free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rák megelőzésre: egyél ribizlit!

Trapp Henci         Címkék: betegség, bőr, egészség, gyümölcs, rák 0 hozzászólás

A ribizli, ez a kis bogyós gyümölcs, tele van vitaminnal, gyönyörű lesz tőle a bőr, egészséges, gyógyító, mellesleg isteni friss és finom. De mi van a ribizliben, amitől ilyen jó?

A ribizli a nyár legegészségesebb gyümölcse, igaz, hogy a kis bogyókákat macerás leszedni a fürtökről és a gyümölcs magja is elég méretes a húsához képest, de sok kicsi sokra megy, ráadásul van egy trükk, hogy a legegyszerűbben lefejthessük a fürtről a gyümölcsöt: villa fokai közzé befűzzük és lehúzzuk, ennyi.

Hiteles információk következnek a ribizliről azért, hogy Borsaolvasót meggyőzzük arról, hogy igenis ribizlit kell enni, kétpofára! A ribizli hivatalos neve, Ribes rubrum, fekete, fehér és piros bogyókban jelenik meg a cserjéken, színük a fajtájuktól függ. A fekete a legkevésbé kedvelt, mert savanyú, viszont abban van a legtöbb vitamin és antioxidáns. Kitűnő lekvárnak, bornak, szósznak. Vadon is megterem, főleg a Kárpát-medence nyugati és déli felén. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be. Energiatartalma – az álbogyós termésé – elhanyagolható, száz grammban csupán 29 kcal/121 kJ van, fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, zsírtartalma pedig mindössze 0,5 gramm. Növényi rostjai, antioxidáns tulajdonsága, és a száz grammban lévő közel ötven milligrammnyi C-vitamin tartalma, azonban valóságos gyógyszerré teszi, ráadásul nagyon finom, a többi pirulához képest.



Savas gyümölcs, így sokan lecukrozzák, pedig nagyon finom anélkül is. Ha mindenképpen édesíteni szeretnénk, akkor tegyük ezt mézzel, sztíviával. Található benne oxálsav, ecetsav, alma- és citromsav, nem csoda, hogy összehúzza a szánkat. Korábban, amikor még nem volt elterjed a C-vitamin kémiai előállítása, skorbut ellen is alkalmazták ezt a kis bogyós gyümölcsöt. A C-vitaminon kívül tartalmaz: B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamint. Tumorellenes hatását igazolták, amit flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhet. Ásványi anyagok közül van benne kálium – ez nagyon magas, száz grammban közel háromszáz milligramm van benne -, kálcium, foszfor, magnézium, vas és nátrium. 

Zsírjai hasonlóak a bőrszövetben található zsírokhoz, ezért a bőrünk könnyen felszívja, használják is a ribizliolajat száraz bőrre, terápiás céllal. A ribizliolaj magas gamma-linolsav tartalma biztosítja a bőr egészségét, és támogatja az öngyógyító képesség jó működését. Enyhíti a bőrbetegségek és kisebb bajok tüneteit, csökkenti a lobokat, a pikkelysömör, továbbá a bőrgyulladások minden fajtája ellen beválik, megakadályozza a bőr gyors öregedését. A bőr szépsége mellett megőrzi a beleink tisztaságát is, ugyanis természetes hashajtó hatású. 

Az alap, hogy gyümölcstortára rátesszük, sőt még talán a joghurtunkba is jut belőle, de azt gondoltátok volna, hogy különböző zöld salátákkal is nagyon finom, ráadásul mutatós is a salátás tányéron??!! Desszertnek - a saláta után -, ehetünk egy ribizlis túrót úgy, hogy kikeverjük tejszínnel – fogyizók natúr joghurttal – a túrót, megédesítjük, belekaparjuk egy kisebb vaníliarúd belsejét, teleszórjuk ribizlivel és már nyámmoghatunk is. Az édesítés sarkalatos pontja a műveletnek, a finomított, fehérített, vegykezelt, már-már szintetikus cukrokat felejtsük el! Használjunk inkább sztíviát, mézet. Ha maradt még ribizli, akkor turmixszoljuk össze, keverjük el némi vízzel, fagyasszuk le jégkocka tartóban és nyáron a limonádéba pottyantsuk bele, klassz lesz!


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés