free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A ruha teszi az embert

TrappHenci         Címkék: divat, öltözködés, önkifejezés, ruha, stílus 9 hozzászólás

Nem igaz, hogy nem a ruha teszi az embert, hiszen igenis tükrözi öltözékünk a személyiségünket. Erről értekezünk, Mojzes Dóra öltözéktervező segítségével.

Szélsőséges esetekben, nem is vitás, hogy a ruha önkifejező eszköz. Gondoljunk csak az extrémitásra törekvő ismerőseinkre, vagy éppen a leánytanodában tanult, szolid, szende nőismerősünkre! Míg az elsőnél nem meglepő a merész szabás, feltűnő színek magukon viselése, addig az utóbbinál sem lepődünk meg a galambszürke kardigán és blúz kombón. De vajon önkifejezés-e, ahogy kinézünk? A személyiségünk állandó, még akkor is, ha annak szélsőséges megnyilvánulásai vannak, ám a hangulatunk - amely legtöbbször befolyásol minket a reggeli szett kiválasztásakor - már sokkal változóbb. El lehet-e képzelni, hogy valaki hétfőn egy szürke, élére vasalt szövetnadrágot vesz fel, majd másnap egy feltűnő mintás, színes harisnyába bújtatja a virgácsait? El, miért ne lehetne?! Sőt, még önazonos is lehet mindkét kombinációban.Mojzes Dóra öltözéktervezőt kérdeztük a stílusról, az önkifejezésről, ami a ruhatárunkon keresztül is megvalósulhat. Bár tapasztalhatóan egyre többen figyelnek oda, hogy mit vesznek magukra reggelente, de vajon az átlagemberre - aki nem a külsejével kommunikál elsősorban - jellemző-e az, hogy a ruhája kifejezi a személyiségét, vagy csak trendkövetés folyik? Dóra szerint, az átlagemberre egyáltalán nem jellemző, hogy a ruhájával fejezi ki önmagát, de talán ez nem is célja. Valószínűsíthető, hogy a gazdasági helyzetnek is az eredménye, hiszen fontosabb, hogy a számlákat befizesse és kaját vegyen, sokaknak az a legkisebb gondja hogy kifejezi-e a ruhájával önmagát vagy sem. Persze ezzel szemben van egy olyan réteg, akit nagyon is foglalkoztat az öltözéke, sokan egyre jobban merik vállalni önmagukat és a saját stílusukat. Dóra tapasztalatai szerint, ezt leginkább nagyvárosokban lehet megfigyelni, ami talán érthető, hiszen egy kis közösségben sokkal feltűnőbb az extremitás, mint egy többmilliós metropoliszban így merészebbek is vagyunk, ha külsőségekről van szó.

Mivel az öltözékünk kifejezi identitásunkat, azt, hogy melyik szubkultúrához tartozunk, melyik társadalmi osztály tagjai vagyunk, milyen zenét kedvelünk, és persze azt is, hogy éppen milyen a hangulatunk. Még, ha nem is teljes bizonyossággal, de még azt is megállapíthatjuk egy-egy szembejövő városlakóról, hogy milyen szektorban dolgozik - persze itt nem a fehér köpenyes, fonendoszkóp kiegészítőt viselő arcokra gondolunk. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy minden esetben a ruházat az, ami maximálisan jól leolvashatóan kifejezi a személyiségünket, tehát a szólás értelmezésének, ez a fajta megváltoztatása - bár tartalmaz igazságot -, nem fedi teljesen a valóságot, viszont sok mindent elárul a viselőjéről.A stílusunkra rengeteg minden hatással lehet, a szubkultúrán - amihez esetleg tartozunk -, a társadalmi, szociális helyzetünkön kívül. Gondoljunk a tinédzser éveinkre, hogy milyen sok irányzat hatott ránk. Akkoriban szüleink, nagyszüleink, a kialakult személyiséggel rendelkező embertársaink bizony sokszor furcsán tekingettek ránk, de mi bátran vállaltuk a kockás flanelinget, a zenekari pólót és a direkt kiszakított farmert, a Martens bakancsunkkal. Mojzes Dóra véleménye is ezt tükrözi, aki elmondta, hogy egy ember öltözéke és személyisége között leginkább tinédzserként alakul ki össze nem illőség, konfliktus. "A fiatal korosztálynál jellemző, amikor sokféle behatás, irányzat éri őket, de a személyiségük még nincs eléggé kialakulva, ezért befolyásolhatóak. De szerintem ezen minden tizenéves átesik, én is átestem. De biztos létezik ilyen kialakult erős személyiségű embereknél is, de nekik meg hiába próbálnád megmagyarázni, hogy halál gáz, ahogyan öltözik, és valójában nem is kell megmagyarázni."Talán ebben az utolsó félmondatban van a legnagyobb igazság. Öltözzön mindenki úgy, ahogy neki az a legkényelmesebb, hangulatához mérten a legkifejezőbb, mindenkinek, ahogy tetszik. Ha így teszünk, egyre többen tapasztaljuk majd azt, hogy senkit nem érdekel ki, mit hord, akkor sokkal több, a ruháin át önkifejező emberrel találkozhatunk az utcán. Ne a divatot kövessük, hiszen ha ezt tesszük, pont úgy fogunk festeni, mint a nagy átlag, persze lehet ez is vágyott cél, mivel nem mindenki szeret kitűnni a tömegből. A lényeg, hogy önmagunk legyünk, jól érezzük magunkat, ne feszengjünk az adott szettünkben. Jegyezzük meg, ha valakinek a ruhája nem tetszik nekünk, attól még jól állhat neki, és harmóniában lehet a személyiségével.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés