free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sárgadinnye kompót

Borsa         Címkék: íz-i, kompót, recept, sárgadinnye 0 hozzászólás

Ha a most vásárolt gyümölcs már nem olyan ízű, mint nyár közepén, ne lepődjünk meg. Ki ne dobjuk, együk meg másképp. Készítsünk belőlük például kompótot.

Sokak számára a kompót és a befőtt ugyanaz, holott két különböző ételfélét jelöl a két szó, bár az elkészítésük hasonló. A kompótnak alacsonyabb a cukortartalma, ezért az eltarthatósága erősen korlátozott, valamint hibás gyümölcsből is készülhet - a rossz részek kivágása után. Nem így a befőtt, mert az ugyanis kifejezetten hosszú távra készül, a cukros lében - sőt ott voltaképpen cukorszirupról van szó - való lassú főzés szolgálja a tartósítást. Ennek megfelelően csakis hibátlan gyümölcsből készülhet, mert hiába metszenénk ki a romlott részeket a beindult rothadási folyamat tönkretenné az egész üveg befőttet.

Hozzávalók:

1/2 sárgadinnye
1/2 rúd vanília
2-3 ek cukor
csipet só
1/2 citrom leve
1/2 citrom héja


Egy fél sárgadinnyét kimagozunk, gerezdekre vágjuk és keresztirányú bemetszésekkel apró kockákra szeleteljük. Akinek van karalábévájója, az kis gömböket is farigcsálhat belőle, az sokkal csinosabb, bár egy kicsit sok a gyümölcshús-veszteség. Kis lábosba tesszük, mellé dobunk egy fél rúd hosszában felhasított vaníliát, egy ujjnyi citromhéjat, két-három evőkanál cukrot, plusz egy csipet sót. Rácsavarjuk még egy fél citrom levét és annyi vízzel eresztjük fel, ami nem nagyon, de ellepi a gyümölcsöt.




Kis lángon, lassan főzzük, hiszen nem a puhítás a cél, hanem az, hogy az aromás-édes lé átjárja a dinnyét és a fűszerek íze össze érlelődjön. Úgy húsz perc-fél óra alatt ez meg is történik. Langyosan, hidegen egyaránt finom, de ne keressük a dinnye jellegzetes ízét, hiszen azt úgysem adhatjuk vissza.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés