció - nevezetesen a társfüggőség - kialakítása. Olyasmi ez, mintha az ember elveszítené az egyik lábát, ám ahelyett, hogy protézist készíttetne, inkább a szerelme lábait használná mankó gyanánt. Az ilyesféle kártékony összeolvadásokban az Ént a Másiktól elválasztó határok feloldódnak, eltűnik az egyéni felelősség, és hasonló zűrzavar keletkezhet a személyiségben, mint amilyen a prostitúcióval / drogfogyasztással együtt járó, zűrös életforma során állt elő.

Hogyan hidalható át mégis a kapcsolat, a szeretet iránti alapvető szükséglet, és az autonómia, az Én önállóságának megőrzése? A drogfüggés és a prostitúció feladását követően a kiteljesedést biztosító párkapcsolatok kialakítása mellett nagyon fontosnak tűnt az interjúkban a valakiért való felelősségvállalás képessége is: "Odaköltözött hozzánk a mostohalányom - mondta a 28 éves Jane -, és ez egyszerre elgondolkoztatott. Hogy tanácsolhatnám neki, hogy legyen kitartó, járjon iskolába, jelentkezzen egyetemre, és küzdjön körmeszakadtáig, ha bármikor felteheti nekem a kérdést: Ugyan már, Jane, Te sem dolgozol, és mégsem élsz rosszul? Ekkor fogtam fel először valamit abból, hogy nem elég dumálnom. Hogy valami példamutatás sem ártana!" A gyereknevelésen kívül a prostitúcióból sikeresen kikeveredő nők másik fegyvere a régi kapcsolatok felújítása volt olyan ismerősökkel, akik nem a "kurvaéletükhöz" kapcsolódtak. A prostituálódás gyakran a "csillogó életforma" iránti könnyű elcsábulással kezdődik - az olyan presztízsjavak iránti vonzalommal, mint a márkás ruhák és luxusautók, amelyekről később derül csak ki, hogy sohasem a veszélyes melót végző lányok a tulajdonosaik. Ahhoz, hogy "fejben" is elszakadjanak az ipartól, akik tehetik, felveszik a kapcsolatot a korábbi életük meghatározó figuráival. "Apámékat utáltam - folytatja Jane. - Piásak voltak mind a ketten, előfordult, hogy két-három napig alig ettünk a húgaimmal. A szomszédaink viszont nagyon jószívű emberek voltak. Sokszor megvendégeltek, és átnézték a leckéinket. Az első utam hozzájuk vezetett a kórházból. Jó volt csak úgy dumálni velük. Irigyeltem őket. Hogy ilyen egyszerűen, mindenféle rongyrázástól és színjátéktól mentesen is lehet élni, ahogy nekik sikerült!"

http://narconon.ca

A prostitúcióból való végleges kikeveredéshez az egyéni akarat sokszor nem elégséges: az anyaotthonok, pártfogói szolgálatok, drogambulanciák, a felelősségteljes és érteles munkát biztosítani képes védett munkahelyek segítségére ugyancsak szükség van. Ahogy mindannyiunk odafigyelésére is - például arra, hogy ne menjünk el szó nélkül itthon sem, amikor fiatalkorú lányok tömegei invitálnak pár ezer forintért a fénykép-automata függönye mögé Budapest legforgalmasabb aluljárójában...LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés