![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Sárgadinnye kompótCímkék: íz-i, kompót, recept, sárgadinnye 0 hozzászólásHa a most vásárolt gyümölcs már nem olyan ízű, mint nyár közepén, ne lepődjünk meg. Ki ne dobjuk, együk meg másképp. Készítsünk belőlük például kompótot. Sokak számára a kompót és a befőtt ugyanaz, holott két különböző ételfélét jelöl a két szó, bár az elkészítésük hasonló. A kompótnak alacsonyabb a cukortartalma, ezért az eltarthatósága erősen korlátozott, valamint hibás gyümölcsből is készülhet - a rossz részek kivágása után. Nem így a befőtt, mert az ugyanis kifejezetten hosszú távra készül, a cukros lében - sőt ott voltaképpen cukorszirupról van szó - való lassú főzés szolgálja a tartósítást. Ennek megfelelően csakis hibátlan gyümölcsből készülhet, mert hiába metszenénk ki a romlott részeket a beindult rothadási folyamat tönkretenné az egész üveg befőttet.Hozzávalók: Egy fél sárgadinnyét kimagozunk, gerezdekre vágjuk és keresztirányú bemetszésekkel apró kockákra szeleteljük. Akinek van karalábévájója, az kis gömböket is farigcsálhat belőle, az sokkal csinosabb, bár egy kicsit sok a gyümölcshús-veszteség. Kis lábosba tesszük, mellé dobunk egy fél rúd hosszában felhasított vaníliát, egy ujjnyi citromhéjat, két-három evőkanál cukrot, plusz egy csipet sót. Rácsavarjuk még egy fél citrom levét és annyi vízzel eresztjük fel, ami nem nagyon, de ellepi a gyümölcsöt. ![]() Kis lángon, lassan főzzük, hiszen nem a puhítás a cél, hanem az, hogy az aromás-édes lé átjárja a dinnyét és a fűszerek íze össze érlelődjön. Úgy húsz perc-fél óra alatt ez meg is történik. Langyosan, hidegen egyaránt finom, de ne keressük a dinnye jellegzetes ízét, hiszen azt úgysem adhatjuk vissza.
|
![]() Ilyenek vagyunkEgy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk. Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod Foltos fogzománc |