free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sárgarépa-saláta

Ízbolygó         Címkék: kaja, recept, saláta, sárgarépa, zöldség 0 hozzászólás

Ízbolygó a tavasz első zöldségei közül a friss sárgarépából készített salátát, és már nagyon várja, hogy legyen borsó is. Persze, akkor majd zöldséglevest készít.

Édes, mint a méz, roppan a fogunk alatt; szívesen rágcsáljuk nyersen magában, de reszelve, kevés citromlével, lime-lével, mézzel, fahéjjal összekeverve remek reggeli, de karikázva főzelék, glasszírozva pedig saláta is lehet belőle. Vagy ha már lesz borsó is, az év legfinomabb zöldséglevese is elkészülhet belőle! De erről majd a borsószezon idején.

Bár a fütyüléshez semmi köze, mégis szervezetünknek elengedhetetlen tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz. Legnagyobb értéke magas béta-karotin tartalmában áll, ez antioxidáns hatással bír, szervezetünk pedig A-vitamint képes előállítani belőle, ez az A-vitamin úgynevezett elővitaminja. Az A-vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, egyébként zsírban oldódó vitamin, amit nem tanácsos túladagolni, így sokkal biztonságosabb, ha az elővitaminját fogyasztjuk, aztán a szervezetünk annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van. Érdekesség, hogy a sárgarépa sok zöldséggel ellentétben főzve táplálóbb, mint nyersen, főzés közben ugyanis károsodnak a sejtfalak, így a szervezetünk könnyebben hozzájut a karotinokhoz.

Hozzávalók

4-5 friss, idei sárgarépa
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg aszalt szilva
3 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál cukor
2 dl (vér)narancslé

frissen őrölt bors
fenyőmag
1 nagy csokor petrezselyem

A répákat megpucolom, majd ferdén vékonyra szeletelem. A magozott aszalt szilvákat negyedelem. A fenyőmagokat száraz serpenyőben megpirítom, majd egy tányérba szedem. A serpenyőbe olajat öntök, majd hozzáadom a répákat, párolom öt percig, majd megszórom egy csipet sóval, cukorral, és ráöntöm a balzsamecetet, a serpenyőt rázogatva a répaszeleteket karamellizálom.



Hozzáadom a szilvákat is, majd aláöntöm a vérnarancslét, és addig rotyogtatom, míg a folyadék nagy része el nem párolog. Sózom, borsozom - ízlés szerint -, majd hagyom kihűlni. A petrezselymet apróra vágom, megszórom vele a salátát, és a fenyőmaggal is hasonlóképpen teszek.

Ötlet: Lecker 2010/03



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés