free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tavaszi salátafőzelék

Ízbolygó         Címkék: kaja, medvehagyma, recept, salátafőzelék, tavaszi 0 hozzászólás

Ízbolygó olvasatában a salátafőzelék egy olyan főzelék, ami salátafélékből áll össze, azonban nem hideg, hanem meleg étel lesz a végeredmény. Mutatjuk, hogyan készíti.

A wikipédia szerint a főzelék zöldségből készült főfogás, ami nem köret. Ezzel a kijelentéssel azonban nem értek egyet, hiszen a főzelékhez is szoktunk feltétet nyomni. Ráadásul napjainkban az újradefiniálás dívik a gasztronómiában, így a főzelék határai kitágultak. Nevezhetünk főzeléknek párolt zöldséget kevés vajas mártással nyakon öntve, de találkozhatunk tejszínnel, tovább megyek rizsnyákkal sűrített főzelékekkel is. Nos, a lényeg: ez, amit készítettem, sokaknál biztos nem is főzelék kategória, hanem mondjuk saláta. Ami ráadásul meleg. Vagy salátafőzelék.

Pár évvel ezelőtt, amikor a lányom a szilárd ételhez szokás rögös útját járta, találkoztam először a "salátafőzelék" kifejezéssel. Salátafőzeléket fejes salátából készítenek. Megpárolják a felcsíkozott salátát, majd berántják a főzeléket. Ennél rémesebb dolgot elképzelni nem tudtam. A salátafőzelék szerintem egészen más. A salátafőzelék egy olyan főzelék, ami salátafélékből áll össze, azonban ezekből nem hideg, hanem meleg étel lesz a végeredmény.

Ebbe került például: bébispenót, rukkola, medvehagyma, retek és paradicsom, illetve olívaolaj és balzsamecet. Az elkészítés folyamata 15 perc volt és csak egy serpenyőt kellett elmosogatni utána. Nem volt se rántás, se a zöldség lelkének szétfőzése. Éppen csak egy kis hőkezelés.

A rukkola és a medvehagyma kellemes karakteres ízeket kölcsönöz a főzelékünknek. A sajtkrém sűríti és lekerekíti. Egy szelet csirkemellel fejedelmi ebéd lett belőle. Korábban írtunk már bővebben a medvehagymáról itt, készítettünk belőle pestot, fűszervajat, cukkinivel főzeléket, perecet vagy juhtúróval rétest is.

Hozzávalók

10 dkg rukkola
10 dkg bébispenót
medvehagyma
6 kicsi retek
6 koktélparadicsom

frissen őrölt bors
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
parmezán

A vajat és az olívaolajat összeolvasztom, majd hozzáadom a medvehagymát, a rukkolát, illetve a bébispenótot. Nagyjából 5 perc alatt hagyom, hogy összeessen. Sózom, borsozom, majd hozzáadom a - mérettől függően - félbe/negyedbe vágott retkeket, és még egy percig sütöm/párolom.



A végén beledobom a koktélparadicsomokat, ennek már csak 2 perc kell, illetve belekeverem a sajtkrémet. Ha a sajtkrém eloszlott, a zöld alkatrészekbe kettőt beleturmixolok, ez be is sűríti a főzelékünket. Tálaláskor parmezánt reszelhetek rá. Keverhetek hozzá túrót/ricottát, de dúsíthatom barna rizzsel is. Így vagy úgy, mindenhogyan finom.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés