free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Előítéleteink vannak, megoldást nem tudunk

Borsa         Címkék: diszkrimináció, kultúrtripp, roma, társadalom 23 hozzászólás

Európában a romakérdés egyre nehezebben megoldható problémákat, konfliktusokat vet fel. Nehezen megválaszolható kérdéskörrel állunk szemben.

Az utóbbi hetek zajos szópárbajai ráirányították a figyelmet a teljes jogú európai polgárokká vált 10-12 millió roma létkörülményeire. A jogi csűrés-csavaráson túl, hogy törvényes-e vagy sem a kelet-európai romák kitoloncolása Franciaországból, marad a kulcskérdés: hogyan lehet biztosítani a cigányok beilleszkedését abba az Európába, amely eddig legjobb esetben nem vett tudomást róluk, vagy ami rosszabb, kirekesztette őket - írta a Le Figaro című francia napilap, amely szerint a szegény és származási országukban hátrányos megkülönböztetésnek kitett romák az Európai Unió egészének jelentenek kihívást.

A kérdéskör nem új keletű. A roma közösség kétharmada Kelet-Európából származik, és az Európai Bizottság már az ezredfordulótól, a keleti bővítés kirajzolódásától kezdve elismerte, hogy a romák "veszélyt jelentenek Európa társadalmi összetartására". Az intézményi tudatra ébredés azonban nem járt együtt azzal, hogy tartós megoldásokat találjanak - mutatott rá a francia napilap. Arielle Thédrel emlékeztetett arra, hogy a kommunizmus idején többé-kevésbé asszimilálódott kelet-európai cigányság fizette meg leginkább az 1990-es évek gazdasági átalakulásának társadalmi árát. Mihelyt európai utazásra feljogosító útlevélhez jutottak, a szegény és hátrányosan megkülönböztetett romák felkerekedtek a nyugati Eldorádóba, olykor - a szervezett koldulásból, a prostitúcióból vagy éppen a zsebtolvajlásból megtollasodott - bűnözői hálózatok segítségével. Özönlenek Kelet-Európából

2004-től magyar, cseh és szlovák cigányok bolyongtak Európában, de nem különösebben beszélt erről senki, mígnem 2007-ben Románia és Bulgária is belépett az unióba. Utóbbi két országban él Európa legnépesebb és egyben a legnagyobb nyomorban tengődő roma kisebbsége: Romániában több mint két millióan, Bulgáriában pedig közel egy millióan. Brüsszel nyomása alatt Románia tett is intézkedéseket a romák sorsának javítására, de persze az erőfeszítések jelentősen lanyhultak az uniós tagság kezdetétől. A 2007-2013-as időszakra Románia számára elkülönített uniós pénzből, azaz 20 milliárd euróból, eddig 85 milliót használt fel Bukarest 26 integrációs projektre. 

Felelősségvállalás

Franciaország azt veti Románia szemére, hogy a személyek szabad mozgásának elve mögé bújva elhárítja önnön felelősségét. Bukarest viszont kétségbe vonja, hogy valóban akkora biztonsági veszélyt jelentenek-e a romák, mint azt a francia kormány állítja, a kitoloncolásokat igazolandó. Bár a romákhoz kapcsolódó bűnözés marginálisnak tűnik, mindenesetre nagyon látható és alkalmas arra, hogy mindenféle populisták bűnbakká kiáltsák ki a cigányokat. A Le Figaro szerint ez történt Magyarországon vagy éppen Csehországban, ahol szélsőjobboldali pártok vesszőparipájukká tették "a beilleszkedni képtelenek átnevelését".

Az Európai Bizottság több mint tizenhét milliárd eurót különített el a romák javára. Szakértői csoportot hozott létre annak elemzésére, hogy a rendelkezésre álló forrásokat miért nem használják fel a tagállamok. Románia és a többszázezres – megközelítőleg hatszáz ezer - ezres roma közösségnek otthont adó Magyarország azt javasolja, hogy hozzanak létre európai ügynökséget, a cigányok problémáinak kezelésére. Bár az integrációs kötelezettség elsődlegesen a származási országokra vonatkozik, a cigányok sorsa Brüsszelen is múlik. 
Hozzávetőleg ötmillió cigány él Közép- és Dél-Európában, és lélekszámuk erősen növekvő tendenciát mutat. Ők a szegények legszegényebbjei, és reményük sincs szánalmas helyzetük javulására. A harmadik világ nyomornegyedeihez hasonló gettókban élnek, jellemző a munkanélküliség és az írástudatlanság, koldulás és hulladékgyűjtögetés, olykor prostitúció és drogkereskedelem tölti ki mindennapjaikat. 

Öt évvel ezelőtt Szófiában a térség tizenegy országának, köztük Magyarországnak a miniszterelnöke aláírta a romák társadalmi és gazdasági beilleszkedésének gyorsítását célzó Roma Integrációs Évtized Programot (2005-2015). "A romákon kívül mindenki hasznot húzott belőle. Nekünk csak morzsák jutottak" - mondta lemondóan Dragoljub Ackovic, a belgrádi Roma Múzeum igazgatója. Zivojin Mitrovic, a szerbiai Roma Tanács tagja is sajnálkozott, mondván a stratégiák papíron maradtak, senki nem foglalkozott megvalósításukkal. 

Megrendítő tények

Országtól függően a romák 25-80 százaléka analfabéta. Magyarországon a cigányok várható élettartama 10-15 évvel alacsonyabb, mint a népesség többi részéé. Szerbiában minden száz romából csak egy idősebb 60 évnél, a várható élettartam 40 év körül mozog. Sokuknak nincs személyazonosító irata, azaz a hatóságok számára nem is léteznek, az egészségügyi és oktatási intézmények gyakran elérhetetlenek számukra. Bulgáriában a cigányok 90 százaléka munkanélküli. Az elutasítás és gyűlölet, amely a többségi lakosság részéről éri a romákat, gyakran vak erőszakot szül. Magyarországon az utóbbi évek támadásaiban hat cigányt, köztük egy ötéves gyereket öltek meg, s még Szlovéniában is, ahol a kis lélekszámú cigányság viszonylag sikeresen beilleszkedett a társadalomba, évekkel ezelőtt egy egész falu akart meglincselni egy roma családot. Szerbiában fajgyűlölők és szélsőjobboldaliak Molotov-koktélokat szoktak hajigálni nyomorúságos cigányviskókra. Minden szakértő egyetért abban, hogy a végzetes helyzetet csak az oktatás révén lehet javítani. Csakhogy hiányzik a pénz a jól átgondolt stratégiák megvalósításához. Emellett a cigányoknak általában nincs képviselőjük az önkormányzatokban, és magán a népcsoporton belül sincs meg a szükséges szolidaritás. 

(mti)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés