free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sörhas az ágyban

Borsa         Címkék: púder, sörhas, túlsúly 4 hozzászólás

A férfiak túlsúlyosságát nem úgy kezeljük, mint a nőkét, pedig őket is érinti a gond. Szexuális életüket még jobban is: libidójukat biológiailag is tönreteheti a súlyfölösleg.

A túlsúlyosság a közvéleményben inkább csak a nőket fenyegető rémként él, pedig a férfiak is ki vannak téve ennek a veszélynek, és nehezen is viselik a fölös kilókat – első sorban az ágyban. Mert bár a munkahelyen a súlyfölösleg őket nem akadályozza az előre lépésben, szexuális életüket nem csak lelkileg, hanem biológiailag is tönkreteheti.

"Mindketten elhízottak voltunk már akkor, amikor megismerkedtünk – meséli a harmincéves Ildikó –, és ezen a közösen elköltött éjféli pótik és kamratúrák csak rontottak. 90 kiló körül szóltam a vőlegényemnek, hogy undorodom attól, hogy a plafonra meredő hassal döglünk a tévé előtt, mert a szeretkezéshez nincs már bennünk elég szufla. Fiatalnak éreztem magam az aszkétasághoz, ezért diétázni és futni kezdtem. Végre olvadni kezdtek a kilók! A párom egy hét után feladta, én pedig egyre csalódottabb és kiábrándultabb lettem – főleg ha vele töltöttem az estéimet.” Ildikót elsősorban nem a partnere külseje zavarta, bár bevallja, hogy harminc kilóval könnyebben azért furcsának tűnt számára egy formátlan test látványa. A szakításuk valódi oka végül is az volt, hogy a tespedtség, a tunyaság és a kitartás hiánya miatt egyszerűen képtelen volt igazi férfiként gondolni rá.

A nőkhöz hasonlóan a férfiak is szenvednek a kövérségtől és a "Nem vagyok elég vonzó!" gondolatától. A negatív testkép fokozódó gátlásossággal, szégyenlősséggel, a spontaneitás és az örömképesség elveszítésével jár karöltve. A témával foglalkozó Polansky professzor szerint "a testről alkotott belső képhez kapcsolódó negatív érzelmek mellett egy csomó más probléma is meggátolja a szex élvezetét. A kövér férfiak állításuk szerint például erősen izzadnak, ami roppantul zavarja őket a partnerük előtt. A kidomborodó pocak aláássa a szexuális kreativitást, hiszen megakadályozza, hogy aszerint váltogassák a pózokat, ahogy éppen kedvük szottyan rá. A lehetséges egy-két verzió szegényességét tovább rontja, hogy a mozgás egyre nehézkesebbé válik. Elvész a fürgeség, a lendület, és a nyomukban fennmaradó csalódottságtól csak még inkább elpárolog a szexuális motiváció".Izraeli kutatók szerint egy dolog, hogy a hájhurkákat ide-oda hajtogató, hasbeszívó, villanyleoltó, trükkös nők igen nehezen élik át az orgazmust a számukra ideális testtől fényévekre. A tudatba tolakodó Bridget Jones-i gondolatok – "Basszus, csak ki ne szúrja ezt a narancsligetet a combomon!" és társaik – megakadályozzák a koncentrációt, lassítva vagy olykor lehetetlenné téve a szex valódi élvezetét. Az elhízott férfiak azonban – törékeny psziché ide vagy oda – gyakran biológiailag is képtelenné válnak az együttlétre. A túlsúly hatására egyfajta "feminizációs" folyamat kezdődik el a szervezetben: a zsírszövetekben található hormonok ösztrogénné, női nemi hormonná alakulnak (ennek következtében válik magasabbá a teltebb férfiak hangja, a bőrük pedig mindenféle génekre ható csodaszérum hiányában is puhulni kezd). A következményes cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elzáródó artériák és hasonlók természetesen nem az erekció barátai. Magyarán: míg a nők elsősorban az önbecsülésük megingása miatt választják erotika helyett a fal felé fordulást a Barátok közt után, addig a pasik sok esetben fizikailag képtelenek izgalmi állapotba kerülni és kielégülni (ijesztésképpen: a nem megfelelően kezelt cukorbeteg férfiak csaknem száz százaléka küzd merevedési zavarokkal).

A meglehetősen súlyos jövőbeli lehetőségek – impotencia, válás stb. – ellenére az elhízott férfiak témaköréről jóval ritkábban hallani, mint a testépítők "Adonisz-komplexusáról" vagy a szteroidokkal tuningolt bicepszek torz észleléséről. De megnézhetjük akár a munkahelyi nehézségeket is, ahol a teltkarcsú nőket komoly hátrányok sújtják – kiöregedett és néhány pluszkilóval "kipárnázódott" nyuszilányok például képesek voltak munkaügyi pereket nyerni az állásuk megtartása érdekében, de talán mondanom sem kell, ritkán történik ilyesmi. Ezzel szemben egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a férfi felsővezetők 61 százaléka kövér (a lakosság 40 százaléka túlsúlyos, tehát a vezetők jóval elhízottabbak, mint a nagyátlag). A főnöknőknek ugyanakkor csupán 22 százalékát ítélték elhízottnak a kollégák – ami annyit jelent, hogy míg a fogyókúrát hírből sem ismerő férfi főnökök üstökösként haladhatnak előre a cég ranglétráján, addig a képzett, intelligens hölgyek bizony izzadhatnak pár órát a futópadon annak érdekében, hogy ugyanolyan sikeresek lehessenek, mint a hímnemű elöljárók. A nőknél ez is jobban számít. Mint minden.

A társadalmi megítélés viszonylagos enyhesége ellenére sem érdemes férfiként 40-50 kilós zsírmálhákkal élni – ha többre becsülünk is egy Mars-szeletet egy-egy új pozitúránál, azért az impotencia kockázata mégsem csábító. Néhány, enyhébben mackós pasi viszont annál inkább: "Nem egy nádszál a csávóm – mondja a huszonkét éves Anna –, de imádom. Látom, hogy sokszor alig mer levetkőzni előttem, mintha azért is elnézést kérne, hogy megsérti a látóteremet. A félszegsége szerencsére hamar oldódik, és hogy miféle figyelmességgel és odaadással kárpótol azért, mert nem egy kétszázzal repesztő lepedőakrobata – nos, ezt azt hiszem, inkább csak átélni lehet!"LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés