free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gombás rizottó árpagyöngyből

Ízbolygó         Címkék: árpagyöngy, gersli, kaja, recept, rizottó 0 hozzászólás

A rizottó kényes kaja: csak frissen jó, meg lehet enni újramelegítve is, de nem az igazi. Éppen ezért Ízbolygó bemutatja árpagyöngyből készült változatát.

Korábban említettem már, hogy manapság milyen trendi jó rizottót készíteni. Aki igazán ott van a szeren a konyhában, az a vendégeit rizottóval (is) kápráztatja el. Mivel a rizottó kényes téma, ahogy elkészül, tálalni is kell, illetve nem jó újramelegítve (persze így is meg lehet enni), bemutatnám az árpagyöngyből készült változatát. Ennek nagy előnye, hogy a rizzsel ellentétben nem lehet szétfőzni.

Az árpagyöngy (gersli) manapság már nem csak a sólet egyik alkotóeleme, egyre inkább kezdik felfedezni a háziasszonyok/tudatosan étkezők és a szakácsok is, a benne rejlő lehetőségeket. Sokoldalúan elkészíthető, felhasználható, emellett magas a rosttartalma, így kifejezetten egészséges, és mint ilyen, klasszul beilleszthető a tudatosan étkezők étrendjébe. Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. Fedezzétek Ti is fel magatoknak!

Hozzávalók
(bő 4 személyes adag)

25 dkg árpagyöngy (gersli) (bioboltokban, hiper és szupermarketekben és zöldségeseknél is kapható)
1,5 l zöldség alaplé (ha nem figyel ilyesmi a fagyóban, készíthetjük bio zöldségkockából is)
2 fej hagyma
5 dkg bacon
50 dkg gomba
nagy csokor petrezselyem
5 dkg vaj
kevés olívaolaj

frissen őrölt bors
10 dkg parmezán reszelve
3 evőkanál mascarpone/tejszín

Elkészítése a rizshez hasonló. Az árpagyöngyöt alaposan átmosom (szita és folyó víz). 2 evőkanál olívaolajat melegítek, hozzáadom az árpát, majd átforgatom 1 perc alatt. A zöldség alaplét felforrósítom, majd a rizottóhoz hasonlóan a gerslihez adom. Mindig csak egy-két merőkanálnyit, ahogy magába szívja, mehet a következő kanállal (lusták előnyben! Az alaplevet két részletben is hozzáadhatjuk, így van idő felszeletelni a gombát. Néha keverjük meg!)



A szalonnát vékony csíkokra vágom, és megpirítom. A hagymát apróra vágom, és a szalonnazsíron megfonnyasztom. A gombát eközben felszeletelem. A ¾-ed részét a hagymás alapra teszem, és megpárolom. A maradékot vajon megsütöm, a végén bőségesen megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Ha a gersli kész (mindig kicsit rugalmas marad!), a szalonnás gombát hozzákeverem, mascarponéval/tejszínnel lágyítom, sózom, borsozom, és a reszelt parmezánt felolvasztom benne. Tálaláskor a vajon sült petrezselymes gombát a tetejére halmozom.  



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés