free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rádióhallgatási szokások, avagy vegyétek az adást!

Szirmai Hedvig         Címkék: kultúra, rádió, rádióhallgatás, szokások, történelem 2 hozzászólás

A rádiók körüli hercehurca után megnyugodni látszanak a kedélyek, ezért kicsit visszanyúlunk a múltra és emlékezünk a szépre. Szabó család és Ez a jövő egyétek!

Szokás mondani, hogy nélkülözhetetlennek tartott hétköznapi eszközeinket végső soron mind-mind a háborúzásnak köszönhetjük, hiszen azokat a hadseregtől kapott pénzen fejlesztették ki a neves tudósok. Vagyis, hogy a katonaság a folyamatos fegyverkezés, a háborúk és az űrkutatás miatt egyre több hasznos kütyüt kísérletezett ki, s az újabb és újabb találmányok rendre kiszorították a régieket, amelyek így szépen bekerültek az "egyszerű halandók" életébe. A következő mondat pedig része az igazi magyar virtusnak: "Akár tetszik a világnak, akár nem, minden egyes korszakalkotó találmányt mi, magyarok hoztunk össze!" Na, ezeket a jól hangzó mondatokat a rádióval kapcsolatban is elő lehet venni. Az első világháború lehetőséget adott a friss találmány kicsiszolására, és igen, a magyarok élen jártak a rádiózásban is. De azt azért illik hozzátenni, hogy Puskás Tivadar Telefonhírmondója még csak annyiban hasonlított a rádióra, hogy híreket és műsorokat közvetített. Az ő 1893-as találmánya ugyanis még a telefonzsinórra alapult, így azt a Magyar Rádió 1925-ös megalakulása után gyorsan kiszorította a vezeték nélküli verzió.

http://moodyradiopaulbutler.files.wordpress.com
Családi rádiózás a hőskorban

Az 1890-es években az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Oroszországban is sikeresen továbbítottak rádiójeleket a tudósok - köztük Tesla, Marconi, Bose és Popov. A rádió kialakulásával kapcsolatban még nagyon sok nevet és évszámot fel lehetne sorolni, de a technológia szülő atyjaiként ezt a négy urat szokás megnevezni. Közös munkájuknak köszönhető maga a rádiózás. A jelenség már a 20. század legelején ismert volt, de a világ legtöbb pontján a húszas években kezdődött meg a hivatalos műsorszórás. Az első csatornák többnyire híreket, időjárást, zenét, esetleg hivatalos értekezéseket, egyetemi előadásokat tűztek műsorra. Ezekben az adásokban még nem voltak reklámok, de az édes élet csak 1937-ig tartott, amikor az Egyesült Államokban bemutatták az első szappanoperát. Ma már nehéz elképzelni, de ez a műfaj eredetileg rádióra készült, már csak azért is, mert akkor még nem találták fel a tévét. A rádiós sugárzásra írt szórakoztató kis epizódokat tisztítószereket gyártó cégek szponzorálták - innen az elnevezés. Hihetetlen, de az 1937-ben elindított szappanopera, a Guiding light egészen 2009-ig tartotta magát, bár akkor már televízióműsorként búcsúzott a nagyérdeműtől.

Rádióhallgatási szokások a hőskorban

Magának a rádió szónak megszületésekor - a 19. században - még csak a rádióaktivitáshoz volt köze. A század végén, az első kísérletek idejében, már rádiótelegráfról és vezeték nélküli telegráfokról cikkeztek a szaklapok, majd a 20. század elején az egyre gyakrabban használt szó rövidült rádióra.

http://dessalles.com
A Guiding light szappanopera felvétele

Ma már egyre kevesebb az olyan ház, ahol kora reggel bekapcsolják a konyhai kisrádiót (természetesen a Kossuth-ot) és lefekvésig ki sem kapcsolják, de 20-30, sőt, a rádió hajnalán, 85 évvel ezelőtt minden egészen máshogyan működött. Mivel a húszas évekbeli technológia csak a hang továbbítására volt képes, a rögzítésre nem, így a korai rádióműsorok mind élő adások voltak - a hírolvasásoktól a beszélgetéseken keresztül a koncertekig. Aztán később jöttek a közvetítőkocsik és a rögzített műsorok. A Magyar Rádióban az ötvenes években indult például a Szabó család. Az ötvenes években kezdődött a Jó ebédhez szól a nóta műsorfolyama is, és ez is a 2007-es évig tartotta magát a Petőfin. (Aki nem bírja magyar nóta, operett és népzene nélkül, most is megkaphatja az adagját az MR7 Dalok és dallamok webrádión és az MR6-on.)


Készül a Szabó család

Szóval, a rádió pillanatok alatt belopta magát az emberek szívébe, hát még amikor jött a hordozható, tranzisztoros táskarádió, amivel a strandon is jól lehetett szórakozni! Még a nyolcvanas években is a család minden tagja szívesen hallgatta a műsorokat: a felnőtteknek Déli Krónika, utána Ki nyer ma? - játék és muzsika tíz percben, a kisgyerekeknek Esti mese, a tinédzsereknek Poptarisznya, a tévémentes hétfő estéken "Hallgassunk kabarét! A kabaré, az nagyszerű dolog.", a fülhallgatóval éjszaka is rádiózó nagyszülőknek meg régi dallamok, nóták és beszélgetések.

Rádióhallgatási szokások az újkor előtt

A rendszerváltást megelőző években a Reggeli csúcs a Petőfin már nagyon hasonlított egy igazi ébresztő show-ra, de ebben a műfajban az első magyar kereskedelmi rádió, a Danubius virított. Utóbbi csatorna érdekes képződmény volt, névleg kereskedelmi, de a gyakorlatban a Magyar Rádió szerves része - olyannyira, hogy annak saját épületében és nagyrészt saját kollégáival működött éveken át. Mindenesetre itt ismerhette meg a rádiózó nagyközönség az első magyar, amerikai típusú morning show-t, a Cappuccinót. Műsorvezetői (Jakupcsek Gabi, Buza Sanyi és Gundel Takács Gábor) jókedvűek, frappánsak, szórakoztatóak voltak, akiket hallgatva viccesen indult a nap. Ez a vonal aztán folytatódott az egykor legendás Bumerángban és napjaink fantáziátlan nevű Morning show-jában is.

A Borsa kedvenc rádióműsorai:

- Szepesi György közvetítése az évszázad mérkőzéséről, 1953-as angol-magyarról: "Puskás lő! Góóól!"
- Poptarisznya - B. Tóth László örökbecsűje a nyolcvanas évekből feledhetetlen szignálokkal, a magnósoknak szánt blokkal és a Poptaritoppal
- Kettőtől ötig - kívánságműsor Gálvölgyi Jánossal a Petőfin amúgy régiesen
- Casey's top 40 - a jellegzetes hangú amerikai műsorvezető Caisey Kasem angol nyelvű műsora valamelyik korai kereskedelmi rádióban a rendszerváltás körül
- Csiszár Jenő: Apukám világa a Juventusban, majd a Petőfin - valódi interaktív rádiózás a fiatalok nyelvén a kilencvenes években, amikor az még nagyon nem volt divat
- Cappuccino Briannel, aki eszméletlen angol akcentussal adta elő a legnagyobb marhaságokat mindenféléről a kilencvenes években Boros Lajos és Bochkor Gábor akkori műsorában
- Tilos Rádió: Ez a jövő, egyétek! - Superman, Bishop Fat, Vidéki Béla és Izil az élet dolgairól a kilencvenes évek végén Budapesten

Amerikában Orson Wallace keltett riadalmat, amikor marslakók támadásáról készített élethű rádiójátékot. 1938-ban még olyan hitele volt a rádiónak, hogy komoly pánik tört ki, pedig a készülékek csak H. G. Wells Világok harca című könyvének feldolgozását sugározták. Az amerikai rádiózás egészen másfajta korszakáról szól a Howard Stern életét bemutató Intim részek című film. Ebben az időben, (a hetvenes években) a tulajdonosok már azt is meghatározták, pontosan milyen hanglejtéssel, hány másodpercen át mondják ki a rádiócsatorna (WNBC – doblöjúeeenbíszíí) nevét a műsorvezetők.

http://bringonthefunk.files.wordpress.com
Howard Stern

A pénz, a reklámbevétel határozta meg a műsorstruktúrát, a megszólalók hangfekvését, a sugárzott dalokat - ez egyébként azóta is így megy, már nálunk is. Az amerikai rádiózós módiba engedett betekintést a Jó reggelt, Vietnám! című film is, amelyben az éter nemcsak a katonák kedvenc zenéit, de a magvas gondolatokat is közvetítette a sereg minden egyes tagja felé. A rádió olyannyira része volt a mindennapoknak, hogy nem egy sorozatban is megörökítették - gondoljunk csak a Miért éppen Alaszka rádiósára a 90-es évekből, vagy a Férfi fán terem kapcsolat trénerére a közelmúltból. Woody Allen a tőle megszokott édes-bús romantikus klasszikusban, A rádió aranykorában örökítette meg ezt a mindennapi használati eszközt és annak a társadalomra gyakorolt hatását. Hosszan lehetne még sorolni a rádió és a kultúra kölcsönhatását, de talán enélkül is vette mindenki az adást.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés