free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Húsvéti túró másképpen: sárga túró

Ízbolygó         Címkék: étel, húsvét, kaja, recept, sárgatúró 1 hozzászólás

A sonka-tojás-kalács-túró kvadrátból a tekercselt sonkát a múlt héten már újragondoltuk. Most egy különleges szabolcsi ételt mutatunk be, a sárga túrót.

A sárga túró jellemzően a keleti országrészben ismert étel, aminek bérelt helye van a húsvéti asztalon. Húsvét vasárnap az asszonyok még a templomba is elviszik, hogy a pap megszentelje a többi finomsággal egyetemben. A sárga túró elkészítése nem igényel konyhai gyakorlatot, külön edényeket, viszont ízesíteni ezerféleképpen lehet, így a kezdő, rutintalan konyhatündérek is villantani tudnak vele a húsvéti traktánál. Alapvetően lehet édes és sós íz világú. A sósba kerülhetnek aprított zöldfűszerek, medvehagyma, snidling, az édesbe aszalt gyümölcsök, vanília. A sárga túrót sonkával és kaláccsal szokták fogyasztani.

Hozzávalók

Ahány dl tej, annyi tojás = 5 dl tej, 5 tojás

frissen őrölt bors
2-3 evőkanál cukor

Ha édes, mehet bele: vanília, aszalt gyümölcs

Ha sós, mehet bele: petrezselyem, bazsalikom, tárkony, medvehagyma, snidling, sáfrány, egyebek

A tejet felmelegítem, a tojásokat kevés sóval és cukorral összekeverem. Ha a tej már forró, a lángot letakarékolom, majd a tojásos keveréket apránként belekeverem. Addig kavargatom, amíg a össze nem túrósodik.



Ekkor egy szitába vászonkendőt/konyharuhát, nagyobb gézlapot terítek, ebbe merem a masszát. Összekötöm, mint egy batyut és egy tál felett hagyom kicsepegni a savót. Ha kicsepegett, hűtőbe teszem. Másnap már gyönyörűen szeletelhető.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés