free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Örüljünk, ha tudunk sírni

Borsa         Címkék: egészség, púder, sír, sírás 0 hozzászólás

Kutatók szerint örülhetünk, hogy képesek vagyunk sírni, ugyanis egészséges. Állítólag még a kommunikációban is segítségünkre van.

Az ember az egyetlen olyan lény, amely érzelmi alapon képes sírni, ez pedig evolúciós előnynek tekinthető. De pontosan milyen értelemben? Ez köt össze minket az emberi közösséggel? Alkalmas vészjelzésre? Segít lefegyverezni a támadókat? Enyhíti a feszültséget, ezáltal védi az egészségünket? Az erre vonatkozó legfrissebb kutatások érdekes eredményekkel szolgáltak, melyekről nemrégiben a Los Angeles Times is beszámolt.

A könny egyértelműsít

Múlt évben Robert R. Provine, a Marylandi Egyetem pszichológus professzora az Evolutionary Psychology című szaklapban publikált egy tanulmányt, amely szerint az érzelmi alapú sírás képessége azért fejlődhetett ki az embernél, hogy nyomatékot adjon az arckifejezéseknek, beleértve a szomorúságot. Egy kísérlet során Provine és csapata 80 egyetemistát kért meg arra, hogy osztályozzák az eléjük tett fotókon látható arckifejezések szomorúságának mértékét. A képek egy részén könnyes arcok voltak láthatók, míg egy másik részén ugyanazok az arcok, úgy, hogy a könnyeket digitális technikával eltávolították róluk. A szomorú arcokat ábrázoló fotók közé pedig - a kísérleti alanyok "megzavarása" céljából - további, másfajta arckifejezéseket megörökítő képeket is kevertek.A diákok - korra és nemre való tekintet nélkül - túlnyomórészt azokat a képeket találták a legszomorúbbaknak, melyeken a könnyes arcok szerepeltek A fotók könnyek nélküli változatain látható arcokat meglepő módon kevésbé szomorúnak, inkább aggódónak, rémültnek, zavartnak vagy egyszerűen csak szemlélődőnek ítélték. Bebizonyosodott tehát, hogy a könnyek egyértelműsítik az arckifejezést.

"A tény, hogy az állatok nem hullatnak érzelmi alapon könnyeket - illetve, hogy a kisbabák is csak több hónapos koruktól sírnak könnyekkel - alátámasztja a kutatók feltevéseit, miszerint az érzelmi sírás evolúciós lépés" - magyarázta Provine.

Oren Hasson, a Tel Aviv-i Egyetemen dolgozó evolúciós biológus elmélete szerint az érzelmi alapú könnyek a megbékélni vágyás jeleként is működhetnek. Mivel a könnyek elhomályosítják a síró ember látását, ezzel azt is jelzi, hogy nincsenek agresszív szándékai. Emellett segítségkérést is kifejeznek, miközben azt az üzenetet közvetítik: "csökkentettem a támadóerőmet, bízhatsz bennem." William H. Frey biokémikus, az 1985-ben megjelent "Sírás: A könnyek rejtélye" című könyv szerzője szerint viszont az emberekben azért fejlődött ki a könnyhullatás képessége, hogy azzal enyhítsék a feszültséget, az evolúció pedig támogatta ezt, hiszen egészséges és ezáltal növeli a túlélési esélyeket.

Az, hogy a sírás nem csupán a kommunikációt segíti, hanem feszültséglevezetőként is működik, magyarázza, hogy az emberek miért nem csak mások előtt sírnak, hanem olyankor is, amikor teljesen egyedül vannak.

A nők többet sírnak

Frey felhívta a figyelmet arra is, hogy az érzelmi alapon hullatott könnyek kémiailag különböznek azoktól a könnyektől, melyek egyszerűen csak megnedvesítik a szemet. Egyebek mellett több fehérjét tartalmaznak. Az a kérdés azonban egyelőre még tudományosan megválaszolatlan, hogy a sírás kémiai értelemben is csökkenti-e a feszültséget.

Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy az érzelmi könnyek javítják az immunfunkciókat. Egy japán kísérletben 60 latex-allergiás páciens bőrének, a latexre adott reakcióit vizsgálták az követően, hogy egy semleges témájú - az időjárásról szóló - videóbejátszást vetítettek le nekik, majd pedig egy könnyfakasztó részt a Kramer kontra Kramer című filmből. Az első videónál senki sem sírt, az utóbbi láttán viszont többen is. A sírós páciensek latexre adott bőrreakciói enyhébbek voltak.A nők 85 százaléka, míg a férfiak 73 százaléka állítja, hogy jobban érzi magát sírás után. Frey szerint ez is alátámasztja a feszültséglevezetéssel kapcsolatos feltevést. A tudós hozzátette azt is, hogy a nők átlagban többet sírnak a férfiaknál: előbbiek a statisztikák szerint 5,3, míg utóbbiak 1,7 alkalommal havonta. Annak a pontos oka még nem ismert, hogy miért sírnak többet a nők, a kutatók azt azonban már megállapították, hogy a férfi és a női könnymirigyek anatómiailag különbözőek, illetve elképzelhető az is, hogy a hormonok játszanak szerepet a dologban.

Dr. Josef Parvizi, a Stanford Egyetem neurológus professzora olyan pácienseket tanulmányozott, akik rendellenes gyakorisággal és intenzitással sírnak, illetve nevetnek. A kóros nevetés és sírás gyakori sclerosis multiplex, daganatok, epilepszia, stroke vagy traumás agysérülés esetén. Ezek a  páciensek jellemzően nem hangulatingadozás következményeképp sírnak vagy nevetnek rendellenes módon vagy mértékben, hanem az agykárosodás miatt. Parvizi szerint az agyi rendszer nagy szerepet játszik a sírásnál vagy épp a nevetésnél, hiszen először meg kell értenünk az érzelmi kontextust, s csak azután indulnak el a változások többek között az arcizomzatban, a szemekben, a szívritmusban, illetve a lélegzetvétel ritmusában.

A kutatók egyetértenek abban, hogy az érzelmi alapú könnyek fontosak. "Az evolúció előttünk zajlik" - jegyezte meg Provine professzor.
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés