free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Érdemben is lehet segíteni a bajba jutott barátokon

Borsa         Címkék: barát, barátság, kapcsolat, púder, segítség 0 hozzászólás

Könnyen mormogunk hasztalan mondatokat, és őszintén sajnálkozunk, ha bajba jut egy barátunk, az érdembeli segítség azonban ritka. Pedig nem olyan nehéz.

Amikor egy belvárosi szórakozóhelyen a baráti körhöz a 31 éves Dávid is csatlakozik, többen összesúgnak a háta mögött. Egymást váltják a jellegű szánakozó mondatok: „szegény, hogy lecsúszott, mióta elvált”, „tudtad, hogy már a lakbért is alig tudja kifizetni?”, és így tovább. A pusmogáson és az együttérző tekinteteken túl azonban a pórul járt barát nem kap mást. Bár megtehetnék, senki sem próbál konkrét tanácsokkal, épkézláb javaslatokkal a segítségére sietni, vagy konkrét tettekkel kimozdítani őt ebből a satnya helyzetből. A dolog pikantériája, hogy nem egyedülálló esetről, hanem nagyon is általános jelenségről beszélünk. Elég csak körülnéznünk a közvetlen környezetünkben: a mi közeli ismerőseink közt is akad néha egy-egy láncdohányos, munkanélküli, rossz társaságba keveredett, vagy válófélben lévő barát, akik mellett rendületlenül kitartunk, de minden jó szándék ellenére az „úgy segítenék neki” gondolaton, az együttérzésünkön és néhány kölcsönadott ezresen kívül mással nem merünk náluk próbálkozni. Márpedig a saját problémáiba süppedt személy sokszor túl szubjektíven látja saját helyzetét, és túlságosan elkeseredett ahhoz, hogy egyedül küzdjön meg a felmerülő nehézségekkel.Persze nem bagatellizáljuk a helyzetet: a bajba jutott barát számára létfontosságú emocionális bázist nyújt a barátok által biztosított védőburok, ez azonban a talpra álláshoz nem elég. Abban, hogy nem vagyunk rámenősebbek, nincs semmi szándékos rosszindulat, hiszen természetes módon motoszkálnak bennünk a „mégis csak az ő élete” típusú gondolatok, a „ne szóljunk bele mások dolgaiba” kezdetű intelmek és a visszautasítástól, vagy az esetleges sértődéstől való félelem. „A cégünknél most van jól fizető, üres pozíció, de nem merem neki ajánlani, hogy adja be az önéletrajzát, mert még azt hinné, hogy alamizsnáról van szó” –súgja csendben az asztal felett Dávid egyik barátja. Na igen, épp ezek azok a visszatartó erők, amik minden józan ész dacára arra késztetnek minket, hogy akkor is csendben maradjunk, ha pontosan tudjuk, hogyan segíthetnénk a bajba jutott barátainkon. Így lehetséges, hogy a bennünk munkáló önzetlen késztetések dacára sokszor mégis tehetetlenül nézzük végig közeli barátaink zuhanórepülését.

Ebből elég

Most szólunk: ez a stratégia nemcsak hogy nem hatékony a pozitív kimenetelű megoldás szempontjából, de bűntudatot és egyéb kellemetlen érzelmeket is szül bennünk, a cselekvésben gátolt ismerősökben. Ha elkötelezettek vagyunk a barátaink irányába, és kellő energiát érzünk magunkban a segítségnyújtásra, akkor ne toporogjunk egy helyben, hanem söpörjük le az asztalról a „mit fog szólni” jellegű félelmeinket és lendüljünk akcióba. Kapkodni persze nem érdemes, hiszen a komplex problémahelyzetekben a higgadtság és a szituáció alapos elemzése mindennél többet ér. Üljünk le szépen, és mérlegeljünk, mi is a számunkra kedves barát krízisének alapja, milyen kiút van számára, mennyire komoly és tartós ez a helyzet, és azt is gondoljuk át, okoz-e mindez számára diszkomfort érzetet, vagy csupán a mi szemünket szúrja túlságosan a probléma. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig – mielőtt még elhamarkodottan kinyitnánk a szánkat –, írjuk össze, ebben a helyzetben miben tudunk mi, objektív szemlélők hatékonyan segíteni. Nem árt alaposan végiggondolni azt sem, mennyi energiánk, időnk vagy éppen anyagi lehetőségünk van az áldozathozatalra.Kezdetben nyugodtan dolgozzunk a hallott és látott tények alapján saját szakállra: munkanélküli barát esetében böngésszünk álláshirdetések közt, telefonálgassunk, vagy kutassunk lehetséges szabad állások után az ismerősöknél, alkohol- vagy nikotinproblémás ismerősöknek nézzünk ki hatékony rehabilitációs központokat, ha pedig anyagi mélyrepülésről van szó, dobozoljunk be pár jó állapotban lévő, ruhát, rég lerakott plüssállatot, vagy nézzük meg, mennyire futná a kasszából egy ajándék gyanánt megejtett nagybevásárlásra. Ha már gondolati szinten megvan a terv, hogyan tudunk segíteni a baráton, akkor jöhet a nagy körültekintéssel megejtett kivitelezés.

Csak óvatosan

Óvatosságra mindenképp szükség van, hiszen a félelem, hogy a bajba jutott ismerős megorrol ránk, ha segíteni próbálunk neki, nem alaptalan. Az a személy ugyanis, aki érzi, hogy kicsúszott a kezei közül a saját életének kontrollja, kényesen ügyel arra, hogy ez a kisiklott helyzet másoknak ne szúrjon szemet, ahogy arra is, hogy még véletlenül se tűnjön rászorulónak, segítségért kuncsorgónak. Mivel meg kell védenünk ettől a sérüléstől a barát énjét, óvatosan célzott, mégis határozott rajtaütés szükségeltetik. Nyugodtan hívjuk meg magunkhoz egy kávéra, vagy látogassuk meg, közben pedig vezessük a beszélgetés fonalát a jelenlegi élethelyzete felé. Hozakodjunk elő szép lassan az „ajánlatunkkal”: meséljük el neki, milyen kedvező állásajánlatokra bukkantunk a neten, adjuk oda a „véletlenül hozzánk került” névjegykártyákat, telefonszámokat, ajánljuk fel ideiglenesen az üresen álló kisszobát albérlet gyanánt, vagy kérdezzünk rá, örülnének e a gyerekek azoknak a szuper játékoknak, kisruháknak, amik már évek óta gazdátlanul porosodnak a padláson.

Közben pedig jobb, ha végig szem előtt tartjuk: a mi célunk most nem az, hogy szuperhősként váltsuk meg a világot, hanem az, hogy szükség esetén segíthessünk. Úgyhogy ne legyünk erőszakosak, viselkedjünk kedvesen, természetesen, kerüljük a „látom, milyen nehéz helyzetben vagy mostanában” jellegű, bántó felhangú mondatokat, és készüljünk fel a visszautasításra is. Ugyanis erre is megvan minden esély. Ebben az esetben ne boruljunk ki, és ne adjuk elő az „én csak segíteni akartam rajtatok” című nagyjelenetet, hanem fogadjuk el a nemleges választ, biztosítsuk a barátot szeretetünkről, támogatásunkról, és helyezzük kilátásba, hogy a felajánlott segítséggel a későbbiekben, bármikor élhet, majd tereljük a szót egy másik téma felé. Minden csak tálalás kérdése.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés