free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hétköznapi gondokkal is érdemes pszichológushoz fordulni

Borsa         Címkék: gond, kultúrtripp, probléma, pszichológus 6 hozzászólás

Hajlamosak vagyunk azt gondolni: pszichológushoz csak a súlyos problémákkal küzdő emberek fordulnak. Valójában azonban „hétköznapi” gondokkal is érdemes felkeresni.

Ha ez bárkit is megnyugtat: igen, valahol természetes a pszichológus szó hallatán bennünk feltörő ösztönös tiltakozás. Nem is nehéz kitalálni, miért: azon kívül, hogy joggal tartunk a vaskalapos környezet negatív megítéléstől, megrémülünk magától a tudattól is, hogy egy számunkra ismeretlen személynek szolgáltassuk ki legféltettebb titkainkat, gyengeségünket és problémáinkat. És akkor még szót sem ejtettünk arról a tényezőről, ami a legnagyobb súllyal esik latba: aki pszichológushoz fordul, kénytelen beismerni önmagának, hogy neki is vannak problémái, amelyekkel nem tud egyedül megküzdeni. Így aztán semmiképp se reménykedjünk, hogy a barátnőnk válására vagy a szomszéd krónikus munkahelyi problémáira gyógyír lenne egy „menj el pszichológushoz” jellegű tanács. Hiszen erre a javaslatra szinte gondolkodás nélkül érkezik a sértődött válasz: „Pszichológushoz? Hogy mondhatsz ilyet? Vannak problémáim, de azért nem vagyok őrült!”

Nem „dilidoki”

Pedig ez azért így erős túlzás. Az persze tény, hogy a pszichológus feladatkörének szerves része a hozzá bizalommal forduló, komoly szenvedésnek kitett, esetlegesen súlyos pszichés zavarral küzdő páciens kezelése, az ok-okozatok felgöngyölítése, hogy aztán az egyénre szabott terápia során a lélek ép komponenseinek segítségével, közös munka eredményeképp megvalósulhasson a pszichés regeneráció, melyet remélhetőleg a szenvedésmentes jövő és a gyógyulás követ. A szűklátókörűség szemüvegét félretéve azonban elmondhatjuk: a klasszikus, komoly pszichés zavarokon, a zárt osztály és a Xanax rémisztő világán túl van egy kevésbé rázós területe is a lélekgyógyászatnak, ami közel milliónyi okot szolgáltat arra, miért járjunk el időnként a kozmetikuson, fodrászon vagy a könyvtáron túl a pszichológus magánpraxisába is. Hiszen – annak ellenére, hogy ez a tény kis figyelmet kap – a pszichológus kellő energiával és munkával mindannyiunk számára hasznos része lehet a frusztrált hétköznapok tehermentesítésének és pozitív megélésének.Szomorú, de valahol mégis nagyon egyértelmű, hogy alig akad köztünk, aki ne tudná, milyen agyrém tud lenni a válás, milyen sebeket ejt egy szakítás, egy abortusz, egy közeli családtag halála, hogyan hat ránk a folyamatos munkahelyi stressz, és akkor az önmagunkkal való elégedetlenség, az önértékelési zavar kínzó jelenlétéről még szót sem ejtettünk. A gondok kéretlenül érkeznek, halmozódnak, és borítékolható, hogy megfelelő közbenjárás nélkül ezek a konfliktusok olyannyira beeszik magukat a hétköznapjainkba, hogy mire észbe kapnánk, tehetetlenül ücsörgünk majd azon a kupacon, melyet az évtizedek alatt gondosan felhalmozott, megoldatlan kríziseink alkotnak.

Nem is csodadoktor, de segít

Ugyanakkor persze jogos, hogy elsőre hitetlenkedünk, nem értjük, mi köze lenne a mi problémáinkhoz, és hogyan segíthetne – ha tud egyáltalán – kívülállóként megoldani őket egy ismeretlen, akiről csak annyi megnyugtató információnk van, hogy a szobájába lépve sehol egy mogorva ápoló vagy kényszerzubbony, és hogy a falat egy hitelesnek tűnő pszichológusdiploma díszíti. Mi tagadás: ha azon kevés kiváltságosok közé tartozunk, akinek az életében az empatikus szülő, a megértő férj vagy a mindig készségesen ugró legjobb barátnő képes rá, hogy ha szükséges, mindig objektív pozícióba helyezkedve, a puszta tényekre hagyatkozva, hatékonyan tereljen minket – nos, akkor nincs is szükségünk szakemberre. Ennek hiányában azonban „csak” egy csomó jóakarónk és kedves barátunk van, akik biztatnak, tanácsot adnak, lelkesítenek, sok esetben azonban mégsem tudnak kisegíteni minket a munka, a gyereknevelés vagy épp a párkapcsolat problémáiból. Marad tehát a terapeuta.

Persze ne is misztifikáljuk túl a helyzetet. A pszichológus nem csodadoktor, nincs varázspirulája, és nem elég egyszer-kétszer felkeresni ahhoz, hogy utána boldogan élhessünk, amíg meg nem halunk. A szakember megkeresése csupán egy ütőkártya számunkra ahhoz, hogy kézbe vehessük saját sorsunkat, nekilássunk felszámolni a hétköznapi gondok okozta szenvedést, a rendszeressé vált negatív hangulatot, megváltoztathassunk egy számunkra kilátástalannak tűnő élethelyzetet, vagy hogy éppen közelebb juthassunk önmagunk megismeréséhez. Mindenesetre merjük felvállalni, hogy problémáink vannak, és ha tettre késznek érezzük magunkat, ne hezitáljunk, hanem keressünk fel egy pszichológust, és vágjunk bele ebbe a nagy, de felettébb hasznos „munkába”. És ha belevágunk, jegyezzük meg azt is: tényleg munkáról van szó, mert a pszichológussal kialakított jó és hatékony kapcsolathoz nemcsak pénz és idő, hanem rengeteg energia, kitartás és néha szenvedés is szükségeltetik.
Hogy kinek van szüksége pszichológusra? Itt most nem ez a kérdés. Inkább az, hogyan lehetséges, hogy ebben a világban, ahol a csapból is az egészséges életmódról, a mozgás jótékony hatásáról szóló eszmefuttatások folynak, épp életünk alapjára, pszichés immunrendszerünk karbantartására nem fordítunk elég figyelmet. El lehet hessegetni a gondolatot, hogy talán mi is rászorulunk egy kis lelki rehabilitációra, de nem biztos, hogy hosszútávon megéri.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés