free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyugdíjas reklámfigurák: Skála, Tisza, Röltex

Borsa         Címkék: reklámok, skála, tárgy 1 hozzászólás

Megszépítő távolságból még inkább lehet szeretni gyerekkorunk reklámfiguráit. Skála, Tisza, Röltex - a Borsa nosztalgiázik.

A reklámokat manapság leginkább utáni "illik". Mert túl sok van belőlük, mert gyártósoron készülnek, mert szerethetetlenek. Az évtizedekkel ezelőtti reklámokra viszont már-már szívvidámító érzés visszagondolni, a legkönnyebben és legszívesebben pedig azokra a bájos és karakteres rajzfigurákra emlékszünk, melyek a korabeli hirdetésekben és emblémákon szerepeltek...  Kicsit nosztalgiázunk.

Skála, Tisza

"Bemegyek, kijövök, de milyen jól kijövök, ha bemegyek" - énekelte éteri, héliumos bohóchangon a Skála Kópé a nyolcvanas évek elején, az első, magyar animációs reklámfilmben. A Jarolics Béla grafikus által, 1978-ban megalkotott kópé jó eséllyel minden idők legjellegzetesebb magyar reklámfigurája, a korszak egyik jelképe. Szíve „mindig a vásárlóké” és mellesleg jelen sorokat író Borsamunkatárs óvodai jele is volt. (Igen, csak a szíve, mert a teljes kópét külön kérésre sem voltak hajlandóak felfesteni a kisszekrényre, kiságyra, kisfésűre...)A Tisza Cipőgyár reklámjainak szereplője volt a hetvenes-nyolcvanas években ez a kócos kis   cipész, melyet többféle kivitelben és pózban, ám "minden időben Tisza cipőben" és az  elmaradhatatlan kalapáccsal a kezében ábrázoltak. A ma is létező és retró-kult mivoltára nagyban építő Tisza márka - szerintünk érthetetlen módon - egyáltalán nem használja a figurát, pedig pólómintaként például abszolút el tudnánk képzelni.

Állami Biztosító

Az Állami Biztosítótól két emlékezetes reklámfigurát is fel tudunk idézni. A Tankó Béla által megrajzolt, egyik kezében pajzsot, a másikban pedig bárdot tartó katona a hetvenes évektől szerepelt a vállalat reklámjaiban és szóróanyagain. A nyolcvanas években aztán a Casco biztosítás saját arcot kapott egy szöszi őrangyal-figura - "még szerencse, hogy van" - Gábriel személyében.

biztositasimuzeum.hu, retronom.hu


Mirelite, Röltex

Akadnak olyan retró reklámfigurák is, amelyek - ha nem is túl feltűnően, de - a mai napig is szolgálatot teljesítenek. Ilyen például a Mirelite (Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite Terméke) márka, Solymosi Xénia grafikus által tervezett, vigyori eszkimófigurája is, ami ugyan elvesztette hőmérőjét és helyette napocskát kapott a kezébe - méghozzá tálcán -, de legalább nem tűnt el teljesen.

retronom.hu

Szintén a  nagy túlélők közé tartozik Röltex Rózsi. Az ötvenes években született fonaltestű lány egykor plakátok és kártyanaptárak ikonikus szereplője volt, manapság már "csak" a Röltex emblémájában díszeleg. El kell ismerni: jól tartja magát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés